Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Tramer Nedir? Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

01.12.2022 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Tramer sorgulama, ikinci el araç almak isteyenlerin araç hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için kullandıkları bir sistemdir. Aracın daha önce kazaya karışıp karışmadığı, sigorta işlemleri gibi araçla ilgili bilgilerin yer aldığı bu sistem, araç fiyatının belirlenmesinde de oldukça önemlidir. Bu bilgileri güvenli ve doğru alabilmeyi sağlayan Tramer sorgulama sayesinde araç geçmişi sorgulanabilir ve gönül rahatlığı ile araç alımı gerçekleştirilebilir. Peki, tramer nedir ve sorgulama nasıl yapılır?

Tramer Nedir?

Tramer nedir sorusuna Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltılmış hali şeklinde cevap verilebilir. Peki, araçlar için Tramer nedir ? Bu ifade araca yaptırılan tüm sigorta bilgilerinin bulunduğu bir veri deposu olarak tanımlanabilir ve bu sayede İkinci el araç satın almadan önce aracın geçmişi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşım sağlanması mümkündür. Tramer sistemi üzerinden online tramer sorgulama yapılarak araca ait tüm sigorta bilgileri görüntülenebilir, ve aracın kaza bilgilerine ulaşılabilir. Aynı zamanda aracın ağır hasar kaydı olup olmadığı da bu sistem üzerinden sorgulanabilir. Bunlara ek olarak aracın kusur oranı ve aracın sigorta poliçesinin bitiş tarihi gibi bilgilere de ulaşmak mümkündür. İşlemin online olması sayesinde araç satın almak isteyenler diledikleri zaman bu bilgileri görüntüleyebilirler. Aracın tüm geçmiş kayıtlarının tutulduğu tramer sistemi sayesinde aracın değişen parçaları hakkında da bilgi sahibi olunması mümkündür.

Hasar Kaydı Nedir?

Herhangi bir aracın trafikte geçirdiği kazaları ve kaza sonucu meydana gelen tüm hasarların kayıtlı olduğu belgeye hasar kaydı denir. Hasar kayıtları sigorta şirketleri tarafından tutulur ve özellikle ikinci el araç alım satım işlemlerinin bel kemiğini oluşturur. İkinci el araç satın almak isteyenler sigorta şirketlerinin tuttuğu hasar kayıt raporlarını sigorta şirketlerinden ya da Tramer sistemi üzerinden kontrol edebilirler. Araç ile kaza yaşandığında kaza tutanakları düzenlenir ve düzenlenen bu tutanaklar sigorta şirketine ve dolayısıyla Tramer’e gönderilir. Tutanaklar incelenerek tarafların kusur oranları belirlenir ve kusurlu olan aracın kaydı Tramer’e işlenir. Eğer aracın sorgusu sırasında “Tramer kaydı yoktur” ibaresi var ise bu o aracın hiç kaza yapmadığına ya da yapılan kazanın kayıt altına alınmamış olduğuna işaret eder.

Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar

Tramer kaydı ile hasar kaydının birbirine çok karıştırılmasına rağmen aralarında önemli farklar bulunur. Tramer kaydı ile hasar kaydı arasındaki farklar şunlardır:

 Hasar kaydı ile sadece aracın geçirdiği kazaların meydana getirdiği tüm hasarlara ulaşım sağlanır.

 Tramer kaydında hasar kaydının yanı sıra aracın kusur oranı, sigorta işlem bilgileri, değişen parçaları gibi pek çok önemli detayı öğrenmek mümkündür.

Araçların hasar bilgilerine hasar kaydını sorgulama yapılarak ulaşılır. Bir aracın hasar durumu; geçmişten bugüne geçirdiği kazaları ve araçta yapılan tüm işlemleri yansıtır. Hatırlatma: Aracın başına gelebilecek hasarlar, kasko sigortası ile teminat altına alınır. Trafik sigortası, ferdi kaza sigortası, nakliyat sigortaları, özel sağlık sigortası, hayat sigortaları, tamamlayıcı sağlık ve kasko sigortası birbirinden farklı incelenecek poliçelerdir.

