Cep telefonları, gündelik hayatta hepimiz için pratik bir yardımcı görevi görüyor. Ancak sahip oldukları özelliklerin artmasıyla beraber, cep telefonu arızaları da çeşitlenip çok daha karmaşık hale gelebiliyor. Arızalı cep telefonu ile ilgili potansiyel sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Sık Karşılaşılan Cep Telefonu Arızaları ve Çözümleri
Kullanıcıların en sık karşılaştıkları cep telefonu arızaları ve çözümleri şu şekilde sıralanıyor:
Cihaz Şarjdan Kısa Süre Sonra Kapanıyor
En sık karşılaşılan cep telefonu arızasının başında, cihazın yeni şarj edilmesine rağmen kısa sürede kendi kendine kapanması sorunu geliyor. Bu sorunun nedeni genellikle cep telefonu pilinin kullanım ömrünü tamamlaması oluyor. Kullanım süresi dahilindeki yıpranma nedeniyle şarj esnasında pilin doluluk oranı cihaz tarafından yanlış hesaplanıyor. Güç kablosu telefona bağlıyken normal şarj süresinin sonunda pil sanki tamamen doluymuş gibi
göründüğünden şarj işlemi gerçekleştirilmiyor.
Pilin kullanım ömrünü tamamlamasının yanı sıra arızalanan anakart da benzer bir probleme yol açabiliyor. Gerek anakart arızası gerekse eski pil nedeniyle telefonun kısa sürede kapanması sorunu parça değişimi ile rahatça çözülebiliyor. Tabii bu işlem için bir teknik servisten yardım almakta fayda var.
Telefon Aşırı Isınıyor
İlk akla gelen cep telefonu arızalarından bir diğeri ise aşırı ısınma problemi. Kullanıcıların farkında olmadan indirdikleri kötü niyetli yazılım ya da uygulamalar, akıllı telefonlarda aşırı ısınma sorunun en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Android işletim sistemini kullanan telefonlarda sıkça rastlanan bu sorunun diğer nedenlerini ise eski batarya ve hatalı şarj cihazı kullanımı oluşturuyor. Bataryayı kontrol ettiğinizde şişme gözlemliyorsanız orijinal parça değişimi ile aşırı ısınma sorununun önüne geçebilirsiniz. Şarj esnasındaki aşırı ısınma ise orijinal olmayan cihaz kullanımından kaynaklanıyor. Bu tarz bir sorun ayrıca sistem kaynaklarını azami düzeyde kullanan oyun ve uygulamalar, uzun süreli kullanım, telefona yanlış koruma kılıfı takılması gibi nedenlerden de meydana gelebiliyor.
Ekran Dokunmatiği Çalışmıyor
Ekran dokunmatiğinin çalışmaması, arızalı telefon ile ilgili şikayetler söz konusu olduğunda sıkça dile getirilen durumlardan bir başkası. Bu sorun, genelde telefon ekranında oluşan hasarlardan dolayı meydana geliyor. Dolayısıyla dokunmatiğin çalışmadığı fark edildiğinde telefonu kılıfından çıkartıp ekranında herhangi bir kırılma, çatlama ya da darbe izi olup olmadığına bakmalısınız. Ekran dokunmatiği ile ilgili cep telefonu arızası mevcutsa temassızlık ihtimalini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Telefonu ıslak ve nemli elle tutmak, telefonun aşırı sıcak ya da soğuk ortamda kalması dokunmatiğin düzgün çalışmamasına sebep olabiliyor. Bu sorunu çözmek için ekran değişikliği de söz konusu olabiliyor.
