Alerjik reaksiyonlara karşı oldukça hassas olan bağışıklık sisteminin vücudun koruma kalkanı olduğu düşünüldüğünde, güçlendirilmesi için yeterli miktarda vitamin ve minerallerin depo edilmesi şarttır. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığında, vücudun hastalıklı hücrelere karşı koruma gücü azalır ve hastalıkların seyri çok daha hızlı ilerler. Ancak bağışıklık sisteminin zayıflaması gözle görülebilir bir olgu değildir ve hemen anlaşılamayabilir. Farklı hastalık belirtileri ile kendini gösteren bağışıklık sistemi zayıflığı, erken teşhis ve tanıyla kontrol altına alınabilir. Ayrıca bu süreçte doğru ve dengeli bir şekilde beslenmek, bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesini destekleyecektir.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Zayıflar?
Özellikle kış aylarında grip türlerinin çok yaygın bir şekilde görülmesinin nedenlerinden biri, güneş ışınlarından yeteri kadar istifade edilememesidir. Bu da düşük D vitamini düzeylerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. D vitamini; solumun sistemi enfeksiyonları, bağışıklık yetmezliği ve virüs enfeksiyonları gibi birçok enfeksiyon üzerinde doğal bir etki göstererek hastalıklara karşı savunma mekanizmamızın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca alkol, şeker ve paketli gıdaları çok fazla tüketmek de bağışıklık sistemini baskılayarak vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı zayıf düşürebilmektedir. Bu nedenle sağlıklı besinleri düzenli olarak tüketerek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.
Bağışıklık sisteminin güçlü olmasının ilk yolu, antioksidan kapasitesi yüksek olan ve vücudu temizleme özelliğine sahip besinleri tüketmekten geçer. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde:
- Geçmeyen yaralar,
- Yoğun stres,
- Uzun süreli grip olayları,
- Uykuya geçmede zorlanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Yapılan çalışmalara göre; güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanabilen kişilerin grip ve nezleye yakalanma olasılıklarının düşük olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu durumda, güneş ışınlarından yeteri kadar fayda elde edemeyenlerin vücutlarında D vitamini düzeyi düşük olacağından dolayı, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskleri yüksek olmaktadır. D vitaminin temel kaynağı güneş olmakla birlikte, diğer D vitamini kaynakları şunlardır:
- Yağlı balıklar
- Süt
- Yumurta
Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğu ve bağışıklık sisteminizin zayıfladığına dair birkaç belirti olabilir. Örneğin; kişi sağlıksız bir yaşam sürüyor, sigara ve aşırı alkol tüketiyorsa, bağışıklık sistemi günden güne zayıflayacak ve çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacaktır. Burada yapılması gereken ilk şey, kişinin bu alışkanlıklarını hemen değiştirmesidir. Diğer belirtiler ise aşırı kilo, kişisel hijyene dikkat etmemek, kirli su içmek, stres vb. olarak sıralanabilir.
Eğer sık sık hastalanıyorsanız, her zaman burun akıntısı ya da ateşiniz çıkıyorsa, kendinizi sürekli halsiz ve yorgun hissediyorsanız bağışıklık sisteminize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle günlük tükettiğiniz besinler ve yaşadığınız çevre koşulları bağışıklık sisteminizin durumunu belirleyici faktörler arasında sayılabilir.
Peki, bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendirebilirsiniz? Aşağıda sırlanan sebze, meyve ve kuruyemiş gibi gıdaları beslenme rutininize ekleyerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Çinko Yönünden Zengin Besinler Tüketin
Çinkonun bağışıklık sistemine olan katkısı çok yüksektir. Bağışıklık hattının ana bölümünde bulunan radikallerin vücuda zarar vermesini önlemeye yardımcı olan çinko, ayrıca, immün sistemin reaksiyonlarında son derece önemli bir rol oynar. Çinko içeren besinleri tüketmek, metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak kişinin enerjik ve pozitif bir ruh haline sahip olmasına yardımcı olur. Mevsim geçişlerinde çinko alımı önemlidir. Bu dönemlerde çinko seviyesine dikkat etmekte fayda vardır. Çinko değerini yüksek tutmak için bazı besinleri tüketmek önerilir. Bu besinler şöyledir:
- Hindi eti
- Kabak çekirdeği
- Baklagiller
- Ruşeym
- Deniz ürünleri
- Susam
- Fındık
- Ceviz
- Fıstık
- Badem
Haftada 2 ya da 3 Gün Balık Tüketin
Protein yönünden zengin besinler tüketmek ve daha az yağ tüketimi, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Aşırı yağ kullanılması sonucunda bağışıklık sisteminde baskılayıcı bir etki meydana gelebilir. Hayvansal yağların tüketiminden ziyade bitkisel yağların tüketimi bu nedenle önemlidir.
