Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

AXA Türkiye CEO’su YAVUZ ÖLKEN & İLKE ÖZYÜKSEL RÖPORTAJI

17.07.2024 / Son Güncelleme: 17.07.2024

YAVUZ ÖLKEN SORU ve CEVAPLARI

 

  1. İlke Özyüksel ile nasıl yolunuz kesişti?

     

    İlke Özyüksel ile yollarımız, onun sporcu olarak gösterdiği kararlılığı, ilham veren adanmışlığı, yılmayan duruşu ve sıra dışı başarıları sayesinde kesişti. İlke, modern pentatlon branşında gösterdiği olağanüstü performansla dikkatimizi çekti ve AXA olarak genç sporcuları destekleme misyonumuzla örtüşen bir örnek teşkil etti. Temel felsefemiz insanlığın gelişmesi adına insanlar için değerli olanı koruma anlayışını güçlendirerek farklı olmak ve fark yaratmak üzerine kurulu. Bu nedenle, önemli olanı koruyarak insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor ve toplumsal desteğimizi tüm imkanlarımızla sürdürüyoruz. Bu çerçevede gençlere geniş bir perspektiften etki alanı yaratıyoruz. AXA Türkiye olarak, hayalleri ve çabaları desteklenen gençlerin fark yaratan işlere imza atacağına ve büyük başarılara ulaşacağına inanıyoruz. Gençler, geleceğimizin mimarlarıdır ve ilham almak, kendilerini gerçekleştirmek ve dünyaya katkıda bulunmak için desteğe ihtiyaç duyarlar. Bugüne kadar, gençler için çeşitli alanlarda imkanlar sunmaya ve onların hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaya çalıştık; bu süreçte sayısız gencin hayatına dokunma fırsatı bulduk. Yürüttüğümüz projelerin, gençlerin potansiyellerini keşfetmelerine, topluma katkı sağlamalarına ve umut dolu bir gelecek için çalışmalarına olanak tanıdığına inanıyoruz. Ayrıca, gençlerin bu tür projelere katılımı, onların liderlik, iş birliği ve sorumluluk gibi değerleri öğrenmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, İlke ile iş birliğimiz, bu değerler ve hassasiyetler üzerinde daha da anlamlı bir boyut kazanmakta. İlke’nin rol model olması, belki gelecekte daha nicelerinin yolunun açılmasına vesile olacak, bu noktada katkımız olursa ne mutlu bizlere.

     

  2.  İlke’nin hikayesinde sizi en çok ne etkiledi?

     

    İlke, karşılaştığı zorluklara rağmen pes etmeyen ve büyük başarılar elde eden genç bir kadın sporcumuz. Onun yaşam hikayesi, diğer genç sporculara ve gençlere ilham verecek önemli dönüm noktaları ile dolu. İlke, azim ve kararlılık ile zorlu bir bireysel mücadelenin mükemmel örneğini sunarak pes etmemeyi ve yılmamayı herkese göstermekte. Hem spor dünyasında hem de özel yaşamında karşılaştığı engelleri aşarken gösterdiği direnç ve irade, ona sadece madalyalar kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda pek çok gencin hayallerine ulaşma yolunda motivasyon kaynağı oldu. İlke'nin başarıları, disiplin, özveri ve kararlılığın bir insanı nerelere taşıyabileceğinin canlı bir kanıtıdır. Onun hikayesi, sadece sporcular ya da sporcu olmak isteyenler için değil, hayatlarında önlerine çıkacak engelleri aşma konusunda her yaştan insan için ilham verici ve cesaretlendirici.

     

  3. İlke ile Yolculuğunuz Neleri Kapsıyor?

     

    AXA Türkiye olarak, İlke’nin spor kariyerinde daha büyük başarılara ulaşması adına elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Maddi destekler her şirketin kendi bütçe ve stratejileri doğrultusunda sözleşme içerikleriyle şekilleniyor. Manevi destekler ise bu yolculuğu bir değerler ortaklığına döndüren asıl dokunuş oluyor. İlke genç sporcularımızın rol modeli, kadınlara ilham veriyor. Biz bir insanın hayatına dokunabildiğimiz kadar değer yaratabileceğimize inanıyoruz. Onu cesaretlendirmek, gönülden inanmak ve her kararında desteklemek birlikte yürüdüğümüz bu yolun bir parçası.

