Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Araç Periyodik Bakımı Nedir? 10 Bin Kilometre Bakımında Neler Yapılır?

05.12.2023 / Son Güncelleme: 08.01.2024

Araç periyodik bakımı, marka ya da çeşidi ne olursa olsun her türlü taşıt için geçerli rutin bir bakımı ifade eder. Periyodik bakım araç ve sürücü, yolcu güvenliği açısından önemlidir. Bu nedenle bu bakımın ihmal edilmemesi gereklidir. Bu bakımlar hem aracın daha uzun ömürlü olması hem de sürücülerin içi rahat bir şekilde araçlarını kullanmaları adına önemlidir. Periyodik araç bakımının yanı sıra 10 bin, 60 bin ve 90 bin araç bakımları da vardır. Bunlar birbiriyle sıklıkla karıştırılır. Bu nedenle hepsini ayrı ayrı incelemek fayda olacaktır.

Araç Periyodik Bakımı Nedir?

Araç periyodik bakımı, kısaca, aracın çeşidine ve ihtiyaçlarına göre belirli sürelerde yapılan bakımdır. Araç periyodik bakımında aracın her türlü parçasının işlevsellikleri kontrol edilir. Eğer herhangi bir müdahale ile iyileştirme gerekiyorsa bu bakım esnasında tespit edilir.

Periyodik bakım ile aracın performansından maksimumda faydalanmak mümkün olur. Ayrıca aracın en önemli parçası olan motorun da ömrünü uzatmak için bu bakımların aksatılmadan yapılması gerekir. Periyodik bakımlar esnasında işlevselliğini yitirmiş parçalar varsa yenileriyle değiştirilir, onarılabilecek durumdakiler onarılır. Bu sayede hem can hem de mal kaybı gibi olası tehlikelerin önüne geçilmiş olunur.

10 Bin Kilometre Bakımı ve Periyodik Bakım Aynı Mı?

Periyodik bakımların yanı sıra 10 bin araç bakımı da vardır. Bu adı üstünde 10 bin kilometreyi kat eden araçlar için yapılan bir bakımdır. 10 bin bakımı olarak tabir edilen bu bakımda yağ, yakıt, polen, hava filtreleri kontrol edilir ve bakımları yapılır.

Motor yağı da yine bu bakımlarda değiştirilir. Bunların yanı sıra ön, arka balata, süspansiyon kontrolleri sağlanır. Silecekler değiştirilir, araç içerisindeki parçaların işlevselliği kontrol edilir. Periyodik bakımlar ise bunları da içine alan daha kapsamlı bakımlardır.

Periyodik Bakımda Nelere Bakılır? Hangi Parçalar Değişir?

Periyodik bakım, söz konusu zaman diliminde aracın olası ortaya çıkarabileceği sorunları giderme adına önemlidir. Aracın kullanım süresi boyunca bazı parçaları yıpranabilir, kimisi onarılmaya kimisi değiştirilmeye ihtiyaç duyar. Periyodik bakım yaptırmak için aracın herhangi bir arıza çıkarması beklenmemelidir.

Trafikte sürüş güvenliği için periyodik bakımların zamanında yapılması önemlidir. Periyodik bakımlar sayesinde aracın yıpranmasının önüne geçmek, araçtan en iyi şekilde faydalanmak mümkün olur. Bazı arızaların önceden tespiti de yine periyodik bakımlar sayesinde olur. Hem maddi hem de manevi pek çok zararın önüne geçebilmek adına periyodik araç bakımı yaptırılmalıdır. Peki, periyodik bakım neleri kapsar? Periyodik bakımda yapılan işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Motor yağı değişimi
  • Yağ filtresi değişimi
  • Polen filtresi değişimi
  • Hava filtresi değişimi
  • Yakıt filtresi değişimi
  • Ateşleme bujisi kontrolü
  • Lastik bakımı
  • Süspansiyon sistemi kontrolü
  • Egzoz sistemi kontrolü
  • Fren sistemi kontrolü
  • Akü bakımı
  • Far ve aydınlatma kontrolleri

Görüldüğü üzere periyodik bakımda araçlara kapsamlı bir bakım gerçekleştirilir. Bu sayede aracın ve sürücün güvenliği adına önlemler alınmış olur. Periyodik bakımlar mutlaka belirlenen sürelerde yapılmalıdır. Gecikmeler büyük risk doğurabileceğinden periyodik bakım takvimine bağlı kalmak önemlidir.

Periyodik Bakım Ne Zaman Yapılmalıdır?

