Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Sorgulama ve Sildirme İşlemleri Nasıl Yapılır?

27.07.2023 / Son Güncelleme: 27.07.2023

Günümüz şartlarında araç satın almak, oldukça meşakkatli bir iş olarak algılanıyor. Sıfır araç fiyatları almış başını giderken, çoğu insan araç satın alma konusunda ikinci el alımları tercih ediyor. Bu da düşünülmesi ve araştırılması gereken çok fazla konuyu gündeme getiriyor. Bu sürecin ilk aşaması da alınacak aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığının anlaşılmasından geçiyor. Peki, ağır hasar kaydı nedir? Bu konuda yeteri kadar bilgimiz var mı? Kafanızdaki tüm soruları gidermek açısından sizin için bir derleme yaptık.

Öncelikle aracın hasar kaydı olup olmadığı konusunu netleştirmek gerekiyor. Hasar kaydı, söz konusu aracın başından geçen tüm kazaları gösteren bir rapor olarak da belirtilebilir. Eğer satın alacağınız aracın bir hasar kaydı varsa da bu kaydın oranı büyük önem taşıyor. Eğer araçtaki hasar, ekspertiz incelemesinden sonra onarım masraflarının piyasa değerine yaklaşmasına neden oluyorsa, bu araç tam hasarlı olarak kabul ediliyor. Onarım masrafları, aracın piyasa değerinin yüzde 70’ine yaklaşmış ya da geçmişse, o araç trafik şartları için uygun görülmüyor. Hem ekonomik hem de can güvenliği açısından zarar verebilecek bu durum, aracın ağır hasarlı araç olduğunu gösteriyor. Ağır hasarlı araç da kullanıma uygun olmayacağından kayıtlarda pert olarak geçiyor.

Araç Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

İkinci el araç satın alma işleminizi gerçekleştirirken mutlaka aracın hasar kaydının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kayıt ile alacağınız arabanın başından hangi kazalar geçtiğini, ne kadar hasar aldığını öğrenebiliyorsunuz. Eğer ağır hasar kaydı olan bir araç seçmişseniz bu da kayıtlarda görülebiliyor. Bu sorgulamayı e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz. Sonrasında şifrenizle giriş yaparak e-hizmetler sekmesinden Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranına gidiyorsunuz. Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz.
Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664’e kısa mesaj gönderiyorsunuz. Araç kazaya karışmışsa tüm kusur oranlarının bilgisi telefonunuza geliyor.

Araba Ağır Hasar Kaydı Sildirme

Araç satın alan değil satacak olansanız ve aracınız ağır hasar kayıtlı araç olarak geçiyorsa, geçerli bir açıklamanız olduğu sürece bu kaydı sildirebiliyorsunuz. Ağır hasar kaydı sildirme için en önemli konu, geçerli bir açıklama olmasıdır. Olmayan bir hasarın işlenmesi ya da işlenen hasarın yanlış olması gibi nedenleriniz varsa müracaat etmeniz gereken yer Sigorta Bilgi Merkezi’dir. Ağır hasar kaydı sildirme işleminiz için sorgulamanın yapıldığı cep telefonu, aracın plaka ve şasi numarası gerekiyor. Bir sonraki adımda ise silinmesi talep edilen hasarın tarih bilgisi gerekecektir. Sizden alınan bu bilgilerle sigorta şirketi ile görüşülüp size dönüş yapılır. Hasarınızın araştırılması yapılırken sizin açıklamanız dikkate alınacağından ağır hasar kayıtlı araç olmadığını net ve gerçekçi şekilde izah etmelisiniz.

Aracın Değer Kaybı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasar kaydı olan araçların, satarken değerinin düşeceğini de belirtelim. Tamir edilerek eski performansına geri dönseler bile kaza yapmış olarak geçerler ve bu da fiyatlarının düşmesine neden olur. Söz konusu araçlar tam hasarlı ise bu düşüş daha fazla olacaktır. Diğer yandan kasko yapılırken de daha önce yapılan kazaların teminat altına alınmayacağını unutmayın. Bu sebeple araca kasko yaptırılırken çok iyi araştırma yapılması ve hangi teminatların neleri kapsadığı konusunun iyi bilinmesi gerekiyor. Son olarak hasar kaydı olan araçlar, kaskosu yapılırken oranına bağlı olarak daha fazla fiyat çıkarabiliyor. Bazı sigorta şirketleri, riskli olması sebebi ile ağır hasar kayıtlı araç sigortasını da yapmayabiliyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda satın alırken ya da satarken aracın ağır hasar kaydı konusuna çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Hasar Kaydı ile Pert Kaydı Farkları Nelerdir?

“Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır?” sorusu ikinci el araç arayışında olanların zihnini sıkça meşgul eder. Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70’inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70’in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt türünde de raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler Tramer sisteminde kayıt altına alınır. Pert kaydı olan araçların hasar kaydı olan araçlardan en büyük farkı, onarılan aracın trafiğe çıktıktan sonra hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği bakımından kullanıma pek de uygun olmamasıdır. Ayrıca hasar kaydı olan araçlara sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi yapılırken, pert kaydı olan araçlar için kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından sınırlanabilir. Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi daha doğru olur.