Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Vize Rehberi 2024
Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda konumlanan Birleşik Arap Emirlikleri, turizme yaptığı yatırımların karşılığını fazlasıyla almaya başlamıştır. Yedi emirlikten oluşan ülke, gelinen noktada dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak öne çıkar.
Yaratıcı destinasyonları sayesinde turistik cazibesini artıran ülke, son yıllarda ticaretten eğitime, spordan sağlığa pek çok alanın merkezi olmayı başarmıştır. Bu gelişim de doğal olarak “BAE vizesiz ülkeler arasında yer alıyor mu?” ya da “Dubai vizesi nasıl alınır?” gibi soruları ön plana çıkarmıştır.
Birleşik Arap Emirlikleri Vize İstiyor mu?
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri, vize konusundaki şartlarını konsolosluğa ait resmi web sitesi üzerinden duyurmuştur. 2024 yılında güncellenen koşullara göre BAE, ülkemizden vize talep etmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; ziyaret amaçlarına, kalma sürelerine bağlı olarak vize başvurularını gerçekleştirmek zorundadır.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait vize, BAE Göçmenlik Ofisi tarafından sunulan elektronik belgeyi tanımlar. Elektronik belgeyi almaya hak kazanabilmek için elbette pasaportunuzun geçerlilik süresinin 6 aydan daha az kalmaması gerekir. Konsolosluk tarafından istenen diğer belgeleri içeriğimizde detaylandıracağız. Bu arada BAE vizesi ile alakalı bazı istisnalar da söz konusudur. Örnek vermek gerekirse yeşil, siyah ve gri pasaport sahibi olan kişiler 90 günü geçmemek koşuluyla bu vizeden muaf tutulurlar. Fakat bordo pasaport sahipleri, yukarıda da vurguladığımız üzere ilgili vize için başvuruda bulunmak zorundadır.
Hususi Pasaporta Sahip Vatandaşlar için Vize Gerekliliği
Hususi pasaport, bilindiği üzere devleti temsilen görevlendirilen kişilere, devlet adına çalışmalar yürüten memurlara 5 senelik süreler için verilen özel pasaportları ifade eder. Bu pasaport aynı zamanda söz konusu kişilerin ailelerine de verilir.
Yeşil pasaporta sahip olan kişiler Dubai’ye giderken 90 güne kadar olan ziyaretleri için vize almakla yükümlü değildirler. 90 günün uzatılması için Birleşik Arap Emirlikleri Göçmenlik Ofisi’ne başvurulmalıdır.
BAE Vize Türleri
Birleşik Arap Emirlikleri vize türleri; genel itibarıyla seyahatin amacına, giriş sayısına ya da planlanan süreye bağlı olarak değişmektedir. En çok tercih edilen BAE vize türleri; Transit Vize, Turistik Vize, Ticari Vize, Uzaktan Çalışma Vizesi, Refakatçi Vizesi şeklindedir. 30 Gün Tek Girişli Vize; 60 gün içerisinde toplamda 30 gün kalacak olan kişiler içindir. 30 Gün Çok Girişli Vize ise aynı şekilde 60 günlük süreçte toplamda 30 gün kalma hakkı tanır. Aradaki fark, birden fazla girişe olanak tanınmasıdır.
90 Gün Tek Girişli Vize ve 90 Gün Çok Girişli Vize, en çok başvuru yapılan vize türleridir. BAE Transit Vize, farklı ülkelere giderken BAE’nin aktarma olarak kullanıldığı yolculuklarda geçerlidir. Bu vize tek girişli olarak düzenlenmiştir. Bu süreçte, aktarma yapılacak ülkeye ait uçak biletinin gösterilmesi beklenir. Ticari Vize; eğitim, konferans, fuar gibi etkinlikler için talep edilir. Bu vize için 30 ve 60 olmak üzere iki ayrı türden söz etmek mümkündür.
Birleşik Arap Emirlikleri Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?
Dubai Vizesi online olarak verilen bir vizedir. Bu nedenle de doğrudan başvuru yapılmasına ya da özel bir randevu alınmasına gerek yoktur. Aksi yönde bilgi veren acentelere dikkat etmekte yarar vardır. Bu durum sadece BAE Turist Vizesi için geçerli değildir. Hiçbir Birleşik Arap Emirlikleri vizesi için doğrudan müracaata gerek yoktur.
En başından sonuca kadar tüm başvuru süreci elektronik ortam üzerinden sorunsuz şekilde gerçekleştirilir. Bu sistemler için herhangi bir ön randevu koşulu yoktur. Dilediğiniz gün ve saatte konsolosluğun resmi sitesinden e-vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. E-vize başvurusundan sonra tüm süreci de aynı şekilde elektronik ortam üzerinden takip edebilirsiniz.
Dubai Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en popüler emirliği durumundadır. Turistik ziyaretlerin çok ciddi bir bölümü Dubai’ye yöneliktir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Dubai’yi ziyaret etmeden önce Birleşik Arap Emirlikleri vizesi almakla yükümlüdür. Yukarıda da altını çizdiğimiz üzere Birleşik Arap Emirlikleri için şahsen başvuru yapılmasına gerek yoktur. BAE Konsolosluğu’nun resmi sayfasına girdikten sonra Dubai vize başvurunuzu resmi olarak başlatabilirsiniz. Vize almak için yapılması gerekenler bu bölümde detaylı olarak sunulmaktadır.
