Telefon Kazasına Son
Siz de sosyal medyada #telefonkazasınason etiketini kullanarak yaptığınız paylaşımlarda farkındalık kampanyamıza destek olabilirsiniz. Sürüş esnasında telefon kullanmadığınız için teşekkür ederiz.
Yol güvenliği, bulunduğu her coğrafyada “insanların daha iyi bir yaşam sürmelerine katkıda bulunma” misyonuyla insan sağlığından iklim değişikliğine kadar pek çok alanda insanların yaşam kalitelerini artıracak çalışmalar gerçekleştiren AXA olarak odağımızda yer alıyor. Yol güvenliği stratejimiz dört başlıktan meydana geliyor:
- Kamu yetkilileriyle işbirliği geliştirmek
- Eğitim ile farkındalığı artırmak
- Yol güvenliğini AXA ürün ve hizmetlerine entegre etmek
- Bilimsel çalışma ve araştırmalara destek vermek
Bu çalışmalarımız kapsamında dünya çapında aşağıdaki önemli anlaşmalara da imza attık. Bu kapsamda 2020 yılına kadar trafik kazalarında hayatını kaybeden insan sayısını yarı yarıya azaltmayı hedefliyoruz.
UN Sustainable Development Goals
Global Road Safety Partnership
Yol Güvenliği Anketi ve Raporu
Dünyada her yıl 1.3 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise her yıl 185 bin ölümlü ya da yaralanmalı kaza gerçekleşiyor. Sadece 15 yılda ölümlü trafik kazaları %36 artış gösteriyor.
AXA olarak Şubat 2018’de Türkiye’de yol güvenliği alanında riskleri belirlemek amacıyla İstanbul Ekonomik Danışmanlık ve Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi ile işbirliği yaptık ve “Yol Güvenliği Anketi ve Raporu”nu yayınladık. 12 ilde 603 katılımcı arasında gerçekleştirdiğimiz araştırmanın sonuçlarına göre sürücülerin %35’i trafik kazalarının dikkatsizlikten, %17’si ise aşırı hızdan kaynaklandığını düşünüyor.
Mobil cihazların gün geçtikçe hayatımızda daha büyük yer tutmaya başladığı ve mobil cihaz kullanımının en yaygın olduğu 18-35 yaş aralığında araç sahipliğinin arttığı gerçeğinden yola çıkarak yol güvenliği çalışmalarımıza “sürücülerinin mobil telefon kullanımından caydırılması” ile başlamaya karar verdik. Çünkü mobil cihazlar artık tam anlamıyla birer uzvumuz gibi... Gün içerisinde telefonumuzun alarmdan fotoğrafa, hava durumundan sosyal medyaya, alışverişten e-postaya kadar pek çok uygulamasını sayısız kez kullanıyoruz. Üstelik bazen tüm bunları otomobil kullanırken yapıyoruz.
Araştırma sonuçlarımızda sürüş esnasında mobil telefon kullanımına ilişkin bakış açısını değerlendirdiğimizde görüyoruz ki;
Oysa ki sürüş esnasında mesaj yazmak için gözlerimizi yoldan ayırdığımız 5 saniyelik sürede 90 km hızla giderken bir futbol sahası kadar yol kat ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre mesaj yazarken sürücülerin %28’si şerit dışına çıkıyor. Hatalı şerit değiştirme oranları ise %140 seviyelerine kadar yükseliyor.
Detaylı AXA Yol Güvenliği Anketi ve Raporu’na ulaşmak için tıklayın.
Telefon Kazasına Son
AXA Sigorta olarak sürüş esnasında mobil telefon kullanımından kaynaklanan kazaların “trafik kazası” değil, “telefon kazası” olduğuna inanıyoruz. Araştırma sonuçlarımızda da katılımcıların %67’sinin yol güvenliği ile ilgili kampanyalara gönüllü olma isteklerini beyan etmelerinden hareketle 2018 yılında “Telefon Kazasına Son” bilinçlendirme kampanyamızı hayata geçirdik.
Bu kampanya ile mobil telefon kullanım alışkanlıkları daha güçlü olan ve dijital bir dünyaya doğan genç nesil başta olmak üzere tüm sürücülerde sürüş esnasında telefon kullanımı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz kasko ve trafik sigortası ürünlerimiz vasıtasıyla aileleriyle birlikte ulaştığımız toplam 5.6 milyon kişi başta olmak tüm sürücülerde bu konuda farkındalık yaratmak ve telefon kazalarına artık bir son vermek. Bu hedefe ulaşmak için pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızdan biri de AXA çalışanlarının katkılarıyla mesajlarımızı daha fazla insana ulaştırabilmek için Mayıs 2018’de hazırladığımız dijital filmimiz oldu.