Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Bulgaristan Vize Rehberi: Bulgaristan 2024 Vize Alımı

10.05.2024 / Son Güncelleme: 10.05.2024

Türkiye ile tarihi ve kültürel açıdan önemli ortaklıklara sahip olan Bulgaristan, turistik açıdan fark yaratan destinasyonları ile ön plana çıkar. Böylece hem kış hem de yaz aylarında Bulgaristan vize başvurusuna yönelik olarak ciddi bir başvuru yoğunluğu oluşur.

Peki Bulgaristan vizesi almak için gerekli belgeler nelerdir? Türkiye’nin komşusu olan Bulgaristan’dan vize nasıl alınır? Bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Bulgaristan Vize İstiyor mu?

Bulgaristan’a eğitim, iş ya da turistik amaçlarla giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, öncelikli olarak bu ülkenin güncel vize politikasını araştırmalıdır. Bilindiği üzere Bulgaristan bir AB ülkesidir ve T.C. vatandaşları, Bulgaristan seyahatleri için vize başvurusunda bulunmakla yükümlüdür.

Sahip olunan pasaporta bağlı olarak bazı durumlarda vizeden kısmen ya da tamamen muaf olunabilir. Örneğin bordo pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurusu yapmak zorundadır ancak yeşil pasaport sahibi olan kişiler, 90 günü aşmamak kaydıyla bu vizeden muaf tutulabilir.

Öte yandan gri pasaport ve siyah pasaport sahibi olan vatandaşlar, 30 gün boyunca vizesiz şekilde seyahat etme hakkına sahip olurlar. Bu arada Bulgaristan’da konaklayacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, varsa davet mektuplarının bir kopyasını yanlarında bulundurmalıdır.

Hususi Pasaporta Sahip Vatandaşlar için Vize Gerekliliği

Hususi pasaport sahipleri, bazı durumlarda vize başvuru süreçlerinden geçici olarak muaf tutulabilir. Bu konudaki koşullar hem söz konusu ülkenin güncel vize koşullarına hem de pasaportun türüne göre değişir.

Hususi pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 90 güne kadar olan Bulgaristan seyahatleri için vizeye ihtiyaç duymazlar. Fakat bu süreçte kişinin en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta sahip olması şart koşulur. Aynı şekilde kişiden, Bulgaristan seyahat amacını somut belgelerle kanıtlaması beklenir. Bunlar arasında banka dökümü, otel rezervasyonu ya da yurt dışı sağlık sigortası gibi belgeler bulunabilir.

Bulgaristan Vize Türleri

2024 yılında güncellenen koşullara göre vizesiz ülkeler arasında bulunmayan Bulgaristan; temel olarak 4 ayrı vize opsiyonu sunar. Bulgaristan vize türlerini; A Tipi Vize, B Tipi Vize, C Tipi Vize ve D Tipi Vize şeklinde sıralamak mümkündür.

A Tipi Vize, “transit vize” adıyla da anılır. Başka ülkelere yönelik olarak yapılacak ziyaretlerde Bulgaristan bir geçiş/aktarma noktası olarak kullanılabilir. Bu tip senaryolarda çift girişli olan ve toplamda 48 saat geçerliliği olan A Tipi Vize ön plana çıkar. B Tipi Vize, en yaygın türler arasındadır. “Turistik vize” adıyla da bilinen bu tür, 90 günlük ziyaretler içindir.

C Tipi Vize çoğunlukla tek girişli olarak sunulan kısa ziyaretleri ifade eder. Kısa aile ziyaretleri, fuar ziyaretleri, sportif ziyaretler ya da bilimsel faaliyetler bu kapsamda değerlendirilir. Uzun süreli vize adıyla da bilinen D Tipi Vize, 90 günü aşan ziyaretlere odaklanır. Çoğunlukla evlilik ya da oturum izni gibi durumlarda bu vizeye başvurulur. Tahmin edileceği üzere D Tipi Vize başvuru süreci çok daha uzundur.

Bulgaristan Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?

Bulgaristan vizesi başvuru sürecini büyük ölçüde Bulgaristan konsoloslukları ya da vize başvuru merkezleri üstlenir. Bu durum başvuruyu yapan kişinin ünvanına bağlı olarak da değişebilir. Türkiye’de Bulgaristan vize başvuruları için yetkilendirilmiş resmî acentelerden de destek almak mümkündür. Edirne, Bursa, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde Bulgaristan Konsolosluğu yer alır. Fakat pek çok şehirde resmî düzeyde yetkilendirilen vize başvuru merkezleri bulunur.

