Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yapılmalı?

26.10.2020 / Son Güncelleme: 04.04.2022

Trafiğe çıkan tüm araçlarda olması gereken, bu nedenle "zorunlu" adını alan trafik sigortasının yaptırılmadığı durumlarda araç otoparka çekilerek trafikten men ediliyor. Yalnız cezai yaptırımı nedeniyle değil, sağladığı güvenli yolculuk teminatıyla da ertelenmeden yapılması gereken Zorunlu Trafik Sigortası için yalnızca birkaç belge sunmak yeterli oluyor. Ancak trafik sigortası yaptırma ve yenileme süreleri, birçok kişinin aklında soru işareti uyandırıyor.

Sıfır Araçlar İçin Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırma Süresi

Zorunlu Trafik Sigortası, yaşanabilecek kazalara karşı üçüncü kişileri korumaya yönelik hazırlanıyor. Tam adı Karayolu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası olan poliçe, üçüncü şahısların hem maddi hem de bedeni zararlarını güvenceye alıyor. Tüm araç tipleri için zorunlu olan sigorta, sıfır araç alındığında trafiğe çıkmadan yapılıyor. Ruhsat işlemlerinden önce sigorta süreçleri tamamlanıyor. Satışı yapan bayi, galeri noktaları, alıcıları bilgilendirerek sigorta satışı için işlemleri başlatabiliyor. Galerilerin anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinin yanı sıra araç sahipleri araştırarak diledikleri şirket üzerinden poliçe düzenletebiliyor. Zorunlu Trafik Sigortası, diğer araba sigortası poliçelerinden ayrılıyor. Limitleri ve teminatları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen, ücretleri ve standartları belli olan Zorunlu Trafik Sigortası'nda prim artışı gibi sürprizler yaşanmıyor. Yalnız ödeme şartları şirketten şirkete değiştiği için en avantajlı seçimi yapabilmek adına, sigorta şirketlerinin tekliflerinin incelenmesi önem arz ediyor.

İkinci El Araçlar İçin Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırma Süresi

İkinci el araç alımlarında, sigorta yaptırmak için araç sahiplerinin 15 gün süresi oluyor. Noterde gerçekleşen devir işlemlerinin ardından aracın yeni sahibine 15 gün mühlet verilerek Zorunlu Trafik Sigortası'nı yaptırması bekleniyor. Bu süre zarfında olabilecek kazalar ise aracın eski sigortası kapsamında sayılarak işlem yapılıyor, böylece ek bir maddi yükün oluşması engelleniyor. 15 günlük resmi süre, noterde yapılan işlemlerin tarihi itibarıyla başlıyor. 15 günlük süre aşıldığında ise herhangi bir trafik çevirmesinde yakalanan araç sahipleri için cezai işlem yapılıyor. Ancak eğer satılan ikinci el aracın, halihazırda bir trafik sigortası yoksa, bu durumda 15 gün mühletten söz edebilmek mümkün olmuyor. Sigortalıyken satılan, üzerine alıcı tarafından yeni bir trafik sigortası yaptırılacak araç için arabanın eski sahibi, sigorta şirketine başvurarak kalan süreye dair ücret iadesi başvurusunda bulunabiliyor. Bu işlemler için aracın elden çıkarıldığına dair belge sunmak yeterli görülüyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Yenileme

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre Zorunlu Trafik Sigortası'nın her yıl yenilenmesi gerekiyor. Araç sahipleri her yıl işlemlerini yenileterek trafiğe çıkabiliyor. Poliçe olmadan bir gün dahi trafiğe çıkmak yasak olduğu için araç sahiplerinin ihmal etmeden gerekli yenilemeleri yapmaları öneriliyor. Birçok sigorta şirketi, araç sigorta sorgulama yapmaya gerek kalmadan, müşterilerini arayarak yenileme işlemleri için bilgilendiriyor. Sunulan özel ödeme planı ve teklif çerçevesinde zahmetsizce poliçe yenileniyor. Sigorta şirketini değiştirmek isteyen araç sahipleri ise acenteleri ile görüşerek kendilerine özel şirketlerin ödeme seçeneklerine ulaşarak seçimlerini yapıyor. Eğer trafik sigortası yenilenmezse, gecikilen her bir ay için ortalama %5 oranında gecikme zammı işleme koyuluyor. Zorunlu araç sigortasını zamanında yaptıran araç sahipleri böylelikle büyük fiyat avantajı kazanıyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak için Neler Gerekiyor?

