Cep telefonu modellerinin özellikleri arttıkça gündelik hayattaki konumları da giderek daha vazgeçilmez hale geliyor. Banka hesaplarının kontrolünden okul kaydı yaptırmaya, doktor muayenesi almaktan market alışverişine kadar birçok iş, akıllı telefonlar vasıtasıyla kolayca tamamlanabiliyor. Tabii tüm bunların yanına bir de fotoğraf/video çekme özelliği eklenince, kullanıcılar için iyi bir cep telefonuna sahip olmak önemli bir öncelik haline geliyor. Peki, cep telefonu alırken nelere dikkat etmeliyiz? Hadi gelin bu sorunun cevabını hep beraber inceleyelim.
İyi Bir Telefonun Özellikleri Nasıl Olmalı?
“Hangi telefonu almalıyım?” sorusu sizin de bir süredir aklınızdaysa genel bir değerlendirme yapmadan önce belli başlı noktalara odaklanmayı tercih edebilirsiniz. İyi bir telefonda olması gereken özelliklerin başında yüksek performans beklentisine cevap vermesini sağlayan yonga seti geliyor. iOS modelleri, işletim sistemleri ile entegre yonga setleri sayesinde bu konuda bir hayli öne çıkıyor. Android tabanlı telefonlar ise marka çeşitliliklerinden dolayı kullanıcılara birçok farklı alternatif sunuyor.
Birçok kullanıcı gibi sizin için de telefonun hızlı olması önemliyse, beğendiğiniz cep telefonu modellerini yonga setinin yanı sıra işlemcisi açısından da karşılaştırabilirsiniz. Günümüzde gerek Android gerekse iOS tabanlı telefonların birçoğu, sekiz çekirdekli işlemci ile kullanıma sunuluyor. Ancak çekirdek sayısı aynı olsa bile temel frekans hızı işlemci bazında farklılık gösterebiliyor.
Akıllı cep telefonu satın almak için modelleri incelemeye başladığınızda; 2,84, 2,86, 3,0, 3,46 GHz gibi farklı frekanslarda çalışan CPU seçeneklerine sıkça denk gelebilirsiniz. Eğer telefonu temel gereksinimler için satın alacaksanız 2,84 ve 2,86 GHz hızlarında çalışan işlemciye sahip modeller işinizi fazlasıyla görür. Ancak ağır programların akıcı biçimde çalışması sizin için önemliyse daha yüksek frekanslarda çalışan işlemcileri tercih edebilirsiniz.
İyi bir telefonun özelliklerini sıralarken dayanıklılığı da es geçmemek gerekiyor. Darbelere karşı dayanıklılığı yüksek cep telefonu modelleri uzun süreli kullanım avantajı sağlıyor. Tabii bunun yanı sıra sıvılara karşı dayanıklılık durumunu da mutlaka gözden geçirmekte fayda var.
Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
“Cep telefonu alırken hangi özelliklere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtını almak için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.
Kullanım Amacına ve Bütçeye Uygunluk
Cep telefonu alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında kullanım amacına ve bütçeye uygunluk geliyor. Giriş seviyesi olarak tabir edilen modeller; telefonla konuşmak, SMS göndermek, düşük sistem gereksinimi olan sınırlı sayıda uygulamayı kullanmak isteyenler için ideal seçenekler olarak öne çıkıyor. Ancak gün içerisinde tüm işlerini akıllı telefon üzerinden yürüten kişiler ise yüksek sistem özelliklerine ihtiyaç duyuyor. Bu tarz bir kullanım için de daha fazla bütçe ayırmak gerekiyor.
Cep Telefonu Sigortası Teklifi Al
İşletim Sistemi
Birkaç yıl öncesine kadar işletim sistemi konusunda iki seçenek ön plana çıkıyordu. Bu seçeneklerden iOS, stabil çalışması nedeniyle kullanıcıların gözdesi olmaya devam ederken diğer seçenek konumundaki Android, makul bir bütçe ile yüksek performans ve uygulama çeşitliliği avantajlarından yararlanmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Huawei’nin geliştirdiği HarmonyOS ise bu iki seçenek arasında iyi bir alternatif olma yolunda yavaş adımlarla gelişimini sürdürüyor.
