Açılımı Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi olan ASBİS, araçların tescil işlemlerinin yanı sıra sürücü belgesi işlemlerinin de online ortamda gerçekleştirilebilmesini sağlayan yapıdır. Araç tescil sürücü belgesi sistemi ilk olarak 2005 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çıkmış, 2009 yılının Aralık ayında e-devlet platformuna entegre edilmiştir.
Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi sayesinde sürücülerin araç tescil belgelerini ve ehliyetlerini adreslerine yollanması amaçlanmaktadır. E-Devlet yapısı içerisinde çalışan sistem, kullanıcılara tek merkez üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde işlem gerçekleştirme kolaylığı sağlar. ASBİS (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi) ile sıfır araçların araç tescil işlemleri, ikinci el araçların satış işlemleri, devir-teslim ve sürücü belgesinin verilmesi gibi işlemler gerçekleştirilebilir.
ASBİS No Nedir?
ASBİS no, aracın satış işlemi sırasında satıcının, yeni araç sahibine (alıcıya) verdiği araç tesciliyle alakalı geçici belge üzerinde bulunan numaradır. Ancak araç bilgilerine dijital ortamda ASBİS no olmadan da ulaşabilirsiniz. ASBİS numaraları 19 hane ve tek rakamdan oluşur. ASBİS no, resmi ruhsat çıkarıldığında geçerliliğini yitirir.
Hatırlatma!
Trafik sigortası ve Kasko sigortası yaptıracağınız zaman aracınız ruhsatsızsa sigorta şirketine vereceğiniz numara ASBİS no’dur.
ASBİS no Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası yaptıracağınız durumlarda sıklıkla karşınıza çıkacak numaradır. Araç tescili yaptırıldığı zaman tescil belgesi seri numarası ya da ruhsat belgesi seri numarası ASBİS numarası olur. Ruhsatın kendi seri numarası vardır. Araç ruhsat numaraları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kaydedilir.
ASBİS No Sorgulama
Araç sahipleri ASBİS no ile sigorta sorgulama işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Araca ait hasar ve sigorta bilgileri dijital ortamda Tramer olarak bilinen Trafik Sigortası Bilgi Merkezi tarafından yürütülür. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) de araç bilgilerini temin etmek için entegre bir çalışma gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda araç bilgileri sigorta şirketlerine eksiksiz ve net bir şekilde ulaşır. Bilgilerin ulaşması ise ASBİS no ile yapılmaktadır.
ASBİS Ruhsat Sorgulama Nasıl Yapılır?
ASBİS ruhsat sorgulama için gerekli olan ruhsat belge seri numarasına ve araca ait ruhsatta kayıtlı bilgilere Emniyet Genel Müdürlüğü ile ulaşılır. Araç ruhsat sorgulama işlemleri e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ruhsat sorgulama işleminizi kolaylıkla halledebilmek için e-devlet sistemine giriş yaparak Emniyet Genel Müdürlüğü araç sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfa üzerinden ister kendi aracınızın ister başka araçların ruhsat sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
ASBİS Referans No Nedir?
ASBİS (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi) yukarıda da bahsettiğimiz için poliçe yaptırma durumunda gerekli olan bir numaradır. ASBİS numarası, noter alıcıya satış işlemini gerçekleştikten sonra araç tesciline ait geçici belge üzerinde yazar. Ruhsat belgesinin seri numarası, ruhsatın kimin olduğunu belirten dokümanın en alt sağ köşesinde bulunur. Bu numara da iki harf ve altı rakamdan meydana gelir.
Aracın tescil işlemi bitirildiyse, ruhsatı varsa ve daha önce zorunlu trafik sigortası ya da kasko sigortası yapıldıysa talep edilecek olan belgenin araç seri numarası olması gerekir. ASBİS no ile sigorta (kasko-zorunlu trafik) sorgulama işlemleri, aracın ruhsatının olmadığı ya da daha önce poliçe yaptırılmadığı durumlarda gerekir.
Ruhsat belge seri numarası sorgusundan sonra aracın daha önce geçirmiş olduğu hasar ve kaza durumları ortaya çıkar. Sigorta firmalarının sizden isteyebileceği bilgilere de bu numara ile ulaşılabilir.
Kasko Sigortası, Zorunlu Trafik Sigortası ve daha pek çok sigorta seçeneği için Axa Sigorta hakkında detaylı bilgi ve teklif alın.