Organik gıda endüstrisi, 29 milyar dolarlık bir sektör ve her yıl %10 oranında büyüyor. İstatistikler, organik gıdaların “normal” gıdalara kıyasla %47 daha pahalı olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni olarak, organik gıdaların daha “doğal” ve “faydalı” olması gösteriliyor. İyi ama, bilimsel araştırmalar ne diyor? Organik gıdalar gerçekten faydalı mı? Stanford Üniversitesinin 2014 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre, cevap hayır. Organik gıdalar ile diğer gıdalar arasında kayda değer bir fark bulunmuyor. Her iki gruptaki gıda da, beslenme değerleri, vitaminler ve mineraller bakımından ciddi bir farklılık göstermiyor. Organik gıdalar yalnızca fosfor bakımından daha zengin, ancak bu da çok önemli bir farklılık değil.
Organik İlaçlar da Zararlı
Değişik araştırmalar aynı sonuçlara ulaşıyor: Organik gıdaların daha besleyici, daha faydalı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yok. Peki, kimyasal katkı maddelerin, örneğin tarımsal ilaçların kullanılmaması, onları daha sağlıklı hale getiriyor mu? 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre bu sorunun cevabı da hayır. Organik gıdalarda, yine organik tarımsal ilaçlar kullanılıyor. Bu organik ilaçlar, en az kimyasal ilaçlar kadar zararlı olabiliyor ve hatta çevreye daha çok zarar veriyor. 2012 yılında Scientific American dergisinde yayınlanan bir başka araştırma, sağlığa olan etkileri bakımından organik gıdalar ile diğer gıdalar arasında hiçbir fark olmadığını gösteriyor. Kısacası organik gıdaların daha iyi olduğu yönündeki inanç, sadece bir inançtan ibaret: Bilimsel araştırmalar, bu iddianın geçersiz olduğunu gösteriyor.