Kaza sorgulaması, araç sahipleri, ikinci el araç sahibi olmak isteyen kişiler ve sigorta şirketleri tarafından önemli bir yer tutar. Araç sahipleri, hasar sorgulama ile araçlarıyla alakalı bilgileri bir arada görme fırsatı elde ederler. İkinci el araç sahibi olmak isteyen kişiler araç kaza sorgu ile ikinci el satış fiyatını değerlendirip satın alma kararı verirler. Sigorta şirketleri ise kasko ürünlerinin kapsamını belirlemek için tramer poliçe sorgulama yöntemine başvururlar. Bu yöntemle hasar dosya dokümanına ulaşırlar.

Araç kazalarını sorgulama konusunda hem araç sahiplerinin hem araç almak isteyen kişilerin aklını karıştıran konuları aydınlatmak için yazımızı hazırladık. Bir aracın hasar kaydını sorgulama yapmak isteyen kişiler için izleyecekleri yolları listeledik. Araç alırken geçmişte sadece boya, kaporta durumu, km mesafesi gibi konulara dikkat edilirken artık aracın poliçe ve hasar bilgileri önemli bir yer tutmaktadır.

Aracın hasar kaydını plakadan sorgulatma nasıl yapılır? Hasar kaydı sorgulama ücretsiz olarak nasıl yapılır? Araç kazalarını sorgulama nasıl yapılır? Sorularının cevaplarını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız için tüm detaylar yazının devamında…

Araç plaka sorgulama ile aracın orijinal parça bilgisi, sigorta/kasko durumu, borç durumu ve çalıntı araç olup olmadığı öğrenilebilir.

Hasar Durumu Sorgulama ya da Bilinen Adı ile Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer sorgulama işlemi online olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Tramer sorgulama için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden Tramer ve Hasar Durumu Sorgulama

Devlet tarafından vatandaşlara sunulan hizmetler, e-Devlet aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirilebilir. Bu hizmetler arasında Tramer sorgulama da yer alır. E-Devlet üzerinden yapılan Tramer sorgulama ücretsizdir. Ancak sorgulamayı yapabilmek için e-Devlet sistemine (www.turkiye.gov.tr) giriş için şifre, internet bankacılığı, e-imza, TC kimlik kartı ve mobil imza gibi kimlik doğrulama araçları kullanmanız gerekir. E-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra Tramer sorgulaması için ana sayfada yer alan e-Hizmetler butonunu tıklamalısınız. Karşınıza çıkan ekrandan Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümünü seçerek giriş yapabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumunun sağladığı pek çok hizmetin arasından Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama bağlantısını seçip tıklayabilirsiniz. Çıkan ekranda sahip olduğunuz aracın plaka numarasını yazarak aracın Tramer kaydını sorgulayabilirsiniz. Bu alandan sadece üzerinize kayıtlı araç bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

e-Devlet ile araç plaka sorgulama işlemi www.turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden gerçekleşir. e-Devlet uygulamasına giriş yapmak için e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı gibi seçenekler kullanılabilir. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bağlantısından kurumlar listesi görüntülenir. Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü altında bulunan “Araç Plaka Sorgulama” ile gerekli bilgileri girerek araç plakası sorgulanır. Sorgulama sonucunda, aracın modeli, rengi, markası, sahip belge tarihi ve tescil birimine ulaşılabilir. Ayrıca, ilgili aracın hak mahrumiyeti ve çalıntı olup olmadığı bilgileri edinilebilir.

