Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda Verilir?

11.06.2024 / Son Güncelleme: 11.06.2024

İkame araç çoğu zaman kasko sigortası ile birlikte kullanılan bir kavramdır. Buradaki ‘araç’ kelimesi için bir tanım arayışı söz konusu değildir. Ancak ‘ikame’ sözcüğü için bir karşılık bulmak gerekirse bunu en iyi yapacak kelime öbeği “yerine kullanma” veya “yerine koyma” şeklinde ifade edilebilir.

Sigorta şirketleri tarafından kasko sigortası ürününde rekabetçi fiyatlar oluşturabilmek için bazı teminatlar ve ek hizmetlerde değişiklikler yapılabilmektedir. Bu sebeple poliçe düzenlenirken içeriğindeki teminat ve ilave hizmetlerin dikkatli bir şekilde incelenmesi yerinde olur. Kişisel olarak kullanılmayacak olan teminat veya hizmetleri devre dışı bırakmak prim tasarrufu anlamına gelebilir.

Ancak prim tasarrufu yaparken olası risklerin gerçekleşebileceğini ve bu durumda bazı teminat ve hizmetlere ihtiyaç duyulabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. İkame araç dahil her türlü hizmet ancak poliçe teminatları arasında yer alması koşulu ile kullanılabilir. Aksi halde çeşitli mağduriyetlerin oluşması kaçınılmaz olacaktır.

İkame Araç Nedir?

Kasko sigortası kapsamında teminat altına alınmış bulunan araçların kapsama dahil risklerden birisi ile karşılaşması olasılıklar dahilindedir. Böyle bir durumdaki aracın belirli süre kullanılamaması durumlarında poliçe kapsamında sigortalının kullanımına sunulan taşıt ikame araç olarak adlandırılır. Böylece sigortalının zarara uğrayan ve bir süre kullanılamayacak durumda olan aracının yerine bir başka araç belirli bir süre için tahsis edilir.

İkame Araç Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kasko sigortası kapsamında olan hasar durumlarında bir süre kullanılamayacak olan aracın yerine ikame araç verilebilmesi için öncelikle gerekli şartlara uyulmuş olması gerekir. Bununla birlikte sigorta kapsamında sağlanan teminatlar arasında ikame araç teminatı da bulunmalıdır. Ayrıca sigortalıya ikame araç verilebilmesi için aracın güvenli bir şekilde trafiğe çıkmasının mümkün olmadığı tespit edilmiş olmalıdır. Bütün bu değerlendirmeler ışığında ikame araç alabilme şartlarına uyan araç sahipleri kendi araçları yerine tahsis edilen aracı kullanır ve böylece araç yokluğu yaşamaz.

İkame Araç Kullanmak için Bilinmesi Gerekenler

İkame araç kullanmak için bilinmesi gereken önemli detaylar vardır. Bunlardan başta geleni ikame araç teminatı olan bir kasko poliçesine sahip olmaktır. Ancak bununla birlikte diğer detaylar da ikame araç kullanabilmek için oldukça önemlidir.

  • Kaza ve hasar durumu sigorta şirketine zamanında ve genel usullere uygun olarak bildirilmiş olmalıdır.
  • Bildirim sonrasında eksper tarafından aracın trafiğe güven içerisinde çıkamayacağı tespit edilmelidir.
  • Sürüş güvenliği ile ilgili risk oluşturmayan hasarların ikame araç hakkı doğurmayacağı bilinmelidir.
  • Bu koşulların eksper tarafından olumlu olarak sigorta şirketine bildirilmesi durumunda sigortalının ikame araç alması mümkün olur.

İkame Araç Süresi Ne Kadar?

Kasko poliçesi kapsamında ikame araç alma hakkına sahip olan sigortalıya eksper tarafından belirlenen onarım süresi göz önünde bulundurularak ikame araç verilir. Sigortalıya tahsis edilen bu aracın kullanım süresi kimi durumlarda onarım süresi kadar uzun olmayabilir. Poliçeler arasında bazı farklar olmakla birlikte çoğu sigorta şirketi ikame araç süresini 7 ile 15 gün arasında belirlemektedir.

Hasara uğrayan aracı daha uzun sürelerde onarılacak olsa dahi sigortalıya ikame araç tahsis süresi poliçede yazılı olan gün kadardır. Onarım süresinin uzunluğu bu sürenin tamamında ikame araç kullanma hakkı doğurmaz. Tahsis edilen aracın kullanım süresinden önce hasar onarımı tamamlandığında ikame aracın teslim edilmesi gerekir. Süre ve diğer koşullar kasko sigortası poliçesinde ve eklerinde detaylı olarak belirtilmiştir.

İkame Araç ve Poliçe ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kasko sigortası poliçesi ve ikame araç ile ilgili bilinmesi gereken pek çok detay vardır. Bu detayların bilinmesi olası kaza durumlarında hak kayıplarına ve zarara uğramamak bakımından önemlidir. Basit bir örnek vermek gerekirse ikame araç sadece kaza ve buna bağlı hasar durumlarında poliçede yer alması koşulu ile sigortalıya verilir. Kaza haricinde kalan diğer bakım ve onarım süreleri için ikame araç tahsisi mümkün değildir.

İkame araç ile ilgili tüm şartlar sigorta şirketi tarafından belirlenir ve poliçenin düzenlenmesi sırasında sigortalıya sunulur. Poliçeyi satın alan kişi tüm bu şartları biliyor ve kabul etmiş sayılır. Her bir sigorta poliçesinde ikame araç ile ilgili şartların değişebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. İkame araç alabilmek için en önemli şartlardan birisi teminat altına alınan durumlar kapsamında aracın hasara uğramış olmasıdır.

İkame araç temini hasar gören aracın onarımının 24 saati geçeceği anlaşıldığı durumlarda söz konusu olur. Pazar günlerinin resmî tatil olması ve servis hizmetlerinin verilmiyor olması dolayısıyla pazar günü bu süreye dahil değildir. Hasara uğrayan aracın serviste onarılması için geçecek süre ile buna paralel olarak ikame araç tahsis edilecek süre hususunda eksper ve servis yönetiminin hemfikir olması gerekir. Bu doğrultuda, eksper sigorta şirketini bilgilendirir ve ikame araç temin süreci başlar.

Sigorta şirketleri ikame araç hizmetini anlaşmalı kiralama firmaları aracılığıyla verir. Genel bir uygulama olarak mümkün olduğu hallerde hasar gören araç ile ikame aracın benzer sınıfta ve özellikte olmasına dikkat edilir. Pek çok kasko sigortası poliçesinde ikame araç hizmeti yılda iki defa ile sınırlı olmaktadır. Ayrıca öngörülen onarım süresinden önce tamiratın tamamlanması durumunda ikame araç hemen iade edilir.

İkame aracın teslim edildiği il sınırları içinde iade edilmesi genel bir kural olarak uygulanır. Farklı yerde iade edilmesi ve eksper tarafından belirlenen sürenin aşılarak geç teslim edilmesi durumlarında oluşacak hizmet bedeli sigortalı tarafından karşılanır. Ayrıca sigortalı ikame aracın köprü geçişi, otoyol ücreti ve trafik cezası gibi giderlerini ödemekle yükümlüdür. İkame araç teminatı, kasko sigortası poliçesi ile verilen ilave bir hizmettir. Bu sebeple, ikame araç almak kendi başına kaskoyu bozan bir unsur değildir.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu