Kışın soğuk ve kasvetli havasının yerini bahara bıraktığı bu güzel aylar, her zaman göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Bazılarımız bahar alerjisi ve alerjik rinit gibi bol hapşırmalı rahatsızlıklarla özlemle beklediğimiz bu ayları zor geçirebiliyoruz. İşte en sık rastlanan bahar hastalıkları ve alabileceğiniz önlemler şöyle.
1- Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
Burun mukozasının alerjik sebepler nedeniyle iltihaplanması sonucu meydana gelen alerjik rinit (halk arasında bilinen ismiyle saman nezlesi veya bahar alerjisi) polenler nedeniyle baharda ayyuka çıkıyor diyebiliriz. Bu yüzden polen alerjisi hatta mevsimsel alerji de deniyor. Burun kaşıntısı, akıntısı ve tıkanıklığının yanında gözlerde kaşınma ve sulanma, öksürük, geniz akıntısı, koku almada azalma gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik rinit tedavisi için elbette ilk yapmanız gereken doktora görünmek olmalı. En sık yapılan hatalardan biri ise de doktorun verdiği spreyi ve alerji ilaçlarını düzenli olarak kullanmamak.
Bahar alerjisi tedavisi için neler yapabilirsiniz?
- Güneş alerjiyi tetikler. Mümkün olduğunca öğleden sonra dışarıya çıkın.
- Çiçekli ortamlar, çayır çimen çok hoş ama alerjiniz varsa buralardan uzak durmaya çalışın.
- Evde ve arabada polen filtreli klima kullanın.
- Dışarıdan geldiğinizde mutlaka banyo yapın.
- Dışarıdayken güneş gözlüğü ve şapka takın.
- Ev tozu dahil tüm alerjenleri kendinizden uzak tutmaya çalışın.
2- Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Havaların bir öyle bir böyle olduğu bahar aylarında grip ve nezle gibi hastalıklarda da artış oluyor. Baharda çiçeklerin açması, arıların neşe ile dolaşması, hava hareketlerinin artması virüslerin de yayılmasını kolaylaştırıyor. Katmanlı giyinmenin, üşütüp terletmemenin önemi baharda nezle veya grip olmamak için başlıca önlemlerden. Vitamin desteği, sağlıklı beslenmek, spor yapmak, bahaneyle sigarayı bırakmak, su tüketimini arttırmak ve uykusuz kalmamak bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından önemli. Bu arada grip aşısı ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizin için bir yazıda derlemiştik.
3- Bahar Yorgunluğu
Baharda üzerinize bir miskinlik geliyor, sürekli esniyor, uyumak istiyor, eklem ve baş ağrılarınız artıyorsa bahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz. Bahar yorgunluğu belirtileri bunlar, peki ya önlemler neler?
- Spor yapın.
- Vitamin ve minarel seviyenizi ölçtürün. Gerekliyse takviye alın.
- Bol su için.
- Beslenmenizi gözden geçirin.
- Uyku rutininizi bozmamaya çalışın.
Bahar yorgunluğu ile birlikte depresyonun görülme oranında da artış oluyor. Uzun yürüyüşler depresif havanın dağılmasında çok faydalı, aklınızda olsun.
4- Alerjik Astım
Alerjik astım hastasıysanız ilkbaharda kendinize her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Bronşların iltihaplanması ile nefes almada zorluk, öksürük, hırıltılı nefes alma gibi rahatsızlıklara neden olan alerjik astımın etkilerini en aza indirmek için bahar alerjisinde olduğu gibi alerjenlerden olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Evdeki tozların yok edilmesi, odaların havalandırılması gibi hijyen kuralları ise bu dönemde çok daha sıkı uygulanmalı.
5- Ürtiker (Kurdeşen)
Ciltte kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ile kendini gösteren ürtikerin nedenleri arasında çok fazla etken var. Polenler sağ olsun, baharda daha bir tetiklenen kurdeşenden korunmak için de yine alerjenleri kendinizden uzak tuttuğunuz ortamlarda bulunmalısınız.