Balıkta bulunan Omega 3, bağışıklık sisteminin çok daha güçlü bir hale gelmesine yardımcı olur. Omega 3 yağ asitlerinin en büyük sağlayıcısı balıktır. Balığın akciğer ve meme kanserini azalttığına dair veriler bulunmaktadır. Bu nedenle haftada 2 ya da 3 kere balık tüketimi, Omega 3 alımını artıracak ve bu sayede bağışıklık sisteminiz güçlenecektir.
E vitamininin immün sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. A vitamini alımı sonucunda da humoral antikor yanıtının düzenlenmesi gerçekleşir. Bu sayede bağışıklık sisteminin direnci de önemli ölçüde artacaktır. A vitamini en çok kış sebzelerinde bulunur. A vitaminin genel olarak bulunduğu besinler şöyledir:
- Patates
- Balkabağı
- Havuç
- Brüksel lahanası
- Brokoli
- Pırasa
C vitamini yönünden zengin olan besinler ise şöyledir:
- Kuşburnu
- Mandalina
- Portakal
- Greyfurt
- Kivi
Ayrıca günlük olarak biber, maydanoz ve dereotu içeren güzel bir salata, C vitamini değerini yükseltecektir.
E vitaminin bulunduğu besinler genel olarak şunlardır:
- Tahıl ve tahıl ürünleri
- Kuru baklagiller
Selenyum, virüslerin üremesini engellemeye yardımcı olmaktadır. Bir dilim tam buğday ekmeği tüketildiğinde 10 mikrogram selenyum da tüketilmiş olur. Selenyum için diğer besinler şunlardır:
- Et
- Ceviz
- Sakatatlar
- Kabuklu deniz ürünleri
- Kepekli unlar
- Susam
- Kabak çekirdeği
- Yumurta
Vücudunuzda bulunan diğer önemli bir antioksidan ise glutatyondur. Glutatyon, pek çok hastalığın hücre içinde yok olmasını sağlamaya yardımcı olur. Glutatyon elde etmek için soğan ve sarımsak tüketilebilir.
Bunların dışında, probiyotik kaynaklar da vücuda alınmalıdır. En önemli probiyotik kaynakları şunlardır:
- Yoğurt
- Ev yapımı turşu
- Kefir
- Tarhana
- Elma sirkesi
Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra uyku düzeni de bağışıklık sisteminin güçlenmensini destekler. Günde 6 ya da 8 saat arası uyku uyumak önemlidir. Sağlıklı ve güzel bir uyku için akşam vaktinde ağır egzersizler yapmaktan kaçınılmalı, ağır yemekler yenmemelidir. Yatak odasında; televizyon ve telefon gibi mavi ışık yayma özelliğine sahip cihazlar bulundurulmamalıdır. Tüm bu hususlara dikkat edildiğinde bağışıklık sistemi, ciddi anlamda direnç kazanacaktır.
Bol Su İçin
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenme kadar yeterli miktarda su içmenin de önemi büyüktür. Vücudunuzun ihtiyacı olan yeteri miktarda su tüketimi ile bağışıklık sistemi güçlü tutulabilir. Günde en az 8-12 bardak su tüketilmesi önerilir. Kilonuzu 3 ile çarparak vücudunuzun günlük ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bulabilirsiniz. Örneğin; 50 kilosunuz, bu rakamı üç ile çarptığınızda 150 rakamına ulaşırsınız. Yani sizin günlük su ihtiyacınız 1.5 litredir. Ayrıca hastalık ve enfeksiyon durumlarında su tüketiminin normalden çok daha yüksek seviyelere çekilmesi ve sağlıklı beslenme kriterlerine uyulması da büyük bir öneme sahiptir.
AXA Sigorta, ihtiyaçlarınıza en uygun sağlık sigortası paketleriyle daha iyi ve daha kaliteli sağlık hizmeti almanızı kolaylaştırır. TSS yani Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile özel sağlık sigortasından çok daha uygun bir poliçe tutarıyla özel hastanelerde tedavi imkânı sunan AXA, sağlığınızı garanti almanıza yardımcı olur. Yatarak ve ayakta tedavi teminatlı ya da sadece yatarak teminatlı olarak iki farklı poliçe sunan AXA Sigorta, ihtiyaçlarınıza uygun çözümler sunar. Sağlığım Tamam sigortası ile anlaşmalı olan tüm özel hastanelerde alacağınız sağlık hizmetlerini ücretsiz hale getiren AXA, TSS poliçeniz sayesinde yatarak ya da ayakta tedavileriniz için özel sağlık kuruluşlarına ödemeniz gereken fark ücretlerini de sizin yerinize karşılar. Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını teminat altına almak, daha hızlı ve daha kaliteli bir sağlık hizmetine sahip olmak için AXA sağlık sigortası paketlerini inceleyebilirsiniz.