Kara yollarında araç kullanmanın öncelikli şartı sürücü belgesine sahip olmaktır. Ehliyet olarak da adlandırılan sürücü belgesine sahip olmak için ise kullanılacak araç türüne göre birtakım şartları karşılamak gerekir. Ehliyet almak ilk bakışta zor ve zaman alıcı gibi görünse de, kurallara uyulduğunda oldukça basit ve kolaydır.
Ehliyet Alma Süreci Nasıl İlerliyor?
Ehliyet alma süreci Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir sürücü kursuna kayıt yaptırmak ile başlar. Sürücü kursuna kaydolmak için birtakım belgelerin temin edilmesi gerekir. Bu belgeler şunlardır;
● Nüfus cüzdanı
● Biyometrik fotoğraf
● Öğrenim durum belgesi
● Sağlık raporu
● Adli sicil kaydı
● Kan grubu gösteren belge
● Evlilik cüzdanı (Evli kişiler için)
Sürücü kursuna kaydolma işleminin tamamlanmasıyla birlikte teorik eğitim süreci başlar. Alınan eğitim sonucunda yazılı sınav gerçekleştirilir. Yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılırken daha düşük puan alanlar tekrar sınava tabi tutulur. Sürücü adaylarına yazılı sınavdan geçebilmeleri için 4 hak tanınır. Son hakkında da sınavda başarılı olamayanların kurs kayıtları sonlandırılır ve süreç başa döner.
Yazılı sınavdan başarı olanlar için sıradaki adım direksiyon eğitimidir. Teorik bilgilerin pratiğe döküldüğü aşama olan direksiyon eğitiminin sonunda direksiyon sınavı gerçekleştirilir. Direksiyon sınavından başarı ile geçenler ehliyet sahibi olmaya hak kazanır.
Sürücü adaylarına direksiyon sınavına katılmak için de 4 hak tanınmıştır. 4 hakkın tamamında da başarısız olanlar Millî Eğitim Bakanlığına 45 gün içerisinde dilekçe yazarak 4 sınav hakkı daha elde edebilir.
Tanınan ek haklar sayesinde yazılı eğitimden ve sınavdan geçmeden sadece direksiyon eğitimi alarak direksiyon sınavına girmek mümkündür. Bu 4 hak sonucunda da başarısız olunursa dosya tamamen yanar ve tekrar sürücü belgesi kursuna kayıt yaptırarak tüm eğitimleri baştan almak gerekir.
Sınavlardan başarıyla geçerek ehliyet almaya hak kazananları bekleyen son aşama Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmaktır. Başvuruda bulunmadan önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmî sitesinden ya da ALO 199 hattından randevu almak gerekir. Ehliyet almak için de birtakım belgeler istenir. Ehliyet için gerekli belgeler ise şunlardır:
● Nüfus cüzdanı
● 1 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir.)
● Öğrenim durumu belgesi
● Sağlık raporu
● Kan grubunu gösteren belge
● Sürücü kursu tarafından verilen sürücü sertifikası
● Vakıf payı ile değerli kâğıt ve harç bedelinin ödendiğini belirten belge
Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?
Ehliyet alma sürecinin başlaması için birtakım şartların karşılanması gerekir. Sürücü adayının yaş, eğitim durumu, sağlık ve adli sicil kaydı olmak üzere taşıması gereken nitelikler kanunlarca belirlenmiştir. Bu şartların bazıları alınmak istenilen ehliyet sınıfına göre değişirken bazıları da sabittir.
Örneğin; yaş sınırı kullanılacak araç türüne göre değişkenlik gösterir. Eğitim durumu ise tüm sürücü adayları için aynıdır. Buna göre ehliyet sahibi olmak için ilköğretim mezunu olmak yeterlidir.
Ehliyet almak için gerekli görülen adli sicil kaydına göre sürücü adayının Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan suçlardan hiçbirini işlememiş olması gerekir.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
Ehliyet sınıfları sürücünün kullanabileceği araç türlerine göre belirlenir. Sürücü hangi sınıfa ait ehliyeti aldıysa o sınıfın belirttiği aracı kullanma yetkisine sahiptir. Örneğin; otomobil kullanmak için gerekli olan B sınıfı ehliyete sahip olanların otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyet de almaları gerekir.
Ehliyet almak için gereken yaş ve deneyim şartları ehliyet sınıflarına göre değişir. Ehliyet sınıfları ve yaş sınırları şu şekildedir:
● B1, M ve A1 sınıfı ehliyet için 16 yaşını
● F, G, A2, BE, B, C1e ve C1 sınıfı ehliyet için 18 yaşını
● A sınıfı ehliyet için 20, gücü 15 kW geçen üç tekerlekli motosikletler için 21 yaşını
● D1E, D1, C ve CE sınıfı ehliyet için 21 yaşını
● DE ve D sınıfı ehliyet için 24 yaşını bitirmiş olmak gerekir.
Bazı ehliyet sınıfları için farklı bir sınıfta ehliyet sahibi olarak trafikte deneyim kazanma şartı aranır. Ehliyet sınıfları için aranan deneyim şartları ise şöyledir:
● A sınıfı ehliyet için en az iki yıllık A2 sınıfı
● D, D1, C ve 2C1 sınıfı ehliyet için B sınıfı
● BE sınıfı ehliyet için B sınıfı
● CE sınıfı ehliyet için C sınıfı
● C1E sınıfı ehliyet için C1 sınıfı
● DE sınıfı ehliyet için D sınıfı
● D1E sınıfı ehliyet için D1 sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
Ehliyet Aldıktan Sonra Aracınız ile İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler
Teorik ve pratik sınavlardan ne kadar başarıyla geçseniz de ilk defa aracınızla trafiğe çıkarken gergin ve endişeli hissedebilirsiniz. Zamanla trafikte deneyim kazanarak üzerinizden atabileceğiniz bu gerginliği baştan işinizi sağlama alarak da azaltabilirsiniz.
Trafik kurallarına tam anlamıyla riayet etseniz bile istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bazen sizden bazen de başka bir sürücünün dikkatsizliğinden kaynaklanabilen kazalar manevi olduğu kadar maddi anlamda da büyük yük oluşturabilir. Dolayısıyla ehliyet aldıktan sonra aracınızla ilgili dikkat etmeniz gerekenlerin başında sigorta yaptırmak gelir.
Sigorta denince akla ilk gelen çoğunlukla zorunlu trafik sigortasıdır. Kanun gereği yapılması mecburi olan zorunlu trafik sigortası için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ancak zorunlu trafik sigortası sadece karşı tarafın hasarlarını, poliçenizin limitleri dahilinde karşılar. Kendinizi, sevdiklerinizi ve aracınızı güvence altına almak için; hem sizin hem karşı tarafın hasarını ve olası sağlık giderlerini karşılayan kapsamlı bir kaskoya da ihtiyaç duyabilirsiniz.
AXA Sigorta tarafından sunulan kasko sigorta seçenekleri sayesinde bütçenize uygun ödemelerle aracınızı tüm risklere karşı güvence altına alabilirsiniz.