Vize Nasıl Alınır? Vize Alma Rehberi (Adım Adım)
Vize nasıl alınır sorusundan önce vize nedir sorusuna cevap vermek konuyu daha iyi açıklamaya yarayabilir. Seyahat edilecek ülkenin talep etmesi durumunda yolculuktan önce alınması gereken izin belgesi vize olarak adlandırılır. Yapılacak seyahate gidilecek ülkenin izin verdiği anlamına gelir. Bu amaçla ilgili ülkenin dış temsilcilikleri tarafından belirtilen prosedürler çerçevesinde gerekli belgeler vize talebi için ilgili yere teslim edilir.
Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Vize başvurusu gidilmesi planlanan ülkenin dış temsilciliklerine yapılır. Bu birimler ilgili ülkenin başkonsolosluk ve konsolosluk organizasyonlarıdır. Böylece resmi dış temsilcilik birimlerinin yanı sıra fahri konsolosluklar da vize başvurularını kabul edebilmektedir.
Vize başvurusunun yapılacağı yerleri doğru belirlemek için gidilecek ülkenin resmi makamlarının yönlendirmelerine itibar edilmelidir. Söz konusu bilgilere büyükelçilik ve konsoloslukların internet sayfaları aracılığıyla ulaşmak mümkündür.
Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri
Seyahat planları yaparken öncelikle gidilecek ülkenin vize isteyip istemediği araştırılmalıdır. Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep ediliyorsa buna uygun olarak gerekli belgeleri toplamak yerinde olacaktır. Bununla birlikte seyahat amacı ve buna uygun olarak hangi vize türüne başvuru yapılacağı da önemli bir başka detaydır. Vize türlerine kısaca değinelim:
- Turistik Vize: Seyahat amacının sadece turistik amaç olduğu durumlarda başvurulması gereken vize türüdür.
- Resmi Görev Vizesi: Yurt dışına görevli olarak gidecek kişilerin alması gereken özel koşullara bağlı bir vize türüdür.
- Çalışma Vizesi: Yurt dışında bir ülkede çalışma izni almış bulunan kişilerin başvuracağı vize türüdür.
- Öğrenci Vizesi: Eğitim amacıyla yurt dışına çıkacak kişiler kabul edildikleri eğitim kurumuna dair belgeler ile bu vizeye başvuru yapar.
- Transit Vize: Bir ülkeye seyahat ederken diğer ülkeyi sadece geçiş amacıyla kullanacaklara verilen vize türüdür.
- Kapıda Vize: Vizenin en kolay yolu olarak kabul edilebilir. Vize istemeyen ülkeler de benzer şekilde bir beyan formunu doldurtarak girişe sınır kapısında izin verebilmektedir.
Hedef Ülkenin Vize Politikalarının Araştırılması
Ülkelerin vize uygulamaları temelde karşılıklılık ilkesine tabi olmakla birlikte oldukça büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı ülkeler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygularken bazıları uygulamaz. Yine aynı şekilde ülkeden ülkeye değişebilen vize türlerine dair farklardan da söz etmek mümkündür. Kimi ülkeler turistik seyahatleri vizeden muaf tutarken kimileri de elektronik ortamda kolayca verebilmektedir.
Bu ve benzeri sebeplerle işe başlarken gidilmesi planlanan ülkenin vize uygulamalarının araştırılması yerinde olur. Bunun için ülkenin konsolosluklarına ait internet sayfalarından gerekli bilgilere ulaşıla bilinir. Ülkeye gidiş sebebi doğrultusunda gereken bilgi ve belgeleri hazırlayarak vize sürecini hızlandırmak mümkündür.
Gerekli Belgelerin Hazırlanması
Gidilecek ülke, seyahat sebebi, alınacak vize türü gibi pek çok unsur vize için gereken belgelerin değişiklikler göstermesine neden olur. Ancak yine de tüm vize türleri için ortak olarak istenen belgeler de vardır. Bu belgeleri önceden hazırlamak vize sürecinin hızlandırmasını sağlar. Güncel olan belgelere ve diğer prosedürlere ait bilgilere ülkelerin dış temsilciliklerine ait web sayfalarından ulaşmak en doğrusu olacaktır.
- Pasaport
- İkamet belgesi
- Biyometrik fotoğraf
- Nüfus kayıt örneği
- Meslek belgesi
- Gelir belgesi
- Evlilik cüzdanı
- Sağlık sigortası
Bu belgeler genel olarak her ülke tarafından istenen ve tüm vize başvurularında standart olarak bulunması gereken evraklar arasında yer alır. Diğer belgeler için ilgili ülke ve başvurulacak vize türü belirleyici olmaktadır. İstenen belgeler bakımından etkili olan bir başka faktör de kişinin sahip olduğu pasaport türüdür. İstenen belgeler pasaport çeşitleri arasında değişiklik gösterebilir.
Vize Başvuru Süreci Adımları
- Vize başvuru sürecinin ilk adımı başvurulacak vize türüne göre gidilecek ülke tarafından talep edilen belgelerin hazırlanmasıdır.
- Belgelerin hazırlanmasının ardından ilgili ülkenin dış temsilciliği tarafından ilan edilen yöntemler ile başvuru işlemi gerçekleştirilir.
- Ekinde belgelerin yer alacağı vize başvuru formu eksiksiz ve yanlışsız olarak doldurulur.
- Başvuru işleminin ardından belgelerin ve müracaatın değerlendirileceği bir bekleme süreci söz konusu olur.
