Günlük hayatın bir parçası olan stresli anlar, proaktif olarak yönetilmediği durumlarda zihinsel ve fiziksel sağlığa büyük ölçüde zarar veriyor. Buna ek olarak üretkenliği, performansı ve yaratıcılığı da olumsuz yönde etkiliyor ve bireylerin iş hayatını sekteye uğratabiliyor. Dolayısıyla, iş hayatında sıklıkla karşılaşılan stresli durumları soğukkanlılıkla dönüştürebilmek gerekiyor.
Yoga ve meditasyon gibi düzenli uygulama sonucu stresi kontrol altında tutan pratikler ise bazı anlarda yetersiz kalabiliyor ve ani çözümler gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda, anlık olarak etkisini hissettiren ve kişiyi rahatlatan birtakım pratikler mevcut. İşte ofis hayatında rahatlıkla kullanılabilecek stresi azaltan öneriler!
Nefesinize odaklanın
Günlük hayatta kolaylıkla uygulanabilen bu teknik, basit olmasına karşın oldukça etkili sonuçlar veriyor. Bireyleri strese sokan durumlar, genellikle bedenleri ve nefesleri üzerinde de kasılmalara ve tıkanmalara neden olabiliyor. Nefes rahatlatıldığı zaman ise zihinsel rahatlama da sağlanıyor. Karın nefesi veya abdominal nefes olarak da adlandırılan teknik ile uzun, yavaş ve derin nefesler alarak anında rahatlama mümkün oluyor. Her nefes alışta düşüncelerden ve duygulardan uzaklaşmayı sağlayan bu teknik zihni sakinleştirerek daha olumlu bir bakış açısı kazanmayı sağlıyor.
Kahkaha atın
Kahkaha atarken gergin veya stresli hissetmek pek de kolay olmuyor! Kasları gevşeterek stres kaynaklı gelişen bedensel tepkileri rahatlatan kahkaha, ayı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek bütünsel sağlığı da destekliyor. Gün içinde, özellikle stresli anlarda verilen kahkaha molaları, ruh halini olumlu yönde geliştirerek stresten arınmaya yardımcı oluyor.
Aynı anda tek bir işle meşgul olun
İnsan beyni için oldukça yıpratıcı olan ve fazladan stres yaratan “aynı anda birden fazla iş yapma hali”, yani literatürdeki adıyla multitasking, günlük hayatta pek çok kişinin zaman verimliliği için başvurduğu bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Odağın bölünmesine neden olan bu sistem pek çok kişi için çok da olumlu sonuç vermiyor ve iş hayatında fazladan stres kaynağına dönüşebiliyor. Dolayısıyla odağı bölmekten ve tek seferde iki işle meşgul olmaktan kaçınmak gerekiyor.
Hayallerinizi yönetin
Bu teknik, rahatlamayı ve odaklanmayı sağlamak için zihinde rahatlatıcı hayaller kurmak olarak tanımlanıyor. Stresli anlarda kişi kendini rahatlatabilecek mekanları, durumları veya olayları düşünerek, var olan durumun yarattığı stres etkisini azaltabiliyor. Bu yöntem günlük hayatta oldukça fazla tercih ediliyor, hatta pek çok uygulama sakinleştirici manzaralar, yavru köpek videoları ve benzeri içerikler sunuyor.
Stres günlüğü tutun
Stres kaynaklarını tanımlamak, engellemek ve onlara karşı yaratıcı çözümler bulmak için bir stres günlüğü tutmak ve farkındalığı artırmak etkili bir çözüm oluyor. Gün içinde stresi tetikleyen faktörleri not almak, saatleri, durumları ve ortamları tespit etmek kişinin ruh hali üzerindeki egemenliğini arttırıyor. Bu notlara stres anında bedensel ve duygusal olarak ne hissedildiği, bir aksiyon alındıysa ne olduğu ve yeniden iyi hissetmenin nasıl sağlandığı gibi önemli detaylar eklenebiliyor.
Sakinleştirici müzikler dinleyin
Müzik dinlemek, beden ve zihin üzerinde oldukça sakinleştirici bir etki yaratıyor. Yavaş tempolu ve ağırlıklı olarak enstrümantal ilerleyen müzikler kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol altında tutarak stres seviyesinin de azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca doğal sesler, meditasyon müzikleri ve titreşimi ayarlanmış ritimler de stresli anları dönüştürmek ve kişiyi sakinleştirmek konusunda güçlü bir etki yaratıyor.
Bedeninizi hareket ettirin
Sizi strese sokan durumlar genellikle boyun, omuzlar ve göğüs bölgesinde fiziksel olarak kendini gösteriyor. Dolayısıyla bu bölgeleri veya bedeninizde stresi hissettiğiniz bölgeleri esnetmek, hareket ettirmek anında rahatlama sağlıyor. Ortamdan uzaklaşarak bir yürüyüş yapmak da zihnin farklı konulara odaklanmasına ve fazla enerjinin atılmasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla zihnini yatıştırabilmek için bedeni kullanmak kısa sürede etkili ve sağlıklı sonuçlar elde etmeye yarıyor. Ayrıca egzersiz, mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin salınımını destekliyor ve kişinin ruh halini anında olumlu yönde geliştiriyor.