Depolama Kapasitesi
Depolama kapasitesi, bir akıllı cep telefonunda ne kadar uygulama kullanılabileceğini, fotoğraf ve video saklanabileceğini doğrudan belirliyor. Dolayısıyla kullanım alışkanlıklarına uygun kapasitede depolama alanına sahip modelleri tercih etmek gerekiyor. Eğer telefonu temel gereksinimler için kullanacaksanız 64 ya da 128 GB kapasite işini fazlasıyla görür. Ancak yoğun kullanım söz konusuysa 512 GB ve üstü modelleri tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olabilir.
Pil Ömrü
“Cep telefonu alırken neye dikkat etmeli?” sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında pil ömrü de yer alıyor. Akıllı telefonların günlük hayatın vazgeçilmez parçalarından oldukları düşünülünce, yüksek pil ömrünün avantaj sağlayacağı gerçeği çok daha net biçimde gün yüzüne çıkıyor.
Ekran Boyutu
Eskinin birkaç satır genişliğindeki ekranları, yerlerini günümüzde geniş ve yüksek çözünürlüklü türdeşlerine bırakmış durumda. Ama bazı kullanıcılar için bu durumun pek de önemi olmayabilir. Kullandığınız telefonun ekran boyutu ne kadar geniş olursa, kullanım esnasında detaylara çok daha fazla hakim olabilirsiniz.
Güvenlik
Sanal bankacılık uygulamalarının kullanımından sosyal medya hesaplarının yönetimine kadar birçok ihtiyaç akıllı cep telefonları ile yürütülüyor. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da güvenlik, cep telefonu alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Güvenlik konusunda iOS bir adım öne çıkıyor ancak bilinçli bir kullanım ile Android ve HarmonyOS tabanlı modeller de benzer performans sergileyebiliyor.
Cep Telefonu Alırken Telefon Kamerasının İyi Olduğunu Nasıl Anlarız?
Cep telefonu alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bir liste hazırlarken kamera özelliklerine ayrı bir bölüm ayırmak gerekiyor. Çünkü günümüzde kullanıcıların birçoğu sosyal medya hesaplarında kullanmaya yönelik video ve fotoğrafları çekmek için akıllı telefonlarındaki kameralardan faydalanıyor. Hal böyle olunca kamerada kullanılan lensin markasından çözünürlüğe kadar birçok konu önemli hale geliyor. Ancak kamera özellikleri açısından cep telefonu modelleri arasında kıyaslama yaparken bir konuyu asla atlamamak gerekiyor: Çözünürlük, tek başına kameranın iyi olup olmadığını değerlendirmeye yetmez.
Bir cep telefonu kamerasının gerçekten iyi olup olmadığını anlamak için diyafram açıklığına, sensör boyutuna ve optik görüntü sabitleyici gibi özelliklerin varlığına odaklanmak gerekiyor. Diyafram açıklığını, kabaca insan gözündeki iris boyutu olarak düşünebiliriz. Bu açıklık ne kadar büyük olursa, kameranın ışık toplama kapasitesi o kadar fazla olur. Haliyle diyafram açıklığı yüksek olan kameralarla kapalı mekanlarda ve ışığın az olduğu koşullarda çok daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Sensör boyutunun büyüklüğü de bu avantajın pekişmesine katkı sağlıyor.
Optik görüntü sabitleyici gibi özellikler ise marka bazında değişkenlik gösteriyor ve bu tür yardımcı uygulamaların varlığı, kullanıcının ekstra çaba göstermeden kaliteli görüntüler elde etmesini kayda değer oranda kolaylaştırıyor. Üstelik birçoğu, kullanıcıların ek işlem yapmasına gerek kalmadan ihtiyaç duyulduğu anda otomatikman devreye giriyor.
Türkiye’de bir ilk olan Cep Telefonu Sigortası cep telefonunuzu güvence altına alıyor. Üstelik sadece yeni cep telefonlarında değil, kullanımda olan cep telefonlarınız da artık AXA Sigorta korumasında. AXA Cep Telefonu Sigortası ile gündelik yaşamınızda en büyük yardımcınız konumundaki akıllı telefonunuzu uzun yıllar boyunca sorunsuzca kullanabilirsiniz.