Telefondan Ses Gelmiyor
En sık karşılaşılan telefon arızaları arasında telefondan ses gelmemesi var. Arızalı cep telefonundaki sorun ses gelmemesi ise hoparlöre yakından bakmakta fayda var. Zira telefondaki en önemli ses kaynağı konumundaki hoparlör, kirden dolayı tıkanabiliyor. Uzun süre boyunca toza ve kire maruz kalıp tıkanan hoparlöre yönelik temizlik işlemi basınçlı hava içeren tüpler vasıtasıyla kolayla gerçekleştirilebiliyor. Tabii bu nedenin dışında unutkanlık da telefondan ses gelmemesinin altında yatan sebeplerden bir diğerini oluşturuyor. Farkında olmadan telefonu “Rahatsız Etme” moduna almak, tüm seslerin kapanmasına yol açabiliyor. Sorunun kaynağı hoparlörün düzgün çalışmasını engelleyen bir uygulama veya yazım olduğunda ise cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürmeyi düşünebilirsiniz.
Kamera Düzgün Çalışmıyor
Cep telefonundaki kamera arızaları büyük oranda telefonun veya kameranın uzun süre çalışır halde kalmasından kaynaklanabiliyor. Telefonu kapatıp açmanıza rağmen sorun çözülmediyse kamera ile ilgili en son güncellemelerin kurulu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bazen pil seviyesinin düşük olması da kameranın düzgün çalışmamasına neden olabiliyor. Zira bazı telefon modellerinde batarya şarj seviyesi %10’un altına düştüğünde kamera açılmayabiliyor. Telefonunuzun kamerası düzgün çalışmıyorsa yapısal bir hasar olup olmadığını da kontrol edebilir, kamera fiziksel bir zarar gördüyse bir teknik servisten destek alabilirsiniz.
Telefon Donuyor
Donma sorunu, arızalı cep telefonu ile ilgili teknik servislere yapılan başvurular içerisinde epey önemli paya sahip. Akıllı telefonlarda, genelde işletim sistemi ile uygulamalar arasındaki çakışmadan dolayı kullanıcıların donma olarak tabir ettikleri sorunlar yaşanabiliyor. Eğer telefonun hafızasının tamamına yakını doluysa da benzer bir problem ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla işletim sistemi ile çakışmaya neden olan ya da telefona yüklendiği halde neredeyse hiç kullanılmayan uygulamaları silmek gerekiyor. Böylece donma sorunu yaşanması ihtimali bariz oranda azalırken telefonun kullanım ömrü de kısalmamış oluyor. Telefonunuzdaki donma sorununa kısa vadeli çözüm üretmek isterseniz hızlıca yeniden başlatmayı da deneyebilirsiniz.
Cep Telefonu Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?
Arızalı cep telefonu teknik servise getirildiğinde, sorunun kaynağının belirlenmesine öncelik veriliyor. Tabii bunun için çoğu kullanıcı gibi deneme yanılma yöntemine başvurulması yerine cep telefonu arıza tespit cihazı kullanılıyor. Telefon cihaza bağlandıktan sonra bir dizi test gerçekleştiriliyor. Sürecin sonunda ise arıza tespit cihazının ekranında telefondaki soruna ışık tutan bir kod beliriyor. Telefonun tamirinden sorumlu personel, bu koda bakarak gerekli tamir işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor.
Kir ve toz nedeniyle cep telefonlarının belirli parçalarının çalışmaması sorunu kolayca ve makul ücretler karşılığında giderilebiliyor. Ancak kırılma veya sıvı dökülmesi gibi nedenlerle meydana gelen problemler, kullanıcıların maddi açıdan çok daha ağır faturalarla karşılaşma ihtimalini ortaya çıkartıyor. Bu tür beklenmeyen masrafların önüne geçmenin yolu ise cep telefonu sigortası yaptırmaktan geçiyor. Üstelik bu tür poliçeler telefon çalınması gibi durumlara karşı da çeşitli teminatlar içeriyor.
Gündelik yaşamda sevdikleriniz ve iş arkadaşlarınızla kesintisiz iletişim kurmanızı mümkün kılan telefonunuzu AXA Cep Telefonu Sigortası ile hemen güvence altına alın.