Araçların az yakması özelliği pek çok sebeple tercih edilir. Az yakan bir araca sahip olmak için en belirleyici sebep genellikle ekonomiktir. Ulaşım ve yakıt için daha az ödeme yapmak birçok kişinin önceliğidir.
Bununla birlikte az yakan bir araç satın almak için bir başka önemli faktör ise çevreye olan duyarlılıktır. Az yakan araçların çevreyi daha az kirletecek olması bu duyarlılığın sebebidir.
Arabaların Yakıt Tüketimi Nelere Bağlıdır?
Arabaların yakıt tüketimi öncelikle enerji elde edilen motorun çalışma prensibine bağlıdır. İçten yanmalı motorlar benzin veya dizel yakıt ile çalışabilir. Bu durum kendi başına bir tüketim farkı oluşturabilir. İçten yanmalı motorların yanı sıra bir elektrikli motor ile desteklenen ve hibrit olarak nitelenen araçlar da vardır. Hibrit araçların yakıt tüketimi sadece içten yanmalı motora sahip olanlara kıyasla daha düşüktür.
Herhangi bir içten yanmalı motora sahip olmayan ve tamamen elektrik ile çalışan araçlar da vardır. Bu araçların aküleri elektrik şarj istasyonlarında ya da bireysel tüketim noktalarında doldurulmakta ve hareketi bu şekilde sağlamaktadır. Elektrikli araçlardaki tüketim, motor gücü ile yol ve hava koşullarına göre değişkenlikler gösterir.
Yeniden başlangıç noktasına dönerek içten yanmalı motorlara sahip olan araçların yakıt tüketimini etkileyen unsurları irdelemek yerinde olabilir. Aracın yakıt cinsi ile birlikte pek çok değişken yakıt tüketimi üzerinde etkili olmaktadır. Bu değişkenler şöyle sıralanabilir:
- Aracın motor hacmi
- Gücün yola aktarıldığı lastiğin yapısı
- Yol koşulları
- Kullanım biçimi
- Mevsim koşulları
- Şehir içi/dışı kullanım
Araba Türüne Göre Yakıt Tüketimi Karşılaştırması
İçten yanmalı motor kullanarak güç üreten araçları yakıt cinsine göre dört ana başlıkta toplamak mümkündür. Dizel, benzin, hibrit ve LPG ile çalışan araçlar bu ana başlıkları oluşturur. Son yılların popüler kavramı olan hibrit araçlar yakıt tüketimi konusunda tüketicilere önemli avantajlar sağlar. Örneğin Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Hybrid modeli 100 km’de 2.8 litre gibi etkileyici yakıt tüketim değerine sahiptir.
Toyota Yaris Dream 1.5 125 PS benzinli motor seçeneğinde bileşik yakıt tüketim değeri 4.7 litre/100 km olarak öngörülmektedir. Benzinli motorun hibrit olana göre 100 km’de neredeyse 2 litre daha fazla yakıt tüketmesi hibrit teknolojisinin avantajını ortaya koymaktadır.
Dizel araçların yakıt tüketimine örnek teşkil etmesi bakımından yaygın kullanılan Fiat Egea 1.3 Multijet 95 HP modelinde ortalama yakıt tüketimi 4.1 litre/100 km seviyesindedir. Son olarak LPG ile çalışan ve fabrika çıkışında bu yakıt seçeneği sunulan Honda Civic 1.5L Turbo ECO (LPG) modelinin yakıt tüketimine bakmak gerekirse 100 kilometrede 6.5 litrelik bir değer ile karşılaşılır.
Elektrikli Araçların Elektrik Tüketimi ve Diğer Araç Türleri ile Karşılaştırılması
Elektrikli araçların günümüz koşullarında 100 kilometre yol kat edebilmek için harcadığı ortalama enerji 18 kWh seviyesindedir. Benzinli veya dizel bir aracın aynı mesafedeki tüketimi ise yol koşullarına bağlı olarak 6-7 litre civarında olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında elektrikli araçların kilometre başına yakıt tüketim maliyeti oldukça düşük kalmaktadır.
Özellikle ev tipi dolum sistemlerinde maliyeti çok daha düşük olan elektrikli araçlar için şarj istasyonları söz konusu olduğunda hem şarj hızı hem de işletme giderleri devreye girer ve kaçınılmaz olarak maliyet biraz daha artar. Ancak her durumda içten yanmalı motorların tüketiminden daha düşük seviyede bir harcama gerekir.
En Az Yakan 10 Araba Modeli
En az yakan 10 araba modeli şöyle sıralanabilir:
- Volkswagen Polo 1.0 80 PS Manuel Benzinli 4.8 litre/100 km
- Citroen C3 1.2 PureTech 83 HP Manuel 4.8 litre/100 km
- Toyota Yaris Dream Hatchback 1.5 125 PS Benzinli 4.7 litre/100 km
- Renault Megane Joy 1.3 TCe 140 HP 5.9 litre/100 km
- Fiat Egea 1.3 Multijet 95 HP Manuel 4.2 litre/100 km
- Peugeot 208 1.2 PureTech 75 HP Manuel 4.1 litre/100 km
- Opel Corsa 1.2 75 HP Benzinli Manuel 4.1 litre/100 km
- Hyundai i10 1.0 MPI 67 PS Manuel 4.9 litre/100 km
- Kia Picanto 1.0 DPI 67 PS Manuel 4.7 litre/100 km
- Honda Civic 1.5L Turbo ECO (LPG) 129 PS 5.5 litre/100 km
Arabalar Kışın Neden Daha Fazla Yakar?
Tüm araç modellerinde yakıt tüketimi hesaplama işlemlerinde kış tüketim değerleri daha yüksek çıkar. Bunun sebebi soğuk havalarda içten yanmalı motorlarda hava yakıt karışımının optimum ısı değerinde bir araya gelmemesidir. Sıcak havalarda optimum değer daha kolay yakalanır.
Ayrıca kış aylarında soğuyan hava ile düşen lastik basıncı daha yüksek yakıt harcamasına neden olur. Elektrikli araçlarda ise kışın ısıtma sistemlerinin devreye girmesi aküden harcanan elektriğin artması anlamına gelecektir.