İş, eğitim, akraba ziyareti, sağlık, turistik ve kültürel geziler gibi çeşitli sebeplerle Almanya’ya gitmek isteyen çok sayıda kişi bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize uygulaması bulunan Almanya bu sebeple bazı ziyaretçilerini kabul edememektedir. Vize alabilmek için gerekli koşulları sağlayamayan kişiler planladıkları seyahati yapma şansına sahip olamaz.
Bu doğrultuda Almanya seyahati planlayanlar için vize başvuru koşulları, konsolosluk tarafından talep edilen belgeler ve yapılacak işlemler ile ilgili detaylar önemli olmaktadır. “Vize nasıl alınır?” sorusunun cevabı vize alınmak istenen ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Almanya vizesi almak için bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Almanya Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?
Almanya vize başvuru işlemleri kısa veya uzun süreli vize söz konusu olduğunda farklılık gösterir. Kısa süreli vize başvuruları yetkilendirilen vize danışma merkezleri aracılığıyla kabul edilir. Uzun süreli vize başvurusu yapacak olan kişilerin işlemleri Almanya Büyükelçiliği veya Alman Konsoloslukları tarafından yürütülür. Ancak her iki durumda da vize başvurusu randevusu almak gerekir. Randevusuz vize başvurusu işlemlerini yürütmek mümkün değildir.
Kısa süreli vize başvurusu olarak nitelenen ve 90 günü geçmeyecek seyahatleri kapsayan vize türü C tipi vize olarak adlandırılır. Bu vizeyi alabilmek için yetkilendirilmiş vize danışma merkezlerinin ofislerinden randevu alarak işlemleri yürütmek mümkündür. Söz konusu randevular ilgili vize merkezinin web sayfası üzerinden alınabilmektedir.
90 günden daha uzun süre ile ülkede kalmak isteyen kişilerin Ulusal Vize olarak da adlandırılan D tipi vizeye başvurması gerekmektedir. Bu vizeyi almak isteyen kişilerin Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ya da İzmir Başkonsolosluğu vize birimlerinden randevu almaları gerekir.
Genel olarak vize randevularının seyahat tarihinden en geç 15 gün önce alınması tavsiye edilmektedir. Ancak yoğun dönemlerde, tatil başlangıçları ve bayram öncesi gibi zamanlarda yaşanan yoğunluk dolayısıyla bu süreler uzayabilmektedir. Bu nedenle kişilerin seyahat planlarında sorun yaşamaması için bu duruma uygun planlama yapması yerinde olacaktır.
Almanya Vizesi için Başvuru Nereye Yapılır?
Almanya vizesi için başvuru işlemleri talep edilen vizenin süresine ve türüne göre değişmektedir. 90 gün ve daha uzun süreli D tipi vize başvuruları Almanya Büyükelçiliği veya Alman Konsolosluklarına yapılır. Ancak 90 günden daha kısa süreli bir seyahat söz konusu ise Schengen vizesi olarak da bilinen C tipi vizenin alınması yeterlidir. Bu vize işlemleri için başvurular yetkilendirilmiş vize merkezlerine yapılmaktadır.
Almanya Vize Başvurusu için Gerekli Belgeler
- Almanca ve Türkçe olarak doldurulmuş Almanya vize başvuru formu
- Vize talep dilekçesi
- Dönüş tarihi itibariyle en az 6 ay daha geçerli, 2 boş sayfası olan pasaport
- Varsa eski pasaportlar
- En az 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası
- Son üç aylık hareketleri içeren banka hesap dökümü
- Araç ruhsatı, konut tapusu, kira kontratı ve kredi kartı fotokopileri
- Konaklama ve uçak rezervasyonlarına ait belgeler
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğünden veya e-Devlet’ten temin edilebilir)
- Son üç ay içerisinden çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Evli olanlar için evlilik cüzdanı
- Varsa sponsor dilekçesi
Almanya Vizesi Başvuru Süreci
Almanya için vize başvurusunda bulunacaklar öncelikle seyahat süresini tespit etmiş olmalıdır. Bu doğrultuda kısa süreli seyahatlerde C tipi Schengen vizesi, uzun süreli seyahatlerde ise D tipi ulusal vize için başvuru yapılması gerekecektir.
Başvurulacak vize türü doğrultusunda meslek grubu, aile ziyareti, ticari faaliyet belgesi ve seyahat süresine göre belirlenen tüm evraklar eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmalı ve hazırlanmalıdır. Söz konusu belgeler için bir sıra söz konusu ise doğru şekilde sıraya konulmalı ve talep edilen şekilde konsolosluğa teslim edilmelidir.
