Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Yangın Anında Yapmanız Gerekenler:

09.10.2024 / Son Güncelleme: 09.10.2024

Yangın, kontrol edilmesi güç ve boyutlarını tahmin etmenin zor olduğu bir afettir. Gereken tedbirleri alarak korunmak bir yere kadar mümkün olsa da bazen kaçınılmaz olabilir. Yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili söylenecek birçok şey olsa da, yangından önce yangın riskine karşı sigorta yaptırmış olmak, olayı en az zararla atlatabilmenin en kısa yoludur.

Yangın Anında Hızlı ve Güvenli Müdahale Yöntemleri

Afet olarak nitelenen yangın, önlem alınmadığı durumlarda vahim sonuçlar doğurabilecek büyük bir felakettir. Hangi boyuta ulaşacağını veya nerede duracağını önceden kestirmek mümkün değildir. Yangın senaryolarında olası en az zararla durumu atlatabilmek son derece önemlidir.

Gereken önlemler yeterli düzeyde alındığında yangından korunmak daha kolaylaşabilir. Ancak yangın sırasında bilinçli davranmak yine bir o kadar değerlidir. Yangını yaşamadan önce alınacak önlemler, eğitimler ve bilgiler ile böylesine büyük bir felakete karşı hazırlıklı olmak mümkündür.

Yangın sırasında bilinçli olmak, gereksiz ve telaşlı hareketlerden kaçınmak her durumda önemlidir. Yangın durumunda sakin kalmak ve diğer kişileri mümkün olduğunca panikten uzak tutmak gerekir. Yangın anında yapılması gereken en önemli şeylerin başında, yangın alarmını çalıştırmak gelir.

Yangın yakın mesafede ise yangın söndürücü sistemleri veya tüpleri devreye almak en akılcı yaklaşımdır. Ancak yangın büyüme eğilimindeyse acil çıkış merdivenlerini kullanarak binayı tahliye etmek gerekir. Bir yangında içeride bulunan kişiler çıkarken kapıları kapatmamalıdır. Böylelikle yangının hızlı ilerlemesinin kısmen önüne geçilebilir. Ayrıca yangından kaçan kişilerin önceden belirlenmiş yangın toplanma merkezlerine gitmesi son derece önemlidir.

AXA Sigorta ile Yangın Hasarlarını Hızla Azaltma

Ne kadar önlem alınırsa alınsın, kimi zaman yangından kaçmak mümkün olmaz. Ancak yangın hasarını atlatabilmenin en etkili yolu, AXA Sigorta’nın yangın poliçesi ile kayıpları asgari düzeye indirmektir. AXA Sigorta’nın yangın riskini teminat altına alan poliçeleri ile hayata tutunmak ve maddi kayıpları telafi etmek son derece değerlidir. Kara gün dostu olarak adlandırılabilecek bu duruma paha biçmek oldukça zordur.

Konut sigortası hasar ödemelerinde, poliçe sahibinin hasar bildiriminde bulunması gerekir. Hasardan haberdar olur olmaz, hasarı azaltacak her türlü önlem alınmalı ve en geç 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirimde bulunulmalıdır. Bu işlemlerin ardından süreç ilerler ve gerekli belgeler sigorta şirketi tarafından incelenir. Yapılması gereken ödeme, sigortalının banka hesap numarasına yapılır.

Yangın Öncesi Alınacak Önlemler: Evinizi ve Aracınızı AXA Sigorta ile Koruyun

Büyük bir felaket olan yangından can kaybı olmadan çıkmak büyük bir şans olarak değerlendirilebilir. Ancak bu şans her şeyin yolunda olduğu anlamına gelmez. Yanan ev veya araç ile ilgili oluşan kayıpların telafisi, ancak bu varlıkların yangın riski içeren sigorta poliçesine sahip olmasıyla mümkündür. AXA Konut Sigortası ve AXA Kasko Sigortası ürünlerinin kapsamında bulunan yangın teminatı ile bu gibi ağır koşullardan maddi olarak rahat bir şekilde çıkmak mümkündür.

Yangın Anında Aramanız Gereken Acil Durum Numaraları

Türkiye sınırları içerisinde ev, işyeri veya araç yangınları sırasında acil durum numarası olarak 112 kullanılmaktadır. Her türlü acil durumu bildirmek için bu numara üzerinden ihbar yapılabilir.

AXA Sigorta ile Evinizi ve Aracınızı Yangına Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Yangın öncesinde evde ve araçta yangına yol açabilecek her türlü önlemi almak yangından korunmanın ilk adımıdır. Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, kimi zaman olacakların önüne geçmek mümkün olmaz ve korkulan senaryo gerçekleşir. İşte bu gibi durumlarda ortaya çıkan hasarı karşılamak için sigorta şirketleri çok değerli hizmetler sunar.

Bir ev veya aracın yangın sonrasında gördüğü hasarın tespit edilerek gereken tutarda ödemenin yapılması, yaşanan korkunç felaketten sonra adeta ilaç gibi gelebilir. Yanan varlıkların manevi unsurlarını yerine koymak olanaksız olsa da, maddi unsurlarına getirilen çözüm, olup biteni bir nebze hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bu sebeplerle evinizi ve aracınızı sigortalatmak, olası riskler karşısında sizi savunmasız bırakmaz. Rizikonun gerçekleşmesi durumunda teminat çerçevesinde ödenecek hasar, hayata daha iyi bir noktadan bakmanızı sağlayacaktır. Konut sigortası çerçevesinde yangın, sel, hırsızlık, deprem gibi riskler teminat altına alınırken, ödenecek prim tutarı elde edilecek güvence ile kıyaslandığında oldukça küçük kalacaktır.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu