Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Hususi Pasaport Alma Şartları

03.07.2024 / Son Güncelleme: 08.07.2024

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Hususi Pasaport Alma Şartları

Yeşil pasaport olarak da bilinen hususi pasaport, sahiplerine önemli avantajlar sağlaması ile bilinir. Pek çok ülkeye belirli sürelerle vizesiz giriş imkânı sağlaması kullanıcılar açısından son derece önemlidir. Böylece kimlik kartı, pasaport ve uçak bileti ile dünya üzerindeki pek çok noktaya sorunsuz seyahat etme fırsatı elde edilmiş olur.

Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil pasaport, resmiyetteki adı hususi pasaport olan ve belirli kişilere verilen pasaport türüdür. Kapağının yeşil renkte olması sebebiyle bu isimle anılır. Sahiplerine yurtdışına çıkışlarda büyük kolaylıklar sağlaması onu daha da popüler hâle getirmektedir.

Umumi pasaport kapak rengi kırmızı, hizmet pasaportu kapak rengi gri olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport diğer pasaport çeşitleri arasında daha ayrıcalıklı bir konumda yer alır. Sadece belirli statüdeki kişilere ve sınırlı sayıda verilmesi diğer ülkeler nezdinde daha itibarlı olmasını sağlayan sebeplerden birisidir.

Yeşil Pasaport Alma Hakkı Olan Kişiler

Yeşil pasaport alabilmek için bazı koşulları sağlıyor olmak gerekir. Her vatandaşın bu pasaport türüne sahip olması mümkün değildir. Yeşil pasaport alma hakkı olan kişileri şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri ile eski bakanlar
  • 1., 2. ve 3. dereceli kadrolarda görevli devlet memurları ile bu dereceler görev yaparken emekli olanlar
  • Görevde oldukları sürece il, ilçe ve birinci kademe belediye başkanları
  • Özelleştirilmeden önce hak sahibi olmuş kamu bankası ve Türk Telekom çalışanları
  • Yukarıda sayılanların eşleri, reşit olmayan çocukları
  • Hak sahiplerinin 18 yaşını dolduran çocuklarından özrü dolayısıyla bakıma muhtaç olanlar
  • 15 yıldan uzun süre ile baro levhasına kayıtlı olan avukatlar
  • Belirli koşulları sağlamaları şartıyla ihracatçı firma sahipleri ve belirleyecekleri çalışanları

Yeşil Pasaport Başvuru Şartları

Yeşil pasaport başvuru şartları arasında ilk sırada hak sahibi olarak belirlenen kişiler arasında yer almak vardır. Hak sahibi olarak anılan kişilerden sayılmayanların başvuruları geçersiz olacaktır. Başvurular kişinin hak sahibi olmasını sağlayan ilgili kurum aracılığıyla yapılır. Söz konusu kurum tarafından düzenlenecek ve usulüne uygun olarak onaylanacak belge ile Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.

İlk defa pasaport alacaklar gibi pasaport yenileyecekler de yine belgelerini tamamlayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden randevu almak zorundadır. Söz konusu başvurular kurumun web sayfaları aracılığıyla alınabilmektedir. Randevu saatinden önce pasaport defter bedeli ödemesinin yapılmış olması gerekir.

Hususi Pasaport Almak için Gerekli Belgeler

Hususi pasaport alabilmek için gerekli belgelerin ilki çalışılan kurum tarafından düzenlenecek belgedir. Söz konusu belgenin usulüne uygun olarak düzenlenmiş olması ve kurum tarafından daha önceden imza örnekleri verilen en üst amir tarafından imzalanması gerekir. Aksi hâlde belge geçerli olmayacaktır. Bu doğrultuda gerekli belgeler özetle aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Müracaat edecek olan kişinin çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünden alınan imzalı belge
  • Emekli olanların hangi tarihte hangi kadro ve dereceden emekli olduğunu gösteren ve usulüne uygun şekilde imzalanan belge
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kimlik kartının aslı
  • 18 yaşından küçükler için velilerinin muvafakatnamesi
  • Hak sahiplerinin vefat emiş olması durumunda bir defaya mahsus olmak üzere yaşarken çalıştığı kurumdan belge talep edilir. Belge ölüm tarihi itibarıyla kadro derecesini ve görev unvanını göstermeli ve usulüne uygun olarak yazılıp imzalanmış olmalıdır.

25 Yaş Üstü Vatandaşlar Yeşil Pasaport Alabilir mi?

25 yaş üstü vatandaşların yeşil pasaport alabilmesi için kendilerinin hak sahibi olarak talepte bulunacak bir konumda olması gerekir. 25 yaşın üzerinde olanlar başka birisi üzerinden çalışmamak, evli olmamak ve özürlü olmak koşulu ile yeşil pasaport sahibi olabilir. Bu iki seçeneğin dışında anne veya babası dolayısıyla bu pasaporta sahip olma ihtimalleri yoktur.

Yeşil Pasaport ile Her Ülkeye Vizesiz Gidilebilir Mi?

Yeşil pasaport yurtdışına çıkacaklara önemli vize kolaylıkları sağlaması ile bilinir. Bu doğrultuda çoğu ülke belirli süreler ile sınırlı olarak vizesiz giriş imkânı sağlamaktadır. Ancak her ülke aynı şekilde vizesiz olarak yeşil pasaport sahiplerini kabul etmez. Bazı ülkelere girişte tıpkı diğer pasaportlarda olduğu gibi vize alınması gerekebilmektedir. Bu sebeple gidilecek ülkenin vize politikaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve gerekiyorsa vize başvurusu zamanında yapılmalıdır.

Hâlihazırda pek çok Avrupa ülkesi yeşil pasaport sahiplerinden vize talep etmemektedir. Bu ülkeler arasında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Hollanda, İsviçre, İzlanda, Karadağ, Lihtenştayn, Lüksemburg, Portekiz, Polonya, Romanya gibi ülkeler vardır.

Yine benzer şekilde pek çok Asya ve Afrika ülkesi de yeşil pasaport sahiplerinden vize istemeden ülkelerine kabul etmektedir. Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Endonezya, Japonya, Katar, Kuveyt, Kazakistan, Nepal, Rusya, Pakistan, Singapur, Tayvan, Vietnam, Cezayir, Fas, Cibuti, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kenya, Mozambik, Ruanda, Seyşeller, Sudan ve Tunus bu ülkelere örnek olarak verilebilir.

Ayrıca Kuzey ve Güney Amerika’da da yeşil pasaport sahiplerine vize istemeyen ülkeler vardır. Bunların arasında Arjantin, Brezilya, Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Şili, Uruguay, Bahamalar, Dominik, El Salvador, Haiti, Honduras, Küba, Meksika ve Panama gibi ülkeler vardır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere yeşil pasaport sahiplerini vizesiz kabul etmemektedir. Bu ülkelere gitmek isteyen yeşil pasaport sahipleri de vize almak zorundadır.

Yurtdışına çıkışlarda önemli olan bir başka detay da yurtdışı seyahat sağlık sigortasıdır. Bazı ülkeler vize başvurusu sırasında bu sigortayı talep ederken özellikle vizesiz gidilebilen ülkeler için sigorta ihmal edilebilmektedir. Ülke dışında beklenmeyen sağlık sorunları veya kazalar ile karşılaşıldığında yurtdışı seyahat sağlık sigortası çok büyük yararlar sağlar. Olağanüstü tutarlarda sağlık harcamaları ile yüz yüze gelmek yerine miktarı belli olan bir primi ödemek çok daha akıllıca bir yaklaşımdır.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu