AXA SİGORTA Teknik ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Başkan ve İcra Kurulu üyesi Yavuz Ölken Sanayi 4.0’ın sigorta sektörüne getirdikleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
AXA SİGORTA Başkan ve İcra Kurulu üyesi Yavuz Ölken dijital kültürün sigorta sektörünü etkilemesine değinirken şu görüşlere yer verdi:”Fiziksel objelerin interneti olarak bilinen Internet of Things (IoT) konusundan hareketle kendi kendini yönetebilen, denetleyen ve optimize eden otonom robotik sistemler hayatımızı çoktan şekillendirmeye başladı. Simülasyon olanaklarının gelişmesi, artırılmış gerçeklik (augmented reality), büyük veri (big data), sistem entegrasyonu becerilerinin artması, bulut bilişimi, siber-fiziksel karma sistemler ve nano teknoloji ile hayatımıza bir çok önemli kavram girdi. Üretim ve yönetim tekniklerimize çok boyutlu bakıp ilk başta oldukça karmaşık gibi gözüken bu yeni dönemi çekinmeden nasıl karşılayabileceğimizin en önemli kaldıraçlarının da bu kavramlar olacağı oldukça açık.”
AXA SİGORTA, son 10 yılda dijital teknolojiyi iş modelinin en temel odak noktası, ürün ve hizmetlerinin sunumunda ise, hız, maliyet minimizasyonu ve yüksek memnuniyet gibi hedeflerin gerçekleşmesinde itici motor gücü olarak gördü" diyen Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerek müşterilerimize, gerekse dağıtım kanallarımıza sağladığımız dijital olanaklar ve platformlar sayesinde sektörün hep birkaç adım önünde ve takip edilen olduk. Bugün ise, dijital teknolojiyi tüm iş süreçlerimizi tasarlarken koşulsuz merkeze koymaktayız. Başka bir anlatımla, sürekli gelecekteki müşteri ve dağıtım kanallarının olası beklentilerini karşılamak üzere tüm iş süreçlerini ve potansiyel müşteri deneyimlerini yeniden tasarlıyoruz. İşte tam bu noktada, yarının Sanayi 4.0 transformasyonunu gerçekleştirmeyi başarmak üzere, Türk şirketlerinin olası sigorta gereksinimlerini bugünden tasarlamayı ve geleceğe hazır olmayı hedefliyoruz.
Öyle ki, güneş yetersizliğinden taahhüdünü gerçekleştiremeyen enerji üreticisini parametrik sigorta güvencesine alırken, bu enerji ile beslenen akıllı fabrikanın iş durması kayıplarını karşılayıp üretimi, küresel üretim zinciri içinde planlayan müşterisini siber saldırı sonuçlarına karşı korumayı amaçlıyoruz."
Yavuz Ölken, sigorta sektörünün 4.0 dönüşümünden asla uzak kalmaması gerektiğini, başta Ar-Ge çalışmaları olmak üzere, büyük veri, mobil sistemler, yeni ürün geliştirme, risk mühendisliği, düzenli eğitim, süreç ve organizasyon yapısı gibi alanlarda önemli yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı. Yürürlükte olan yasal mevzuat altyapısını süratle gözden geçirme zorunluluğunun da işin düzenleyici tarafını ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Ölken, Sanayi 4.0 dönüşümü gerçekleştiren, yatırımcı ve sigortalılara eş zamanlı çözüm üretebilen, dijital dönüşümün gerekliliklerini anlamış ve çözüm ortağı anlayışının öne çıkacağı yeni bir sigorta evreninin sektörü beklediğini, kısa sürede dönüşümü başarabilenlerin önlerinde önemli fırsatlar bulacaklarını, diğerlerinin ise önemli tehdit altında kalacaklarını sözlerine ekledi.