Zorunlu Trafik Sigortası işlemleri kısa sürede tamamlanarak poliçe devreye giriyor. Başvuru yaparken araç sahiplerinin TC kimlik numaraları, araç ruhsatları, aracın plaka numarası, markası, tipi ve kullanım şekliyle beraber bildirmesi gerekiyor. Ruhsat numarası üzerinden sigorta şirketleri, aracın geçmiş kayıtlarına bakarak ödeme şartlarını kişiselleştirebiliyor. Trafik sigortasında prim fiyatları belirtilen özelliklere göre değişiklik gösterdiği için doğru beyanda bulunmak önem arz ediyor. Aracın kaza geçmişi, araç sahibinin kaza yapıp yapmaması hasarsızlık indiriminden faydalanmayı sağlıyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemli?

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler her gün binlerce araçla beraber trafikte yolculuk ediyor. Sürücülerin her an var olan kazaya karışma ihtimalleri, trafiğin yoğun olduğu şehirlerde daha da artıyor. Trafikte riskleri öngörebilmek, önlem alabilmek kolay değil. Ancak zorunlu trafik sigortası olduğunda, olası bir kazada araç sahibi suçlu bile olsa karşı tarafta ve üçüncü kişilerde oluşan zarar, sigorta tarafından karşılanıyor. Maddi zarara teminat olan sigorta, küçük primler sayesinde kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlıyor. Zorunlu trafik sigortası olmayan veya yenilenmemiş bir araçla trafiğe çıktığınızda, yakalanmanız halinde ceza kesildikten sonra aracınız trafik şubesinin otoparkına çekiliyor, işlem yapılıyor. Trafiğe çıkışı yasaklanan araç otoparkta beklediği sürece otopark ücreti ve oraya getirilmek için kullanılan çekici maliyeti araç sahibi tarafından ödeniyor. Ceza bitene dek ödenen otopark ücretleri, ceza maliyetiyle beraber araç sahiplerine maddi yük oluyor. Kesilen ceza kısa sürede ödendiğinde bazı indirimler yapılsa da ceza ücreti, çekici ve otopark maliyetleri bir araya geldiğinde birçok araç sahibi için ciddi meblağlara denk geliyor. Ayrıca Zorunlu Trafik Sigortası yenilenmeyen bir araç herhangi bir kazaya karıştığında, poliçesiz araç sahibi kusurlu bulunursa oluşan tüm hasarı ödemekle yükümlü görülüyor. Trafik kazası sonucu, karşı tarafta oluşan maddi hasarın yanı sıra bedensel zararlar, hastane masrafları da araç sahibinden alınıyor.

Kasko Poliçesi Kapsadığı Süre İçinde Trafik Sigortasını da İçeriyor mu?

Araç sahipleri kasko ile trafik sigortasını birbirine karıştırabiliyor. Oysa iki sigorta farklı kapsamlarla poliçe sahiplerine teminat oluşturuyor. Kasko da Zorunlu Trafik Sigortası gibi herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Bu nedenle araç sahiplerinin kaskodan önce Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması öneriliyor. Trafik sigortasının kapsamı, teminatı, limitleri araç sahibinin değil, zarar gören ve mağdur olan karşı tarafın zararları için teminat oluşturuyor. Kusurlu olan tarafın kendi zararı poliçe üzerinden karşılanmıyor. Bu durumda, kişinin kendi aracındaki hasarın temin edilmesi için kaskodan yararlanılıyor. Kaskolar kaza durumunun yanı sıra hırsızlık, kundaklama, arıza, yol yardım gibi birçok konuda poliçe sahiplerine destek sunuyor. Zorunlu Trafik Sigortası'nın ücretleri, standartları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenirken kasko için sigorta şirketleri kendi paketlerini, teklif ve fiyat önerilerini veriyor. Özetle, kasko yaptıran kişilerin otomatik olarak Zorunlu Trafik Sigortası da olmuyor. İki poliçe için ayrı ayrı işlem yaptırmalısınız.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanıyor?

Zorunlu Trafik Sigortası teminatlarının çerçevesi yasalarla belirlenmiş olduğu için bazı kıstaslar göz önüne alınarak ücretlerde çeşitlilik görülebiliyor. Araç ve sigortalıya ait bilgiler, aracın hususi oto, kamyon veya otobüs gibi farklı kullanım tipinde olması, ikamet edilen ve aracın kullanıldığı il, sigortalının hasar geçmişi, istenen ek teminatlar göz önüne alınarak poliçe ücreti hesaplanıyor.
AXA Sigorta, beklentilerinize en uygun Zorunlu Trafik Sigortası teklifleri ve size özel ek avantajlarla güvenli yolculuklar diliyor. Türkiye sınırları içinde geçerli olan Zorunlu Trafik Sigortası'nın teminatları, ek teminatlı özel paketleri ve teminat dışı kalan durumları öğrenebilirsiniz. Aracınızın Zorunlu Trafik Sigortası işlemleri için AXA Sigorta'nın paketlerini inceleyebilirsiniz. Var olan poliçenizi AXA Sigorta'ya taşıyabilir veya yenileme işlemlerinizi kısa sürede tamamlayarak gönül rahatlığı ile yolculuklarınıza devam edebilirsiniz.