Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?

01.08.2023 / Son Güncelleme: 01.08.2023

Hayat bazen hepimize aynı oranda iyi davranmıyor ve bazen, bazılarımız diğerlerinden farklı olabiliyor. Doğuştan ya da sonradan bir engele takılabiliyor ve hayatına o engelle devam etmesi gerekebiliyor. Böyle bir durumda da hayatı, olabildiğince kolaylaştırmak bizlere düşüyor. Biz de bu yazımızda “Engelli raporu ile araç nasıl alınır?” konusunu anlatarak onlara bir parça da olsa yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Engelli raporu

Engelli raporu ile araç satın almak isteyen vatandaşların, ilk olarak bu raporu Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerden almaları gerekiyor. Alacağı engelli raporunda engelli arabası satın alabileceği hakkının olduğu zaten açıkça belirtilecektir. Diğer yandan aracı kullanacak kişi kendisi olacağından H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Hem yazılı hem de özel donanımlı bir engelli aracında gireceği sınav sonrasında ehliyetini alabilir.

Engelli araç indirimi

Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırabilmek açısından sağlanan bazı indirimler var. Öncelikle belirtmeliyiz ki, bu indirimler, engellilik durumuna göre yüzde 40 ve yüzde 90 olmak üzere ikiye ayrılıyor. Engelli araç indirim sayesinde de vatandaşlar, engelli raporu kullanarak binek otomobil, panelvan, motosiklet ve kamyonetleri, vergi indirimlerinden faydalanarak liste fiyatının hayli altında satın alabiliyor.

Engelli raporu yüzdeleri

Engelli araç alımı şartları söz konusu olduğunda öncelikle engelli raporunun yüzdesinin kaç olduğu ön plana çıkar. Bu noktada da raporların ikiye ayrıldığını hatırlatmak isteriz. Engelli raporları yüzde 40 ve yüzde 90 olmak üzere ikiye ayrılır ve ÖTV indiriminden bu raporlara göre yararlanılabilir. Bu yüzdeler belirlenirken de bireyin hayati fonksiyonlarını ne kadar yerine getirebildiğine bakılır. Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir.

Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor. Arabaya sedye ya da tekerlekli sandalye yüklenebilmesi gibi kıstasları yerine getirmiş olması gerekiyor.

Engelli araç indirimi şartları

Engelli araç indirimi şartları arasında ilk bilinmesi gereken şey, engelli raporunun 0 km araç alımlarında indirim sağlamasıdır. İkinci el alımlarda böyle bir indirim hakkı maalesef yoktur. Diğer yandan engelli araç alımı için motor gücünün 1.4’ten düşük olması gerekir. Yüksek olan motorlar, indirim kapsamında değildir. Engelli araç indirimi kapsamında unutulmaması gereken bir konu da, satın alınan aracın beş yıl boyunca satılamayacak olmasıdır. Ancak her şekilde aracın satılması gerekiyor da şöyle bir yol izleniyor: ÖTV kapsamında muaf tutulan miktar hesaplanıyor ve araç sahibinden bu tutar alınıyor. Sonrasında araç sahibi satış işlemini gerçekleştirebiliyor. Eğer satmak istediği kişi, yine engelli şartlarını yerine getiren bir diğer vatandaş ise durum yine de çok değişmiyor. Engelli araç satışı yapabilmesi için beş yerine üç yıl beklemesi gerekiyor.

Engelli arabası fiyatları

Engelli araç almaya hak sahibi kişiler için araç fiyatlarının liste fiyatları daha düşük olarak karşımıza çıkar. Ancak engelli araç indirimi denildiğinde ifadenin karşılığının tam olarak bilinmesinin yararı var. Burada bahsedilen indirim, bu vatandaşların engel seviyeleri düşünülmesi sonucu oluşturulan ÖTV ve KDV muafiyetleridir. Yani engelli araç alımı yapılırken ilgili kişiden bu vergiler alınmaz ancak bunun dışında başka bir indirim de uygulanmaz. Engelli arabası alınırken belirlenen bu indirim oranları, her yıl yapılan ÖTV ve KDV zamlarına göre belirlenir.