- Değerlendirme yapacak ülke hem kişiyi hem de sunduğu belgeleri inceleyerek kişinin ülkeye girmesine ya da girmemesine yönelik bir karar verir.
- Vize başvurusu olumlu sonuçlanan kişilerin ülkeye girişi mümkün olur. Bununla birlikte kişiye vize verilen süre ile birlikte ülkede kalabileceği süre de vize belgesinde belirtilir. Örneğin iki ay süreli bir vizede ülkede kalınabilecek süre 30 gün olarak belirlenmiş olabilir.
- Vize başvurusu olumsuz sonuçlanan kişiler ilgili ülkeye giriş yapamaz.
Schengen Vizesi için Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk defa 1985 yılında Lüksemburg’un Schengen kasabasında imzalanan Schengen Anlaşması çerçevesinde Avrupa’daki 27 ülkenin sınırlarını kapsayan bölge bu ad altında anılmaktadır. Çoğu aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi olan bu ülkelere tek bir vize ile giriş izni anlamına gelmesi bakımından önemlidir. Avrupa Birliği üyesi olmakla birlikte Schengen bölgesine dahil olmayan ülkeler de vardır. Bu ülke vatandaşları da Schengen bölgesine giriş için vize almak zorundadır.
En az 6 aylık pasaport süresi gerektiren Schengen vizesi başvuru işlemlerinde gerekli evraklar müracaat edilen ülkeye göre değişiklik gösterir. İlgili ülkenin yetkili kıldığı aracı kurumlara istenen belgeler teslim edilir ve vize harcı ödenir.
Schengen başvurularında vize randevusuna zamanında gitmeye dikkat edilmesi gerekir. Değerlendirmenin ardından olumlu sonuçlanan vize başvurularına ait evraklar aracı kurum tarafından başvuru sahibine posta aracılığıyla gönderilir.
Schengen vizesi başvurularında dikkat edilecek hususlardan birisi de minimum 30.000 Euro tutarlı yurt dışı seyahat sağlık sigortası poliçesinin mutlaka yaptırılmış olmasıdır. Aksi halde kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmez.
Schengen bölgesi ülkeleri arasında vize başvuruları için farklı ücret uygulamaları söz konusudur. Konsoloslukların belirlemiş olduğu harç bedellerine ilave olarak aracı kurum komisyonları da ücret hesabında dikkate alınması gereken unsurlardandır.
Hangi Ülke Hangi Vizeyi İstiyor?
Ülkeler çoğu zaman farklı pasaport türlerine farklı vize uygulamaları yapmaktadır. Örneğin umuma mahsus pasaportlar ile hususi pasaportlar için uygulanan vize tarifeleri birçok ülke için farklıdır. En sık vize başvurusu yapılan ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri öğrenci, turist vizelerinin yanı sıra değişim programı kapsamında J vizesi uygulaması yapmaktadır. Ayrıca ticaret ve yatırım amaçlı vize başvuruları da söz konusudur.
Sıklıkla vize başvurusu yapılan Schengen bölgesi ülkeleri turist, aile ziyareti ve ticari vize taleplerinde öne çıkmaktadır. Kapıda vize uygulaması yapan ülkelere girmek ise nispeten daha kolay olmaktadır.
Vize Reddi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Vize reddi durumunda kişilerin itiraz etme hakları vardır. Ancak bu hakkın kullanılması çoğu zaman sürecin aksamasına neden olacağından bunun yerine yeni başvuru tercih edilmektedir. Vize reddi söz konusu olduğunda en iyi yol eksik veya hatalı belgelerin tamamlanarak başvurunun yeniden yapılmasıdır.
Vize Onayı Sonrası Yapılması Gerekenler
Vize onayı sonrasında ilgili belgeler çoğu zaman adrese posta ile gönderilir. Şahsen teslim alma seçeneği bulunuyorsa ilgili birime bizzat giderek evrakları elden almak da mümkündür. Buradaki adımlar ilgili ülkenin ya da aracı kurumun çalışma düzeni ile şekillenmektedir. Vize işleminin ardından artık seyahat hazırlıklarına başlayabilirsiniz.
Vize Başvurusu Sırasında Sıkça Sorulan Sorular
Vize alabilmek için hesapta ne kadar para olmalıdır?
Vize alabilmek için somut bir hesap bakiyesinden söz etmek mümkün değildir. Ancak istenen hesap cüzdanlarındaki bakiyenin öncelikle seyahat giderlerini karşılaması beklenir. Ayrıca son aylardaki hesap hareketlerinin kişinin mali durumu hakkında ipucu vermesi gerekir.
Schengen vizesi kaç günde sonuçlanır?
Schengen vizesi başvuruları ortalama 5 ile 19 gün arasında olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanır.
Schengen vizesine seyahatten kaç gün önce başvurmak gerekir?
Seyahat tarihinden resmi olarak 90 gün önce başvurmanın mümkün olduğu süreçte 20-30 günlük bir süreyi vize işlemleri için ayırmak yerinde olacaktır.
Vize ücreti ne kadar?
Vize ücretleri gidilecek ülkeye ve talep edilen vizeye göre farklılık gösterebilir. 2024 yılı ocak ayı için ABD için vize ücretleri 185-315 USD arasında değişirken Schengen vizesi için genel uygulama 80 Euro sınırındadır. Vize ücretleri zamanla değişiklik gösterebileceğinden ilgili acente veya konsolosluk sayfasından kontrol edilmelidir.