Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

21.10.2022 / Son Güncelleme: 27.03.2023

Ev kiralamak birden fazla kriterin aynı anda düşünülmesini gerektiren, yorucu olabilecek bir süreçtir. Yaşamak istediğiniz yeri belirleme aşamasında bir yandan bütçe planı yaparken diğer yandan evle iş ve hatta çocuğunuz varsa okul arasındaki ulaşımı nasıl sağlayacağınızı da düşünmeniz gerekir. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler hesaba katıldığında ev kiralama süreci daha verimli ve kolay bir şekilde atlatılabilir.

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kiralarken öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta elbette ki evin konumudur. Kiralayacağınız evin hem muhit olarak sizin yaşayabileceğiniz bir yerde bulunması hem de işinize ve günlük hayatta devamlı olarak gitmeniz gereken okul, kurs vb. yerlere ulaşım açısından rahat bir noktada olması önemlidir.

Lokasyon olarak size uygun olan bir ev ile ilgili olarak dikkat etmeniz gereken başka detaylar da mevcut. Size en uygun evi bulabilmeniz için ev kiralarken sorulması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

 Apartman aidatının ve ortak giderlerin aylık ortalama miktarı öğrenilmelidir. Apartman aidatları binalar arasında ekonomik olarak büyük farklılıklar gösterebilir.

Örneğin bazı binaların aidatı ısınma masraflarını da kapsarken bazı binalarda ısınma için aidat haricinde ayrıca bir ödeme yapılması gerekir. Mantolaması yapılmış bir binanın ısınma masrafları mantolaması olmayan ve eski bir binaya göre çok daha düşük olacaktır. Site içerisindeki binaların aidatı site bakım ve güvenlik masraflarından dolayı daha fazla olabilir. Tüm bu kriterleri göz önünde bulundurarak aidat ve ortak giderlerin bütçeye etkisini hesaplayabilmek adına evi kiralamadan önce bilgi almak önemlidir.

 Evin bulunduğu binanın deprem dayanıklılık raporu gibi belgelerine bakılmalıdır.
 Evin tesisatında herhangi bir sorun olup olmadığı sorulmalıdır. Yapılması gereken tamirat ve boya badana gibi işlemlerin masraflarının nasıl karşılanacağı konusu netleştirilmelidir.
 Evcil hayvan sahibi olan kişilerin ev kiralarken ev sahibinin ve apartman yönetiminin evde evcil hayvan barındırma konusundaki yaklaşımını öğrenmeleri gerekir.
 Mutfakta ve banyoda kullanılan temel beyaz eşyalar için evde yeterli alan olup olmadığı kontrol edilmelidir.
 Evi kiralayan kişinin evin gerçek sahibi veya onun yetkilendirdiği bir kişi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi halde ileride kira sözleşmesiyle ilgili bir sorun yaşandığında muhatap olarak herhangi birini bulamayıp istenmeyen sıkıntılar yaşanabilir. Tapu bilgilerinden ev sahibi kontrol edilebilir. Aynı şekilde kira sözleşmesinde belirtilen ev ile kiralanan evin aynı olup olmadığı da yine tapu bilgilerinden teyit edilebilir.

Eklemek gerekir ki ülkemizde depremlere karşı binaları sağlamlaştırmak adına girilen ve halen devam eden kentsel dönüşüm projeleri bulunmaktadır. Özellikle İstanbul’un belirli ilçelerinde yoğun şekilde devam eden kentsel dönüşüm projelerinin zaman içerisinde tüm ilçeleri kapsaması beklenmektedir. Kentsel dönüşüm projesine dahil olan binaların bu kapsamda boşaltılmaları gerekir. Bu nedenle ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında kiralanacak evin bulunduğu apartmanın kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili durumu da yer alır. Projeye dahil olan bir binanın boşaltılacağı tarih konusunda bilgi sahibi olmak ileride bu konuda yaşanabilecek sorunların önüne geçmeye yardımcı olur.