     

     

  4. AXA Olarak Başarılı ve Yetenekli Gençler İçin Neler Yapıyorsunuz?

     

    “İnsanlığın gelişmesi adına insanlar için değerli olanı korumak” marka amacımız doğrultusunda 130 yılı aşkın süredir Türkiye’de değer yaratan bir şirket olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerine de bu felsefe ile yaklaşıyor; toplumun pek çok kesimine katkıda bulunmayı ve gücümüzü gelişime en çok ihtiyaç duyulan alanlarda kullanmayı ödev biliyoruz. Bu bağlamda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek adına İklim Değişikliği ve Çevre, Sağlık ve Spor, Toplumsal Eşitsizliklerin Önlenmesi, Sanat ve Acil Durumlarda Yardım başlıkları altında toplayabileceğimiz sosyal sorumluluk çalışmalarında yer alıyoruz.

     

    AXA olarak başarılı ve yetenekli gençleri desteklemek amacıyla çeşitli programlar ve projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda; yetenekli ve ihtiyaç sahibi öğrencilere yönelik burs programları, inovasyon projeleri için üniversite topluluklarına sağlanan destekler, sanat ve doğa alanlarında gençlere yönelik sosyal sorumluluk projeleri ve kampüs etkinlikleri gibi onların hayatında fark yaratabilmek için çalışıyoruz.

     

    Benim de bizzat dahil olduğum AXA Türkiye yöneticilerinden oluşan bir takımla gençlerle dijital dönüşüm, finans, girişimcilik, sigortacılık ve liderlik temaları etrafında düzenli olarak bir araya geliyor ve onlara deneyimlerimizi aktarıyoruz. Bugüne kadar yapılan bu çalışmalarla AXA Türkiye yöneticileri olarak 25.000’i aşkın sayıda öğrenci ile bir araya geldik.

     

    Farklı mühendislik disiplinlerinden gelen öğrencilerden oluşan ve uzay teknolojilerini geliştirmek ve insansız uzay keşif aracı projelerine katkıda bulunmak için çalışmalar yapan İTÜ Rover Takımı ile değerler ortaklığımız 2019 yılından beri devam ediyor. Biyoteknoloji ve sentetik biyoloji alanında projeler yapan İTÜ Galen Takımı'nı 2023 yılından beri desteklemeye devam ediyoruz. Bu yıl dünyanın en büyük uluslararası biyosensör yarışması olan SensUs yarışmasına katılacak olan İTÜ Galen Takımı, böbrek yetmezliğini erken teşhis eden bir biyosensör üretecek. Bunlar hepimiz adına gurur verici başarılar. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin sürdürülebilir enerji ve temiz bir geleceği teşvik etmek amacıyla en verimli hidrojen enerjili aracı yapmak için çalışan bir proje ekibi olan Hidroana ile değerler ortaklığımız 2021 yılından beri devam ediyor.

     

    Tüm dünyada erkek egemen bir ortamda oynanan futbola gönül veren genç kadınları destekleme amacıyla Türkiye'nin sayılı kadın futbol takımlarından biri olan Tuzla Sahil Spor Kadın Futbol Takımı ile 2022 yılından beri değerler ortaklığımızı sürdürüyoruz. Kadınların spor dünyasında var olmalarını ve özgüven kazanmalarını desteklemek amacıyla değerler ortaklığımıza 2023 yılında başladığımız, Türkiye Kadınlar İkinci Voleybol Ligi'nde mücadele eden Antalyaspor Kadın Voleybol Takımı'na destek olmaya devam ediyoruz.

     

    Kadınların spor vasıtasıyla özgüvenlerini kazanmalarına destek olmak amacıyla, Türkiye Kadınlar Voleybol Birinci Ligi'nde mücadele eden Bahçelievler Belediye Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı'nı 2022 yılından beri destekliyoruz. Kadın sporcularımıza eşit şartlar sunulduğunda neler yapabileceklerini göstermeleri, kız çocuklarına umut olmaları adına 2024 yılında Altınordu Voleybol ile değerler ortaklığı anlaşmasına imza attık.