Evrakların tam olarak hazırlanmış olması sonrasında randevu gün ve saatinde ilgili randevu yerinde bulunmak gerekir. Vize başvurularında tüm işlemler şahsen yürütülmektedir. Parmak izi ile ilgili kayıt oluşturulmamış ise bu aşamada parmak izi kaydı da yapılır.
Almanya Vize Türleri
Ana hatları ile iki tip Almanya vizesi söz konusudur. Bunlardan birincisi 90 günden daha uzun süreli vizelerdir. Ulusal vize veya D tipi vize olarak anılır. İkincisi ise 90 günden daha kısa süreli seyahatleri kapsayan C tipi vizedir. Bu vize türü Schengen Vizesi olarak da isimlendirilmektedir. Bu kapsamda alınacak C tipi vize türleri aşağıdaki gibi çeşitlendirilebilir:
- Almanya Turistik Vizesi: Turistik amaçla 90 günden daha kısa ziyaretleri içerir. En sık kullanılan ve en çok başvuru yapılan vize türüdür.
- Almanya Aile Ziyareti Vizesi: Aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri çerçevesinde 90 günden kısa süreli seyahatler için alınan vize türüdür. Ziyaret edilecek kişilerden davetiye alınması zorunludur.
- Almanya Ticari Vizesi: 90 günden daha kısa süren iş amaçlı ziyaretler dolayısıyla alınır. Muhatap firmalar tarafından davetiye düzenlenmesi gerekir.
- Almanya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi: Eğitim ve staj faaliyeti kapsamında ziyaretler için bu vize türüne başvurulur. Okul ya da staj yeri kabul belgeleri ile birlikte başvurulmalıdır.
- Almanya Kültürel Sportif Faaliyet Katılım Vizesi: Bu vize türünde de 90 günden kısa süreli seyahat ediyor olmak ön koşul olmaktadır. Almanya’ya gerçekleştirilecek kültürel ve sportif faaliyetler, konferans katılımları gibi sebepler dolayısıyla bu vize türüne müracaat edilebilmektedir.
Almanya’ya Vizesiz Giriş Yapabilecek Ülkeler
Schengen Bölgesi ülkelerinin vatandaşları Almanya’ya vizesiz giriş yapma hakkına sahiptir. Türkiye Schengen dahilinde olmamakla birlikte Hususi (Yeşil) Pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlı olmak kaydıyla Almanya’ya vizesiz giriş yapabilir . Vizesiz giriş hakkına sahip olan Schengen Bölgesi ülkeleri aşağıda gösterilmiştir:
- Avusturya
- İzlanda
- Belçika
- Letonya
- Çek Cumhuriyeti
- Litvanya
- Danimarka
- Lüksemburg
- Estonya
- Macaristan
- Finlandiya
- Malta
- Fransa
- Norveç
- Hollanda
- Yunanistan
- İtalya
Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler
Yurt dışına çıkmadan önce yapılması gerekenler ile ilgili bir kontrol listesi hazırlamak ve tüm detayları buradan takip etmek, unutkanlıklara karşı alınabilecek önlemlerden birisidir. Herkesin kişisel listesi doğal olarak kendi ihtiyaçlarına göre olacaktır. Bu sebeple burada ortak olarak yapılması gerekenler üzerinde durmak yerinde olur.
Yurt dışına çıkmak isteyenler öncelikle geçerli bir pasaporta sahip olmalıdır. Pasaportu olmayanlar bir an önce bu eksikliği gidermelidir. Vize isteyen bir ülkeye gidilecekse buna uygun bir zamanlama ile vize başvurusu yapmak da öncelikli işlemlerdendir.
Yurt dışına çıkmadan yapılması gerekenler arasında bir başka önemli nokta da yurt dışı seyahat sağlık sigortası olmaktadır. Pek çok ülke, vize süreçlerinde geçerli ve belirlenmiş bir teminat tutarına sahip olan sigorta yaptırmış olmayı zorunlu olarak talep eder. Ancak bunun zorunlu olmadığı durumlarda dahi yaptırılması son derece önemlidir.
Yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptırınca olası kaza ya da hastalık durumlarında en iyi koşullarda sağlık hizmeti almak mümkün olur. Koşulları bilinmeyen bir ülkede sağlık giderlerine karşı savunmasız kalmak yerine ödenecek prim tutarı belli olan bir sigorta ile gitmek akıllıca bir yaklaşımdır. Böylece bütçede beklenmeyen giderler dolayısıyla devasa büyüklükte açıklar oluşmaz.