Yeni yerler keşfetmek, yeni kültürleri öğrenmek, her birimizin hayallerini süsler. Yeni keşfedilen bir şehrin geleneklerini deneyimlemek, bize çok farklı kapıları açar. Çok şey öğrenir, çok şey görürüz. Özellikle kendi kültürümüz dışında dünyada neler olduğunu bilmek kadar güzeli yoktur. Ama tüm bunları yapabilmek için öncelikle yurt dışına çıkma prosedürüne hâkim olmamız gerekir. Yurt dışına çıkarken mutlaka bilinmesi gereken konuların başında da çıkış harçları gelmektedir. Gezmeyi çok seven okurlarımız için yurt dışı çıkış harcı ile ilgili akıllara gelebilecek tüm soruları cevaplandırıyoruz.
Yurt dışı çıkış harcı nedir?
Öncelikle sizlere yurt dışı çıkış harcı kavramının ne anlama geldiğini açıklayalım. Yurt dışı çıkış harcı için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkarken ödenmesi gereken bir çeşit vergi diyebiliriz. Seyahate çıkacakların, yurt dışı çıkış harcı ödeme yapması zorunludur. Bu noktada en merak edilen “Yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi?” sorusunu da cevaplandırabiliriz. Kanundaki değişiklikler neticesinde 2013 yılından bu yana yeşil pasaport sahipleri de bu harcı ödemekle yükümlüdür.
Harcın ödenmemesi
Belki büyük hayaller kurarak karar verdiğiniz belki yalnızca iş sebebiyle gitmek zorunda olduğunuz bir seyahat için yurt dışı çıkış harcı ödeme konusunu mutlaka pasaport kontrolüne girmeden çözmeniz gerekir. Çünkü uzun kuyruklar bekleyip vardığınız bu kontrollerde yurt dışı çıkış harcı ödememiş insanlar, ne yazık ki geri çevriliyor.
Banka ödemesi
Seyahate çıkmadan önce yurt dışı çıkış harcı ödemesi için alternatifleriniz oldukça fazla. Vaktiniz varsa havalimanına varmadan önce yurt dışı çıkış harcı banka ödemesi yapmanız, birinci seçeneğiniz olabilir. Anlaşmalı bankalardan kolaylıkla bu ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Yurt dışı çıkış harcı ödemesi için anlaşmalı bankaları şu şekilde sıralayabiliriz:
• İş Bankası
• Ziraat Bankası
• Finansbank
• Halk Bankası
• Yapı ve Kredi Bankası
• Akbank
• Vakıflar Bankası
• Garanti Bankası
• Şekerbank
• Denizbank
• Türkiye Finans Katılım Bankası
• Albaraka Türk Katılım Bankası
Gişe ödemesi
Eğer seyahat öncesi tamamen yurt dışı çıkış harcı ödeme konusu aklınızdan çıktıysa da endişelenmeyin. Havalimanlarında oldukça fazla sayıda gişeler bulunur. Bu gişelere giderek yurt dışı çıkış harcı ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
İnternetten ödeme
Yoğun bir iş seyahati ya da heyecanla beklediğiniz bir gezi programı sizi bekliyor olabilir ve siz de her şeyin eksiksiz olması için uçuş gününe kadar koşturmak durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla yurt dışı çıkış harcı almaya vaktiniz olmayabilir. En kolay alternatif olarak yurt dışı çıkı harcı internetten ödeme ile zaman kaybetmeden bu aşamayı da geçebilirsiniz.
Muafiyet durumları
Seyahate çıkmadan önce mutlaka almanız gereken yurt dışı çıkış harcı bedeli ise 15 TL’dir ve her uçuşunuz için ayrıca almanız gereklidir. Bazı durumlarda da yurt dışı harcı ödeme yapmama hakkınız vardır. Bu durumları da sizin için aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
1. Yurt dışına ticari bir sebeple sefer yapan kara, deniz, hava ve demir yolu ulaşımlarındaki herhangi bir mürettebatta çalışıyorsanız yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapmak zorunda değilsiniz.
2. Eğer yurt dışında çalışıyorsanız ve pasaportunuzda “işçi” olduğunuz belirtiliyorsa yurt dışı çıkış harcı yatırmak zorunda değilsiniz.
3. Çift pasaportunuz varsa ve Türkiye Cumhuriyeti dışındaki pasaportunuz ile seyahate çıkacaksanız yurt dışı çıkış harcı ödemenize gerek yoktur.
4. Yurt dışı çıkış harcı ödememenizi sağlayan bir diğer durum ise yurt dışında oturma hakkına sahip olmanızdır. Böyle bir durumda pasaportunuzda “Süresiz yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır.” kaşesi olması gerekir.
Son olarak yedi yaşından küçük çocuklarınız için yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapmakla yükümlü olmadığınızı da hatırlatmak isteriz.