     

    Sualtıyla daha önce hiç tanışmamış 15 yaş üzeri genç kızların ve kadınlara temel dalış bilgilerini vererek onları su altıyla tanıştırmayı amaçlayan Dalsın Kızlar Projesi'ne destek oluyoruz. Bu proje ile iklim değişikliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için deniz dibi temizliği yapacak genç kadınlarımızı desteklemekten mutluluk duyuyoruz.

     

     

  5. Bir Araştırma Gerçekleştirmişsiniz. Onun Verilerini Paylaşır Mısınız?

     

    Bireysel ve toplumsal iyilik halini birbirinden ayrı düşünmek mümkün değil. AXA Grubu olarak, iyilik halini etkileyen risk faktörlerine ilişkin küresel ölçekteki araştırmalarımızla ve yayınladığımız raporlarla konuya ilişkin farkındalık yaratmaya çalışıyor, bunu büyük ölçüde de başardığımıza inanıyoruz. Bu riskleri yönetebilmek için ise iş dünyası da dahil olmak üzere toplumun tüm birimleri arasında iş birliği yaratılması ve merkezinde insanın olduğu bir yapının inşa edilmesinin şart olduğuna inanıyoruz.

     

    AXA Grubu her yıl dünya çapında Zihin Sağlığı ve Esenlik Araştırması yapıyor; bu yıl 16 ülkede 18-74 yaş arası 30 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre gençler alarm veriyor. Araştırma, gençlerin duygusal esenliklerinin kötüleşmesiyle yaş grupları arasındaki farkın açılmaya devam ettiğini gösteriyor. COVID-19'un üzerinden iki yıl geçmesine rağmen durum iyileşmeye başlamadı; bu durum küresel bir pandeminin olmadığı bir ortamda da gençlerin zihin sağlığı sorunlarının büyüyen bir endişe kaynağı olduğunu düşündürüyor. Gençlerin tedaviye erişimini engelleyen en yaygın nedenler arasında ise ötekileştirme korkusu, tedavi maliyeti ve gizlilikle ilgili endişeler yer alıyor. Ayrıca gençler; teknoloji bağımlılığı, sosyal medya, beden imajı ve geleceğin belirsizliğinden kaygı duyuyor.

     

    Bunlar global sonuçlar ancak ülkemize baktığımızda da gençlerin benzer sorunları yaşadığını görüyoruz. Bu nedenle gençlere ilham vermek, onları desteklemek ve geleceklerini birlikte tasarlamak için gençleri destekleme hareketimizi farklı disiplinlerde sürdürüyoruz. Bunu yaparken de sadece bir kere değil sürdürülebilir olacak ve zaman içinde sonuçlarını görecek şekilde kurguluyoruz.

     

  6. Yoğun Beyin Göçünün Yaşandığı Bir Dönemdeyiz. Sanat, Bilim, Sporla Uğraşan Gençlerin Sayısının Artması ve Desteklenmeleri Neden Önemli?

 

Yoğun beyin göçünün yaşandığı bir dönemdeyiz ve sanat, bilim, sporla uğraşan gençlerin sayısının artması ve desteklenmeleri her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Örneğin, sanatla uğraşan gençlerin, yaratıcı düşünme ve yenilikçi çözümler üretme yeteneklerinin geliştiği muhakkak; bu, toplumların ekonomik ve sosyal gelişimine de katkıda bulunuyor. Türkiye'den çıkmış bir sanatçı olan Refik Anadol’un dünya çapında tanınması, ülkemizin kültürel zenginliğini ve sanatın gücünü ortaya koymakta. Bilimle uğraşan gençler, ülkelerinin küresel rekabet gücünü artırır. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü kazanması, Türkiye'nin bilimsel alandaki potansiyelini gösteren önemli bir örnek. Bu tür başarılar, nitelikli bireylerin varlığı sayesinde ülkelerin küresel arenada rekabet edebilme gücünü de artırıyor

 

Bunun yanında, genç yeteneklerin kendi ülkelerinde desteklenmesi, onların yurtdışına gitme eğilimini azaltacak, ülkenin en değerli insan kaynaklarının yurt içinde kalmasını sağlayacak ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunacaktır. Sanat, bilim ve spor alanlarında başarılı gençler, topluma rol model olarak hizmet ederler ve gençlerin topluma daha fazla katılımını sağlarlar. Örneğin geçmişten örnek vermek gerekirse, milli sporcularımızdan biri olan Naim Süleymanoğlu'nun uluslararası başarıları, birçok genç sporcunun ilham kaynağı olmuş ve spora olan ilgiyi artırmıştır.

