Çalışma hayatınız boyunca kazandığınız paranın sadece geçiminize ve kısa vadeli planlarınıza yetmesi mi yoksa uzun vadeli yatırım olarak emekliliğinizde yaşam kalitenizi arttırması mı? Elbette ikincisi. O zaman bireysel emeklilik (BES) hakkında size anlatacaklarımız var.
1. Bireysel Emeklilik Nedir?
Önce bireysel emeklilik sistemi nedir, güzelce açıklayalım. Çalışma hayatınız boyunca kazancınızın bir kısmını bireysel emeklilik sistemine yatırıyorsunuz, emekli olduğunuzda hayat kalitenizi arttıracak bir yatırımınız oluyor. İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor.
Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
2. Bireysel Emeklilik Sistemi Şartları 2019 Yılı İçin Nasıl?
Aslında her sene değişen bir durum söz konusu değil.
- Bireysel emeklilik sözleşmesini imzaladığınız tarihten en az 10 yıl sonrası için paranızı çekebilirsiniz.
- 56 yaşını tamamlamanız gerekir.
- Geleceğiniz için ne kadar katkı payında bulunacağınıza, yani ne kadar para yatıracağınıza siz karar verirsiniz.
3. Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Ne Kadar?
%25. Yani geleceğiniz için yatıracağınız her 100 TL için devlet 25 TL de kendisi koyuyor.
4. Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?
10 yılı tamamlamadan bireysel emeklilikten ayrılmak isterseniz birikiminizden ve devlet katkılarından stopaj ve varsa giriş aidatları düşülür.
Birikiminiz ve devlet katkısı indirildikten sonra geliriniz üzerinden %15 kesinti yapılır. 10 yıl boyunca sistemde kaldığınız halde emeklilik hakkı kazanmadan (Yaş nedeniyle olabilir.) sistemden çıkarsanız gelirinizin üzerinden %10 stopaj kesintisi yapılır.
5. Bireysel Emeklilik Kesintileri Neler?
- Giriş aidatı: Bireysel emeklilik şirketleri aynı şirkette başka sözleşmeniz yoksa giriş aidatı isteyebilir. Giriş aidatını emeklilik şirketinizle anlaşarak peşin ya da taksitli ödeyebilirsiniz.
- Yönetim gider kesintisi: Bireysel emeklilik sözleşmesi imzaladığınız şirketiniz 5 yıl içinde yönetim gider kesintileri yapabilir. Detaylarını sözleşmeyi imzalarken konuşmanız gerekir.
- Fon toplam gider kesintisi: Bu kesinti fon varlıklarından karşılanır. Sizin birikiminizden değil; fon portföy değerinden günlük olarak kesilir.
Giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi her takviminde ilk 6 ayda uygulanan asgari brüt ücretin %8,5’ini geçemez. 6. yıldan itibaren ise bu kesintiler yapılmaz.
Ocak 2021’den itibaren toplam birikim tutarı yıllık asgari ücretin 10 katını geçen ve ödemelerini düzenli yapan katılımcılardan kesinti yapılmayacağını da bildirelim.
6. Bireysel Emeklilik mi SGK mı?
Bu aslında yanlış bir soru. Ya o ya bu diye düşünmeyin; çünkü bireysel emeklilik sistemine geçtiğinizde sosyal güvenlik kurumlarındaki emekliliğinizde bir kayıp ya da değişiklik olmaz. Bu iki emeklilik sistemi birbirini tamamlar.
7. Bireysel Emeklilikte Vergi Avantajı Nedir?
Emeklilik yatırım fonlarının muaf olduğu vergiler var. Bireysel emeklilik kurumlar vergisinden ve gelir vergisi kesintisinden muaftır.