Bulgaristan Vize Başvurusu için Gerekli Belgeler

Bulgaristan vize başvurusunda sunulması gereken belgeler, pasaport türüne ya da seyahat amacına bağlı olarak değişir. Kişi, seyahat amacını doğrudan kanıtlayacak belgeleri başvuru sürecinde yetkili kurumlara sunmak zorundadır.

Bulgaristan vize başvurusunun en kritik belgelerinden biri, başvuru formudur. Bu form, doğrudan Bulgaristan Konsolosluğu web sitesi üzerinden indirilebilir. Başvuruda genel olarak istenen diğer belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Biyometrik fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş)
  • Pasaport (güncel geçerlilik süresi 6 aydan uzun olmalı)
  • Vize harcı dekontu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Banka hesap dökümü
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Varsa davetiye mektubu
  • İkametgâh belgesi
  • Vize başvuru formu
  • Öğrenciler için güncel öğrenci belgesi
  • İşletme sahipleri için imza sirküleri
  • Şirket çalışanları için maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü

Bulgaristan Vize Başvuru Süreci

Bulgaristan vize başvuru süreci; randevu, başvuru formunun doğru şekilde doldurulması, istenen resmî belgelerin hızlı biçimde temini, belgelerin teslimi ve gerekli görülürse vize mülakatı gibi temel ayaklardan meydana gelir. Bu adımların her birinin sorunsuz şekilde gerçekleşmesi, vize başvurusunun büyük oranda olumlu sonuçlanmasını sağlar.

Her vize türü, şartlardan kaynaklı olarak kendine özgü bir süreç doğurur. Bu arada kısa süreli olan başvurular için şahsi randevu almak zorunlu tutulmaz. Başvuruya dair güncel durum, yetkili acentenin web sitesinden takip edilebilir.

Bulgaristan Vize Ücretleri 2024

Bulgaristan vize ücretleri 2024 yılında güncellenmiştir. Başvuru öncesinde en güncel harç ücretleri incelenebilir. Bu ücretler belli aralıklarla güncellenir ve resmî iletişim alanlarında detaylı olarak paylaşılır. Bulgaristan vizesi başvuru harcı 2024 yılı itibarıyla C Tipi Vize 80 Euro olarak belirlenmiştir.

D Tipi Vize başvurular ise 100 Euro olarak belirlenmiştir. 0-12 yaş aralığındaki çocuklar için herhangi bir ücret talep edilmez. Sigorta için ödenmiş olan ücretler harç bedelinin dışında değerlendirilir. Başvurunun resmî olarak kabul görmesi adına kişinin söz konusu harç miktarını yatırması beklenir. Bulgaristan vize harcı, Bulgaristan Konsolosluğu’na yatırılır.

Bulgaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Bulgaristan vize başvurularının kaç günde sonuçlanacağı, çoğunlukla hangi tip vize için başvuru yapıldığına bağlıdır. Örneğin uzun süreli vize başvurusunu ifade eden D Tipi Vize sonucu, diğer vize tiplerine göre daha uzun sürelerin sonunda netleşebilir. Kısa süreli Bulgaristan vizeleri ise çoğunlukla 5 ila 10 gün arasında neticelenir. D Tipi Vize başvurularının sonuçlanması ise ortalama 15 ila 30 iş günü arasındadır.

Vize Reddi Durumunda Ne Yapmalı?

Vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması sürecinde ret nedenlerini doğru şekilde analiz etmek önemlidir. Atılacak bilinçli adımlarla beraber yeni bir vize başvurusu yapılabilir. 14 gün içerisinde bir dilekçe ile karara itiraz gerçekleştirilebilir. Bu noktada ret nedenini boşa çıkaracak kanıtlar sunmak önemlidir.

Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

İlk olarak yurt dışına çıkmadan önce pasaportun geçerlilik süresi kontrol edilmelidir. Bu aşamada kişinin, harç pulunu pasaporta yapıştırması ve vize belgesini yanında bulundurması gerekir.

Bagajı doğru biçimde etiketlemek, güvenlik ve sağlık kurallarına dikkat etmek, ilgili para birimini önceden temin etmek gibi hazırlıklar büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bunun yanında söz konusu ülkenin kültürü, iklim koşulları, gümrük yasaları hakkında bilgi edinilebilir. Son olarak da seyahat sağlık sigortası mutlaka yaptırılmalıdır ve poliçe yolculuk esnasında kişinin yanında bulunmalıdır.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu