Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Hayatı Iskalamadan Para Biriktirme Yöntemleri

28.05.2019 / Son Güncelleme: 04.04.2022

Para biriktirme hakkında çocukluğumuzdan beri çok şey duyar, çok şey okur, birçok kez de girişimde bulunuruz. Elbette herkesin motivasyonu, kazancı, öncelikleri farklı ama genel olarak gördüğümüz şey, para biriktirme dendiğinde hayattan zevk almama, sadece çalışma ve sadece yaşlılıkta bir ümit rahat etme olarak algılanabiliyor. Hak ettiğiniz kazancı elde edememeniz, masrafların çok olması gibi olasılıkları inkâr etmiyoruz, fakat para biriktirmenin içselleştirilen bir fikir olduğunda nasıl hayatınızı güzelleştirebileceğini göstermek istiyoruz.

İşte canınızı sıkmadan, sizi eğlenceden alıkoymadan, size gençliğinizi yaşatarak para biriktirme yolları:

DIY (Kendin Yap) Projeleri ile Haşır Neşir Olun

Son 5-6 yıldır hemen hemen her alanda DIY (kendin yap) projelerinin popülerliği arttı. Eski eşyaları değerlendirme, evdeki malzemelerle yaratıcı işler çıkarma o kadar keyifli ki birkaç sevdiğiniz şeyi yakaladığınızda en mutlu saatleriniz DIY projeleri yaparken geçirdiğiniz saatler olacak. Sürekli yeni bir şeyler almanın aksine, yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz DIY fikirleri için internet dünyası adeta derya deniz. Üşenmeyin, sadece videoları izlemekle kalmayın, en basitinden bile olsa bir şeyler yapmaya başlayın. Bu sayede dışarıda aradığınız keyifli zamanları evde yakalamış, daha az para harcayarak, hatta eskileri değerlendirerek çok daha eğlenceli zaman geçirmiş olursunuz.

Kolay Yemek Tarifleri Öğrenin

Yemek yapmayı sevmiyorsanız ya da yemek yapmak için zamanınız yoksa pratik yemek tariflerini takip edeceğiniz uygulamaları telefonunuza indirebilir, sosyal medya hesaplarınızdan ilgili sayfaları takip ederek işe başlayabilirsiniz. Evde para biriktirme yollarının başında evde yemek yapmanın geldiği tartışmasız bir gerçek. Haftalık yemek listesi çıkarıp plana sadık kalarak evde yemek pişirebilirsiniz. Mutfakta geçirilen zamanları eğlenceli hale getirmek için şöyle güzel bir playlist eşliğinde yemek yapabilirsiniz. Mikrodalga fırınınız yoksa alıp yemek ısıtma, buz çözme gibi işler için zamanı ileri sarabilirsiniz. Malzemelerin faydalarını bir yerlere yazarak daha fazla motive olabilirsiniz.

Birikimi Harcamayın

Ne demek bu? Yani harcamalarınızdan kalan parayı birikime koymak yerine önce birikime para koyun, kalanı harcayın. Diğer türlü illa o para bir yerlere gidiyor, biriktirilemiyor. Kişisel finans yönetiminde en sık yapılan hatalar arasında “fazla para kalırsa biriktiririm.” fikri vardır.

Hayal Kurun

Bir hayaliniz, hedefiniz olsun. Bu tatil de olabilir, ev almak da, borçlarınızdan kurtulmak da. Hayal kurun, plan yapın ve tüm motivasyonunuzu buna yönlendirerek yaşayın. Bu sayede gereksiz harcamalarınızdan daha kolay kurtulursunuz. Mesela alışverişe çıktığınızda yaşayacağınız anlık hazza karşılık, o şeyi almazsanız hedefinize daha çok yaklaşacağınızı düşünün. Bu sayede hem mutsuz olmaz hem de bütçenizi zora sokmazsınız.

Ücretsiz Etkinlikleri Kovalayın

Konserler, festivaller, sinema gösterimleri, sergiler... Bunlara ne kadar zaman ayırıyorsunuz ve birçok etkinliğin ücretsiz olduğunu biliyor musunuz? Hafta sonu dışarıda yemek yemek ve bir kafede saatlerce vakit geçirmek yerine evden sandviç yapıp arkadaşlarınızla bu tür etkinliklere katılmak daha keyifli değil mi?

İkinci El Alışveriş Yapın

Vintage modasının hız kesmeden rüzgar gibi estiği bu günlerde ikinci el kıyafetler ve eşyalar sıfırdan daha pahalı olabiliyor. Özellikle giyim, eşya, dekorasyon ürünü, bebek eşyaları gibi kategorilerde ikinci el alışveriş platformu olarak telefonunuza indirebileceğiniz o kadar çok uygulama var ki. Hem uygun fiyatlı hem de seçeneğin daha bol olduğu ikinci el birçok şey satın alabilir, fazla eşyalarınızı da satabilirsiniz.

Sigarayı Bırakın

Evet, herkes size bunu söylüyor ve siz de biliyorsunuz bırakmak istediğinizi. Hatta daha önce defalarca hesapladınız sigara masrafının aylık ya da yıllık ne kadara mal olduğunu. Sağlığınız için yapacağınız güzelliğin yanında, sigarayı bırakarak ekstradan çalışmadan paranın birikeceği fikri ile motive olun. Ve hiçbir tasarrufu, hiçbir birikimi küçümsemeyin. “Bu kadardan ne olur ki?” derseniz daha fazlası için adım atmaktan vazgeçersiniz.