Konut Sigortası Teklifleri

Eşyalı Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde eşyalı ev kiralamak da oldukça yaygındır. Özellikle mesleği gereği başka şehre tayini çıkan ve yalnız yaşayan kişilerle, okumak için ailesinin yanından ayrılıp başka şehre giden öğrenciler gittikleri yerde ev kurmak istemedikleri için genellikle eşyalı ev kiralamayı tercih edebilir. Eşyalı ev kiralarken yukarıda sayılan noktaların dışında evde bulunan eşyaların neler olduğu konusu detaylı şekilde konuşulmalıdır. Kiralanan bazı evlerde beyaz eşya ve koltuk takımı gibi büyük kalemlerin yanı sıra günlük yaşamda ihtiyaç duyulan çatal kaşık, havlu, çarşaf vb. tüm eşyalar bulunurken bazı evlerde bunların yalnızca bir kısmı olabilir.

Eşyalı ev kiralayan kişilerin ihtiyaç duydukları eşyalar kişiye göre değişecektir. Örneğin bir öğrenci için çalışma masası olmazsa olmaz bir ev eşyası iken başka bir kiracı için aynı oranda önemli değildir. Bu nedenle ev kiralarken evde bulunan eşyalar iyice öğrenilmeli ve yeterli olup olmadıkları değerlendirilmelidir.

Eşyalı ev kiralamayı tercih eden kişiler Evim Sigortası ile eşyaları hırsızlık ve yangın gibi risklere karşı teminat altına alabilirler.

Emlakçıdan Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evin emlakçıdan kiralanması durumunda ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında komisyon ücreti de yer almaktadır. Genellikle kira sözleşmesinin süresinden bağımsız olarak kiracıdan 1 yıllık kira bedelinin %10’u + KDV komisyon bedeli olarak tahsil edilir. Komisyon bedeli emlakçının ev sahibiyle kiracıyı bir araya getirmesinden dolayı hak ettiği ücretidir. Emlakçı olmaksızın doğrudan ev sahibiyle bir araya gelerek ev kiralanması durumundan ise böyle bir masraf söz konusu olmaz.

Öğrenciye Ev Kiralarken Nelere Dikkat Etmeli?

Yukarıda da değindiğimiz üzere öğrenciler genellikle eşyalı ev kiralamayı tercih edebilir. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler öğrenciler söz konusu olduğunda biraz daha farklılık gösterir. Öğrenciye ev kiralamayı planlayan ev sahiplerinin evlerini bir öğrencinin rahatlıkla yaşayıp ders çalışabileceği şekilde düzenlemesi önemlidir. Böylece evin öğrenciler tarafından tercih edilmesi daha olasıdır.

Evde mutlaka bir çalışma odası ve burada rahatlıkla çalışılabilecek bir çalışma masası ile sandalye olmalıdır. Çalışma odası olarak kullanılacak alanın aydınlatması çalışmak için ideal olmalıdır. Masa konum itibarıyla avize ile aydınlanabilecek durumda değilse çalışma masasına ayrıca bir lamba konulabilir.

Öğrencilerin en çok ihtiyaç duyacakları ikinci eşya da elbette ki kitaplık olacaktır. Kitaplıkların çok olduğu evler öğrenciler tarafından daha çok tercih edilir.

Öğrenciler kiraladıkları evi başka arkadaşlarıyla paylaşmayı düşünebilir. Evini öğrenciye kiralamayı düşünen ev sahipleri bu konuyu en başta konuşarak netleştirmelidir. Evde kimlerin kalacağı konusu konuşulmalı ve bu sayının üzerinde yabancı kişilerin kiracı olarak gelemeyeceği kiracıya belirtilmelidir. Bu konuya kira sözleşmesinde yer verilmesi de ev kiralarken yapılması gerekenler arasındadır.

Ev Kiralarken Yapılacak İşlemler

Ev kiralarken ev sahibi ile kiracı arasından bir kira sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede aşağıdaki hususlara yer verilir:

 Tarafların kimlik bilgileri
 Kiralanan evin adres bilgileri
 Evin DASK zorunlu deprem sigortası bilgileri
 Kiralanan yere ait demirbaşların listesi
 Kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgileri
 Depozito miktarı

Yukarıda sayılan hususların yer aldığı sözleşme 2 nüsha olarak imzalanır ve taraflarca muhafaza edilir. Ev kiralarken gerekli belgeler ise kiracı tarafından temin edilmelidir:
 Kiralayanın kimliği
 Tahliye taahhütnamesi
 Maaş bordrosu ya da gelir belgesi
 Eğer varsa kefilin kimlik ve adres bilgileri