Periyodik bakım süresi araca göre değişebilir. Bazı araçlar 10 bin kilometrede bakıma ihtiyaç duyar. Ancak bazı araçların 10 bin kilometreye gelmeden bu bakıma tabi tutulması gerekir. Periyodik bakım süresi araçtan araca farklılık gösterebildiği için araç sistemini kuran firma bu tarihleri belirler. Yani aracın üretici firması her aracın markasına, motor türüne, araç modeline göre periyodik bakım tarihleri belirler. Bu takvim ise aracı alan kişi ile paylaşılır. Bu çizelge anlaşmalı otomobil servisleri tarafından da tutulduğundan periyodik bakım tarihlerini servislerden de öğrenmek mümkündür.

Periyodik bakımlar genellikle 10 bin – 15 bin km aralığında yapılır. Ancak elbette daha önce de değindiğimiz gibi bu durum araca göre farklılık gösterebilir. Örneğin araç dizel ise bu bakım 15 bin km’de yapılır. İş makinelerinde ise durum çalışma saatlerine göre belirlenir. Tedbir amaçlı olarak genelde 6 ayda bir periyodik bakım önerilmektedir.

Sıfır Araçlarda Periyodik Bakım Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hiç şüphesiz sıfır araç alanların aklına gelen ilk soru “Periyodik bakımı ne zaman yaptırmalıyım?” olur. Bu, yine aracın çeşidine göre farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse benzinli sıfır araçlarda periyodik bakım için 10 bin – 15 bin kilometre belirlenmiştir. Bunun yanı sıra hibrit araçlarda bu bakım 15 bin kilometredir. Aracı üreten firma bazı değişkenlere göre bakım periyotlarını güncelleyebilir. Bu nedenle aracı alırken periyodik bakım tablosunu talep etmek ve detaylı bilgi almak önemlidir. Ancak sıfır araçlarda 10 bin kilometre doldurulmamış olsa bile yıllık periyodik bakımı yaptırılmalıdır.

10 Bin Bakımı, 30 Bin Bakımı ve 60 Bin Bakımlarında Neler Değişir?

Her bir araç bakımı kendi içerisinde öneme sahiptir. Bu sebeple araç bakımlarının periyotlarını iyi takip etmek gerekir. 10 bin, 30 bin ve 60 bin bakımlarda ne tür bakımların yapıldığını bilirseniz bu bakımların önemi daha iyi kavranabilir.

10 bin bakımlarda yukarıda maddeler hâlinde belirttiğimiz standart bakımların haricinde sürüş güvenliğini sağlayan pek çok aksam ve parça da kontrol edilir. Yağ, polen, hava, yakıt filtreleri değiştirilir. Bunlara ek olarak ön-arka balata ve süspansiyonlar da bakımdan geçirilir. Silecek değişimi yapılır ve aksamların düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.

30 bin bakımda ise yine filtrelerin değişimi yapılmakla beraber karter tapa contası da değiştirilir. 60 bin bakımda ise standart bakımların yanı sıra alternatör kayışı, buji, otomatik şanzıman yağı değiştirilir. Triger, şanzıman, balata kontrol ve değişimleri yapılır ve direksiyon kontrolü test edilir. Bu bakımlarda rot ayarı da yapılır.

Arabanın Son Yapılan Periyodik Bakımı Nerede Yazar?

Günümüzde internetin de yaygınlaşması ile birlikte araçların son periyodik bakımının ne zaman yapıldığı kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Bunun için ilgili yere araç plakası ya da dosya numarasını girmek yeterlidir. Periyodik bakım ilgili konuları, araçların servis web sitelerinden görmek mümkündür.

Periyodik Bakım Tahmini Ne Kadar Sürmektedir?

Periyodik bakımlar, alanında uzman kişiler tarafından yapıldığında genellikle ortalama 1,5 saat sürmektedir. Özellikle uzun yola çıkmadan önce, 1,5 saat gibi bir sürede aracınızın tüm kontrollerini ve bakımlarını yaptırmak; yolda çeşitli risklerle karşılaşmamak açısından mühimdir. Ancak araç bakımlarını yaptırsanız dahi bazen kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda da yol yardım hizmetinden destek alabilirsiniz.

Periyodik Bakımın Önemi

Periyodik bakımlar aracın performansından en iyi şekilde istifade edebilmek için önemlidir. Bunun yanı sıra ortaya çıkması muhtemel arızaların önceden tespit edilmesi, sürücü ve yolcuların güvenliğinin sağlanması hedeflenir. Periyodik bakım aracın ömrünü uzatmakla beraber ekonomik anlamda da ileriye dönük maliyetleri düşürmektedir.