 

Sanat ve spor, kültürel ve sosyal bağları güçlendirirken, bilim de toplumsal sorunlara çözüm üretmede önemli bir rol oynar. Bu alanlardaki başarılar, toplumun kültürel ve sosyal zenginliğini artıran önemli unsurlar. Türkiye'de düzenlenen İstanbul Bienali gibi etkinlikler, sanatın toplumu nasıl bir araya getirdiğini ve kültürel zenginliği nasıl artırdığını gösterir. Sanat ve spor, gençlerin mental ve fiziksel sağlığını olumlu yönde etkilerken, bilimsel çalışmalar onların entelektüel gelişimini destekler. Bu destekler, gençlerin kendi potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olurken, ülkenin geleceğine yapılan en değerli yatırımlardan biri olarak görülmelidir. Sonuç olarak, yoğun beyin göçünün yaşandığı bu dönemde, sanat, bilim ve sporla uğraşan gençlerin desteklenmesi, sadece bireysel gelişim için değil, aynı zamanda toplumsal kalkınma ve ulusal prestij için de kritik bir öneme sahip. Biz AXA Türkiye olarak bu anlamda üzerimize düşeni yapmak ve etki alanımızı artırmak için bu işe çok mesai harcıyoruz.

 

-------------------------

 

İLKE ÖZYÜKSEL SORU ve CEVAPLARI

 

  1. İlke müthiş bir spor geçmişin var ve olimpiyatlara hazırlanıyorsun? Şu son ayların nasıl geçiyor?

    Olimpiyatlara hazırlanan bir sporcu olarak son aylarım oldukça yoğun ve odaklanmış geçiyor. Antrenman programım epey sıkı, her gün farklı antrenmanlar yapıyorum ve performansımı artırmak için beslenme ve uyku düzenime de dikkat ediyorum.  Fiziksel olarak hazır olmanın yanı sıra, zihinsel olarak da kendimi en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyorum. Olimpiyat öncesi son hazırlık turnuvası olan Avrupa şampiyonası var, bu süreçte motivasyonumu yüksek tutmam ve hedeflerime odaklanmam çok önemli. Ayrıca, sevdiklerimin ve arkadaşlarımın desteği de benim için büyük bir moral kaynağı oluyor.

     

  2. Spor hayatında başta senin ve ailenin azmi çok değerli. Bunun dışında senin başarını etkileyen faktörler neler?

    Başarımda ailemin ve azmimin yanı sıra, profesyonel antrenörler, doğru beslenme ve diyet, zihinsel dayanıklılık ve motivasyon, düzenli ve planlı antrenman, sağlık ve rehabilitasyon süreçleri ile destekleyici sosyal çevre büyük rol oynuyor. Zihinsel dayanıklılık ve sürekli yüksek motivasyon, başarıya ulaşmamda kritik öneme sahip. Disiplinli antrenmanlar fiziksel kapasitemi ve teknik yeteneklerimi geliştirirken, sağlık kontrolleri ve rehabilitasyon programları sağlıklı kalmamı sağlıyor. Ayrıca, ailem ve arkadaşlarımın desteği, moral ve motivasyon açısından büyük önem taşıyor. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde, spor kariyerimde başarıya ulaşmamda büyük rol oynuyor. Bunun yanı sıra, kazanma hırsı, mücadele ve devamlılık da belki de beni etkileyen en önemli faktörler diyebilirim.

     

  3. Senin için dönüm noktaları neler oldu?

    Spor kariyerimde birçok önemli dönüm noktası oldu. İlk olarak, genç yaşta katıldığım ve başarılı olduğum ilk büyük turnuva, spor hayatımda önemli bir yer tutuyor. Bu başarı, kendime olan güvenimi artırdı ve profesyonel sporcu olma hayalimi pekiştirdi. 2016’da Rio'da ilk kez olimpiyatlarda mücadele ettim ve 35'inci oldum. 2020 Tokyo'da da milli formayı giydim ve 5'inci oldum. Son olarak Mayıs ayında Ankara’da düzenlenen 2024 Modern Pentatlon Dünya Kupası’nda 36 sporcu arasında finale yükseldim.  Uluslararası bir yarışmada elde ettiğim bu başarı, kariyerimde bir diğer önemli dönüm noktası. Bu başarı hem ülkemde hem de uluslararası arenada tanınmamı sağladı ve kariyerimde yeni kapılar açtı. Bu dönüm noktaları, beni bugün olduğum noktaya getiren ve gelecekteki hedeflerime ulaşmamda bana ilham veren anlar oldu.

