Trafik cezası almak keyif kaçıran ve karşı karşıya kalmak istenmeyen bir durumdur. Trafik cezalarının kural ihlali nedeniyle oluşması bakımından kazaları önleyici ve trafiği düzenleyici bir fonksiyonu olduğunu söylenebilir. Bazı cezaların uygulaması sırasında kişiler bilgi sahibi olur. Ancak bazı cezalar radar veya elektronik sistemler ile gıyaben uygulandığından araç sahiplerinin ilk anda bilgisi olmaz.
Böyle durumlarda sorgulama yaparak borç tutarını öğrenmek ve ödeyerek olası faiz yükünden kurtulmak mümkün olur. Çünkü gecikmiş ödemeler için devletin belirlediği oranlar üzerinden faiz uygulanır. Gecikme süresi ne kadar uzun olursa tahakkuk edecek olan faiz de o oranda yüksek olacaktır.
Plaka üzerinden yapılan sorgulamaların bir başka örneği de hasar durumu sorgulama işlemidir. Özellikle ikinci el araç alım satımlarında sık kullanılan bir sorgu örneği olması bakımından önemlidir.
Plakadan Trafik Cezası Sorgulamanın Farklı Yolları
Trafik cezası sorgulaması araç plakası üzerinden farklı yollarla yapılabilir. Teknolojik gelişmeler sayesinde ev ya da iş yeri gibi bulunulan ortamdan bütün bu sorgulamaları yapmak mümkündür. Böylece borç miktarı öğrenilir ve ödeme adımına hemen geçmek mümkün olur. Plakadan trafik cezası sorgulamasının yanı sıra HGS bakiye sorgulama işlemleri de internet aracılığıyla kolayca yapılabilmektedir.
Yaygın olarak kullanılan plakadan trafik cezası sorgulama yöntemleri arasında e-Devlet, SMS, internet bankacılığı, EGM ve Gelir İdaresi Başkanlığı yolları bulunmaktadır. İstenen herhangi bir yol seçilerek ilgili alana plaka numarası girilir ve araç plakası üzerine kayıtlı olan trafik cezası bilgilerine ulaşılabilir.
Tercih edilecek yolların birinin diğerine göre üstünlüğü veya avantajından söz etmek mümkün değildir. Bütün yollar aynı veri tabanına ait bilgileri kullanır. Cezaya ait bilgiler ve ödeme kayıtları aynı veri tabanındaki kayıtlarda yer alır. Dolayısıyla buradaki yöntemlerin her birisi ile trafik para cezası sorgulaması yapmak aynı şekilde doğru sonuçlar almayı sağlar.
E-Devlet Yolu ile
Pek çok alanda yaygın bir şekilde kullanılan e-Devlet uygulaması plakadan trafik cezası sorgulamak için de başarıyla kullanılabilir. Bunu yapabilmek için e-Devlet platformuna giriş adımlarını gerçekleştirmek ve sorgu ekranına yapılacak “trafik cezası sorgulama” komutunu girmek yeterli olacaktır. Giriş yapabilmek için e-Devlet şifresi, elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemlerinden biri kullanılabilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan hizmetler arasında yer alan borç sorgulama adımından araç plakasına kayıtlı bulunan tüm cezaları görmek mümkündür. Burada görülen borçlar e-Devlet uygulamasından yararlanarak kolayca ödenebilir. Böylece bir tek adımda borcu öğrenmek ve ödemek mümkün olur.
SMS Yolu ile
Trafik cezası sorgulama işlemlerinin çoğu bir internet bağlantısı gerektiren online uygulamalardır. SMS yolu ile trafik cezası sorgulama yöntemi bunun istisnası olarak kabul edilebilir. Plakaya uygulanmış cezai işlemleri sorgulamak ve sonuçlarını elde edebilmek için yapılacak işlemler oldukça kolay adımlardan oluşur.
Cep telefonlarının mesaj bölümüne girilir ve araç plakası, aracın tescil tarihi ve T.C. kimlik numarası aralarında bir boşluk bırakılarak yazılır. Bu mesajın 1189’a gönderilmesinin ardından plakaya kayıtlı olan cezalar SMS ile cep telefonuna iletilir. Ceza bilgisinin yanı sıra son ödeme tarihi gibi ayrıntılara da ihtiyaç duyuluyorsa TCP AYRINTI şeklinde bir mesaj daha göndermek bu bilgiye erişimi sağlar. Sorgulamalar için operatörler tarafından belirlenen ücretler uygulanır.
İnternet Bankacılığı Yolu ile
İnternet bankacılığı gündelik hayatı kolaylaştıran pek çok fonksiyonu bünyesinde barındırır. Bunlar arasında yer alan plaka üzerinden trafik cezası sorgulama adımı ile kolayca söz konusu veriye ulaşılabilmektedir. Bankalar arasında menü farklılıkları olabilmekle birlikte çoğu uygulamada borç sorgulama adımı ödemeler sekmesinde yer alır. Sorgulama yaparak borç bilgilerine kolayca ulaşılabilir. Ödeme yapılmak isteniyorsa ödeme gerçekleştirilir. Sorgulama yapmış olmak borun ödenmesini sorunlu kılmaz.
EGM Yolu ile
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) internet sitesini kullanarak trafik cezası sorgulamak mümkündür. Bunun için öncelikle internetten EGM ceza sorgulama sayfasına giriş yapılır. Açılan sayfada gerçek kişiler için araç plakasına yazılan ceza sorgulama sekmesi tıklanır. E-Devlet aracılığıyla kimlik doğrulanır. Açılan ekrana plaka numarası yazılarak sorgulama işlemi gerçekleştirilir. Bu adımların sonunda trafik cezasına ilişkin tarih, cezanın sebebi ve borç tutarına dair bilgiler görüntülenir.
Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri
Trafik cezalarını klasik bir yöntem olarak herhangi bir PTT şubesinden fiziki olarak ödemek mümkündür. Aynı şekilde ödemeler anlaşmalı banka şubelerine veya vergi dairelerine de yapılabilmektedir.
Ancak bu yöntemlerle zaman kaybetmeden ödeme yapmak da mümkündür. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı uygulamaları veya web sayfaları bu amaçla kullanılabilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden ve e-Devlet üzerinden online olarak trafik cezası ödemesi yapılabilir.
Trafik Cezası Kaç Günde Ödenmeli?
Trafik cezası muhatabına kanuni usuller ile tebliğ edildikten sonra 15 günlük indirim süresi söz konusu olur. Cezanın yazıldığı gün dahil olmak üzere 15 gün içerisinde ödendiğinde %25 oranında indirim uygulanır. Ancak 15 günlük süre geçirildiğinde indirim hakkı kaybedilir. Bu sebeple muhtemel cezaları takip ederek gününde ödeme yapmak ciddi bir kazanç anlamına gelecektir.
Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar?
Erken ödeme ile elde edilecek indirim miktarı basit bir örnek üzerinden kolayca hesaplanabilir. Örneğin 1000 lira tutarındaki bir ceza süresi içerisinde ödendiğinde %25 indirim ile 250 lirası düşülecek ve 750 lira ödenecektir. İndirimden yararlanabilmek için süre aşımının olmamasına dikkat edilmelidir.