e-Devlet ile araç plaka sorgulamak isteyenleri şöyle alalım

Kasko Fiyatını Öğren

SMS ile Tramer ve Hasar Durumu sorgulama

Satın almak istediğiniz ikinci el araç ile ilgili tramer sorgulama işlemini SMS aracılığıyla yapabilirsiniz. Aracın plaka numarasını boşluksuz bir şekilde 5664’e göndererek plakadan hasar sorgulama işlemini kısa süre içinde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak SMS ile sorgulama işlemi ücretlidir ve tüm operatörler için 2022 yılı için 19,90 TL hizmet bedeli ödenir. Plakanın haricinde aracın şasi numarası ile de işlem yapmanız mümkündür. Bir nevi aracın kimlik numarası olarak da değerlendirilebilen harf ve rakamdan oluşan 17 haneli şasi numarası; aracın yapım tarihi, markası, motor tipi, fabrikadan çıkışı yapılan kaçıncı araç olduğu gibi pek çok bilgi içerir. Aracın şasi numarası ile Tramer sorgulaması için “HASAR boşluk S boşluk ŞASİ NO” şeklinde bir mesaj yazıp 5664’e mesaj atmanız yeterlidir. Satın almak istediğiniz aracın hangi marka ve modele sahip olduğu, aracın trafiğe çıkış tarihi, aracın tescilli olduğu illeri, kasko bilgileri (kaskolu ve kaskosuz toplam süresi), plaka değişim bilgileri SMS ile kolayca öğrenilebilir. Ayrıca araç üzerinde yapılan tüm değişikliklerin detaylı dökümü, aracın ne kadar süre kullanıldığı ve aracın son sahibi hakkında bilgilere de SMS aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Satın almak istediğiniz araç eğer kaza geçmişine sahipse hangi parçaların değiştiğini öğrenmek için 5664’e “PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ” yazıp göndermeniz yeterlidir. Araç hakkında detaylı bilgilere tek seferde ulaşmak için 5664’e “DETAY boşluk ARAÇ PLAKASI” yazıp gönderebilirsiniz. SMS aracılığı ile satın almayı düşündüğünüz araçta parça değişimi yapıldıysa değişen parçanın orijinal olup olmadığını ve kilometre bilgisini dahi öğrenebilirsiniz. Böylece söz konusu araç ile ilgili hemen her bilgiye Tramer sorgulama işlemiyle hâkim olarak gönül rahatlığı ile aracı satın alabilirsiniz.

Hasar Durumu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Diğer sorgulamalar

Eksper raporu olan kazalarda değişen parçalar hakkında bilgi almak için PARCA boşluk aracın plakası boşluk hasarın tarihi yazılıp 5664’e gönderilir.

Araç trafiğe çıkış detayı, sigortalı/sigortasız (kaskolu/kaskosuz) gün sayısı, son sahiplik bilgilerini öğrenmek için ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazın, 5664’e gönderilir.

Örnek:

PARCA 34GC12345

Trafik kazası sonrası kaza tespit tutanaklarının sorgulanması için KTT boşluk plaka bilgisi (ya da T.C. kimlik no) yazılır, 5664’e gönderilir.

Kasko sigortasının yürürlükte olup olmadığını sorgulamak için KASKO boşluk aracın plakası yazılarak 5664’e gönderilir.

Hatırlatma: Sorgulaması yapılacak aracın plakası değiştirilmiş olsa bile aracın hasar kaydı öğrenilebilir. Ayrıca, trafik sorgulama ve poliçe sorgu gibi işlemler de gerçekleştirilebilir.

Not: Plakadan araç sorgulama olarak bilinen hasar takibi yapılması için araç plakası karakterler arasında boşluk bırakılmaması gerekmektedir.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden araç plaka sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla araç plaka sorgulama işlemi, sbm.org.tr web sitesi üzerinden gerçekleşir. “Sorgulamalar ve Online İşlemler” menüsünden araç plakası ve T.C. kimlik no bilgileri ile araç plakası sorgulanabilir. Sorgulama sonucunda, aracın modeli, rengi, markası, sahip belge tarihi ve tescil birimine ulaşılabilir.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulamak isteyenleri şöyle alalım

AXA Kasko Sigortası hakkında detaylı bilgi ve teklif alın. Başvuru formu doldurun.