     

  4. Sporcu gençlere ne önerirsin?

    Sporcu genç arkadaşlarıma öncelikle, disiplinli ve düzenli çalışmayı öneriyorum. Zaten spor kariyerinin olmazsa olmaz kuralı bu. Başarı, sıkı çalışmanın ve kararlılığın bir sonucu. Antrenman programınıza sadık kalmadan ve her gün kendinizi biraz daha geliştirmeden bir şeyleri başarmak çok zor. Bunun yanında bir sporcu için doğru beslenme ve yeterli dinlenme performans konusunda oldukça belirleyici bir etken. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek çok önemli. Spor sadece fiziksel bir uğraş değil, aynı zamanda zihinsel bir mücadele. Motivasyonu yüksek tutmak çok önemli. Başarılı bir sporcunun kariyerinde kişisel çabaları ve hırsı kadar deneyimli antrenörlerden aldığı destek de çok önemli. Potansiyelinizi ortaya çıkarmada büyük rol oynuyorlar. Doğru yönlendirme ile hatalarınızı düzeltebiliyor ve yeteneklerinizi geliştirebiliyorsunuz. Başarı, tutkuyla yapılan işlerin sonucunda geliyor o sebeple sporu sevmek ve keyif almak gerek. Sevdiğiniz bir spor dalıyla ilgilenmek hem performansınızı artırır hem de süreçten keyif almanızı sağlar. Sabırlı olmak, pes etmemek ve her zaman yapabileceğinize inanmak.

     

  5. Çok zorlu bir dalda spor yapıyorsun. Bize anlatır mısın?

    Modern pentatlon, beş farklı disiplini bir arada barındıran ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak üst düzeyde performans göstermeyi gerektiren bir spor dalı. Eskrim, yüzme, binicilik, koşu ve atıştan oluşan bu spor, sporcuların dayanıklılık, hız, denge, strateji ve kontrol becerilerini test eder. Her disiplinin farklı fiziksel talepleri olduğu gibi, zihinsel esneklik ve dayanıklılık da gerektirir. Eskrimde strateji ve hız, yüzmede dayanıklılık, binicilikte denge, koşuda hız kontrolü ve atışta sabır ön plandadır. 200 metre serbest yüzme, 1 dakikalık tek tuş üzerinden oynanan eskrim ve binicilik. Binicilikte atla birlikte 12 engel atlayarak eskrim ve yüzme etaplarından aldığımız puanlarla 3.000 metre koşu için en iyi 18 atlet finalde yarışıyoruz. Burada koşarken her 600 metrede bir 10 metre mesafeden 5 defa hedefi vurana kadar atış yapıyoruz. En kısa sürede 4 atış ve 3.000 metreyi koşarak bitiş çizgisini geçen müsabakayı kazanıyor. Oldukça zorlu etapların bir bileşimi.

     

    Rekabetin yoğun olduğu bu sporda, her alanda en iyi olmak için sürekli gelişim ve rakip analizi gerektiriyor. Antrenmanlar, yarışmalar ve dinlenme süreci arasında mükemmel bir zaman yönetimi gerektiren modern pentatlon, sporcuların çok yönlü olmasını ve her alanda üstün performans göstermesini de zorunlu kılıyor.

     

  6. AXA ile yolculuğun sana ne kazandırıyor?

Yaptığım iş ve süreç gerçekten çok zorlayıcı olabiliyor. AXA Türkiye’nin bana inanarak yanımda olması bu süreci kolaylaştırıyor. Hedefleri daha ulaşılabilir kılıyor. Olimpik bir sporcu olarak maddi manevi destek görmek, inanılmak gerçekten çok değerli. Başarıyı onlarla yakalamak paha biçilemez.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu