Genellikle dikkatsizlik ve unutkanlık gibi nedenlerden kaynaklanan ev yangınları için “Benim başıma gelmez.” demeyin, alınabilecek önlemleri aklınızın bir kenarında tutun. İstanbul İtfaiyesi’nin 2018 istatistiklerine göre ev yangınlarının nedenlerinin yüzdesel olarak dağılımı şu şekilde:
- Sigara %35,
- Elektrik kontağı %26,7,
- Kasıtlı yakma %7,3,
- Kıvılcım sıçraması %5,9,
- Ütü ve ocak gibi elektrikli ev aletleri %5,6,
- Yüksek ısı ile kızışma %4,2
- Baca %4,2.
Tespit edilemeyen nedenler hariç %2,7 oranında çocukların ateşle oynaması da ev yangınlarının nedenleri arasında.
Ev Yangınlarını Önlemek İçin Ne Yapabilirsiniz?
- Yangın için geliştirilmiş alarm sistemlerinden taktırabilirsiniz. Gereksiz gibi düşünmeyin; çünkü yangın sadece birkaç saniye içinde dönüşü olmayan boyutlara ulaşabilir. Duman alarmı konut yangınlarını önlemek için birebirdir.
- Sigara izmaritlerini tamamen söndürdüğünüzden emin olmalısınız. (Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu da bir kez daha hatırlatmış olalım.)
- Birden fazla elektrikli aleti aynı prize takarsanız aşırı ısınmadan kaynaklı yangın çıkabilir. Bu sebeple priz sayısını artırmak önleyici olabilir.
- Evinizdeki topraklama sistemini kontrol ettirmeli, amperli sigorta taktırmalısınız. Sigorta kutusunda kaçak akım rölesi olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
- Telefonunuzun şarj kablosu dâhil, elektrikli aletlerin kendileri ve kablolarında hasar varsa tamir etmeden kullanmamalısınız.
- Ocağın yanında tutuşacak peçete, bez, kâğıt havlu gibi şeyleri bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.
- Sobalı evde oturuyorsanız baca bakımını her yıl yaptırmalısınız.
- Ocaktaki yemeği unutma gibi bir sorununuz varsa telefonunuza alarm kurabilirsiniz. Ya da sadece bu iş için kullanacağınız minik alarmlı bir saat edinebilirsiniz.
- Kızartma yaparken yağın sıçraması ile meydana gelen ev yangınları çok sık görülüyor. Kızartma yaparken ocağın başından ayrılmamalısınız.
- Termostat kontrolü olan mutfak aletlerini kullanırsanız yangın riskini büyük oranda azaltmış olursunuz.
- Evinizde yangın battaniyesi bulundurabilirsiniz.
- Ocağınızın yakınında perde varsa ve bezse değişiklik zamanı geldi demektir: Yanmaz perde edinmelisiniz.
- Evde bebek varsa priz koruyuculardan almalı, daha büyükse çocuğunuza yangın ihmalleri hakkında bilgi verip ateşle oynanamamasını öğretmelisiniz. Ortalıkta çakmak, kibrit vs. bırakmamalısınız.
- Dekorasyon amaçlı evinizde bulundurduğunuz mumları yanık bir halde halı, perde gibi kumaşların yakınında bırakmadığınızdan emin olmalısınız. Mumu söndürmeden uyumamalı ve evden çıkmamalısınız.
- Eski moda gibi görünebilir ama evinizde yangın tüpü bulundurmanız birkaç saniyede çıkan kıvılcımın yangına dönüşmesini engellemede hala en etkili yol. 6 kg’lık yangın tüpleri ev yangınlarını söndürmek için yeterlidir.
Bonus: Yangın Teminatı İçeren Konut Sigortalarından Yaptırın
Detaylı bilgi ve teklif almak için tıklayın!