Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Check up Nedir, Nasıl Yapılır?

01.12.2022 / Son Güncelleme: 07.08.2024

Sağlık, sahip olunan en güzel hediye olarak kabul edilir. Küçük bir baş ağrısının ya da önemsiz olarak gördüğünüz bir soğuk algınlığının hayat kalitenizi nasıl etkilediğini düşünürseniz, sağlığınızın önemini çok daha iyi anlayabilirsiniz. Elbette sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru beslenme alışkanlıklarına sahip olmak, yeterli uyku uyumak, düzenli spor yapmak ve stresten uzak yaşamak büyük önem taşır. Ancak bu basit ama temel önlemlerin yanında sağlıklı bir ömür için yapabileceğiniz bir şey daha var: Check up yaptırmak. İşte bu yazımızda check up nedir ve nasıl yapılır sorularının yanıtını arıyoruz. 

Check Up Nedir?

Birçok hastalık henüz başlangıç aşamasında kendisini fiziksel belirtilerle fark ettirse de tüm hastalıklar fiziksel bir belirtiyle ortaya çıkmayabilir. Dolayısıyla bazı hastalıkların belirtisini ilk kez fark ettiğinizde, gerekli tedaviye geç kalmış olabilirsiniz. Hatta kimi hastalıklar, tedavinin artık işe yaramayacağı yani sonuç almanın mümkün olmadığı ana kadar kendini saklar. Bu da telafisi mümkün olmayan durumlara yol açabilir. 

Herhangi bir belirti göstermeden sağlığınız için risk oluşturan hastalıklardan korunmak için sağlık kuruluşlarını yalnızca hasta olduğunuzda ziyaret edeceğiniz bir yer olarak düşünmemeniz gerekir. Çünkü belirli aralıklarla sağlık durumunuzu takip etmek ve ileride karşı karşıya kalabileceğiniz sağlık sorunlarını henüz belirtisi yokken teşhis etmek için de sağlık kuruluşlarını ziyaret etmeniz son derece önemlidir. İşte bu noktada check up programları devreye girer. 

Check up, sağlık durumunuzla ilgili bilgi edinebilmeniz için yapılan kontrollerin tümüne verilen addır. Check up programları kapsamındaki farklı kontrol yöntemleri, tahlil ve tetkikler, kan değerlerinizden kalp performansına kadar birçok unsurun değerlendirilmesine olanak tanır. Bu sayede kalıtsal olarak bir hastalığa yatkınlığınızın olup olmadığı, belirtisi olmasa da belirli bir hastalık için risk faktörü taşıyıp taşımadığınız gibi konularda bilgi sahibi olabilir, ileride bu risklerin gerçekleşmemesi için gerekli önlemleri alabilirsiniz. 

Siz de AXA Sigorta’nın sunduğu ve en geniş anlaşmalı özel hastane ağına sahip olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile sağlığınızı güvence altına alabilir ve  yılda bir defa ücretsiz check up hizmetinden faydalanabilirsiniz.


Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklif

 


Check-Up Nasıl Yapılır?

Temel olarak risk faktörlerinin araştırılması ve ortaya çıkarılması amacıyla yapılan check up, kişilerin genel sağlık durumunun belirlenmesi için yapılan bir dizi tetkikten oluşur. Tansiyon, ateş, solunum hızı, kalp atış hızı, kan ve idrar tahlilleri, genel sağlık durumu hakkında bilgi veren işlemler arasında yer alır. Ayrıca check up programının özelliğine göre, birçok farklı branşta muayene sonuçları da değerlendirilebilir ve kulak burun boğaz, dahiliye, kadın doğum, üroloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları gibi branşlar için doktor görüşmesi de sağlanabilir. 

Eğer ailenizde kalıtsal bir hastalık varsa ya da hastalık geçmişiniz, yaş durumunuz gibi farklı nedenlerle bir risk faktörü taşıma ihtimaliniz bulunuyorsa, check up programınız bu verilere göre şekillendirilebilir ve taşınan risk faktörüne göre farklı laboratuvar tahlilleri ile radyolojik tetkikler eklenebilir. 

Check Up İçerikleri Nelerdir?

Check up içeriği, tercih edilen check up programına ya da paketine göre değişiklik gösterebilir. Temel olarak check up kapsamında biyokimyasal analizler, radyolojik analizler, kardiyolojik araştırmalar, diyabet testi, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının incelenmesi, kan yağ oranı, tiroit testleri ve kanser tarama testleri yapılır. Biyokimyasal analizler arasında tam kan sayımı, idrar tahlili, kolesterol, diyabet testleri, protein durumu, romatizma belirtileri, vitamin ve mineral ölçümü sayılabilir. Radyolojik görüntülemeler akciğer grafisi, tiroit ultrasonu ve tüm batın ultrasonu işlemlerini kapsar. Ayrıca bu tetkiklerin sonuçlarına göre doktor, ilave tahlil ve testlerin yapılmasını da isteyebilir.

Check Up Ne Kadar Sürer?

Check Up işlemlerinin ne kadar süreceği sizden istenen tahlil ve testlere bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda check up tahlillerini yaptırmanız ve sonuçları almanız aynı gün içinde tamamlanabilir. Kimi zaman ise doktorunuz isteyebileceği ilave testler nedeniyle bu süre uzayabilir. Dolayısıyla hangi testlerin yapıldığına bağlı olarak check up süresi bir günü geçebilir. Ayrıca check up süresi yaş gruplarına ve cinsiyete göre de farklılık gösterir. Örneğin, kadınlar için öngörülen check up programlarına meme muayenesi ve jinekolojik muayene de dahil edilebilir. Böylece meme kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi kadınlara özel risk faktörleri hakkında da bilgi edinilebilir. Bu da olası bir kanser söz konusuysa ilerlemeden erken teşhis olanağı sunar. Erkekler için hazırlanan paketlerde ise ürolojik muayeneye yer verilebilir. 

Check up süresi gibi merak edilen diğer bir unsur ne sıklıkla check up yaptırmak gerektiğidir. Herhangi bir risk faktörü taşıyorsanız ya da ailenizde kalıtsal bir hastalık bulunuyorsa, doktorların önerdiği sıklıkta gerekli konotrollerin yaptırılması gerekir. Bu şekilde gelecekte ciddi sonuçlara yol açabilecek risklere karşı önlem alınması sağlanmış olur. Herhangi bir risk faktörü taşımayan yetişkin bireylerin ise yılda bir defa check up yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Bu şekilde sağlığınızı daha yakından takip edebilir ve öngörülmeyen hastalıklar için önleminizi daha erken alabilirsiniz. 

Mutlu ve sağlıklı bir gelecek için AXA Sigorta’nın sunduğu sağlık sigortası paketlerini incelemeyi unutmayın.