Başvuruyu şahsi olarak yapabileceğiniz gibi dilerseniz acente aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. BAE tarafından resmi düzeyde yetkilendirilmiş olan acenteler, bu süreci sizin adınıza yürütebilmektedir. Talep edilen tüm belgelerin doğru ve eksiksiz şekilde hazırlanmaması durumunda Dubai vize başvurusu olumsuz sonuçlanır. Tam da bu sebeple kurumsal açıdan güven veren, profesyonel acentelerle çalışmak önemlidir.
Dubai Vize Başvurusu için Gerekli Belgeler
Dubai vizesi almak adına konsolosluk tarafından resmi olarak talep edilen pek çok evrakın temin edilmesi gerekir. İlgili evrakların hem zamanından önce hem de eksiksiz olacak şekilde ulaştırılması son derece önemlidir. Elbette Dubai vizesi için talep edilen belgeler, vizenin türüne bağlı olarak değişir. Fakat yine de tüm vize türleri için ortak olabilecek belgelerden de söz etmek mümkündür. Genel olarak Dubai vize başvurusunda en kritik belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- BAE vize başvuru formu (bu form İngilizce veya Arapça doldurulabilir)
- 2 tane biyometrik fotoğraf
- Uçak bileti ve konaklamaya dair belgeler
- Kimlik (önlü arkalı fotokopi)
- Harç dekontu
- Minimum 6 ay geçerliliği olan pasaport
- Eğer varsa davetiye mektubu
- Son 3 aya dair banka hesap döküm belgesi
Bütün bu belgelerin yanında vize türüne bağlı olarak emeklilik belgesi, öğrenci belgesi gibi özel belgelere de ihtiyaç duyulabilir.
BAE Dubai Vize Ücretleri 2024
BAE Dubai vize başvuru sürecinde konsolosluk siz den harcı yatırdığınıza dair bir ödeme belgesi talep eder. Dolayısıyla vize harcı, başvurunun işleme alınabilmesi için son derece önemlidir. BAE & Dubai vizesi için gerekli olan harç, konsolosluğun resmi hesap numarasına yatırılır. Harç, BAE Konsolosluğu tarafından her sene güncellenir. 2024 yılındaki güncellemeye göre harç miktarları şöyledir:
- BAE 30 Gün Çok Girişli Vize 320 USD
- BAE 60 Gün Tek Girişli Vize 190 USD
- BAE 30 Gün Tek Girişli Vize 120 USD
- BAE 60 Gün Çok Girişli Vize 400 USD
- BAE Transit Vize 120 USD (48 saat)
- BAE Transit Vize 136 USD (96 saat)
BAE Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Birleşik Arap Emirlikleri için yapılan vize başvurularının sonuçları genel itibarıyla 3-5 iş günü içerisinde neticelenir. Çok daha özel durumlarda, örneğin ek belgelere ihtiyaç duyulan durumlarda bu süre 7-10 güne kadar uzayabilir. Ayrıca uzun süreli vize talepleri görece daha geç açıklanabilir. Uçak biletinizin olduğu günü referans alarak başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Bu konuda sorun yaşamamak adına, risk almayın ve başvurunuzu son günlere bırakmayın.
BAE Çalışma Vizesi ile İlgili Detaylar
BAE Çalışma Vizesi ile alakalı talepler son yıllarda ciddi düzeyde artış göstermiştir. Ülkedeki teknolojik ve ticari gelişmeler, BAE’de çalışmak isteyen kişilerin sayısını olumlu yönde etkilemiştir. Çalışma vizesi, BAE içerisinde yasal düzeyde çalışmanıza olanak tanıyan bir belgedir.
Bu vize, öte yandan oturma vizelerinin de bir türü olarak kabul edilir. Bu süreçte lisanslı bir BAE şirketinden davetiye mektubu almanız gerekir. Ayrıca eyalet içerisinde onaylı bir sağlık kuruluşundan, tıbbi uygunluk sertifikası almanız talep edilir.
Birleşik Arap Emirlikleri Vize Numarası Nerede Yazar?
Vize numarası, başvuru sürecinin bitmesinden sonra temin edilen vize belgesinin üzerinde yazan numaradır. Dolayısıyla BAE vize numarası, bu belgenin üstünde ya da alt bölümünde kendine yer bulur. Vize numaraları 8 haneden meydana gelir. Her vize sahibi için özel bir vize numarası oluşturulur.
Yurtdışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler
Yurt dışına seyahat etmeden önce pasaport süresinin geçerliliğini tekrar kontrol etmelisiniz. Geçerlilik süresi devam eden pasaportunuzu ve vize belgenizi yolculuktan önce yanınızda bulundurmalısınız. Ayrıca biniş kartı ve uçak bileti de unutmamanız gerekenler arasındadır. Ayrıca bagajınızı doğru şekilde etiketlemeyi ve gümrük kurallarını gözden geçirmeyi ihmal etmemelisiniz. Acil ihtiyaçları karşılamak adına para birimi ile alakal ı hazırlıkları Türkiye’de tamamlamalısınız.
Telefon kartı ve banka kartınızın yurt dışı kullanımına açık hale getirilmesi de bu noktada büyük kritik bir önem sahiptir. Seyahat sağlık sigortası da seyahat ettiğiniz ülkeye bağlı olarak zorunlu olabilir. Bu sigorta sayesinde Türkiye’den farklı bir ülkedeyken karşılaşacağınız ani sağlık problemleri, kaza ya da hastalık gibi riskli durumlara karşı ciddi bir güvence yaratmış olursunuz.