Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Uzak Durmanız Gereken Gıda Katkıları

17.11.2018 / Son Güncelleme: 19.08.2022

Tek başına bir gıda maddesi olmayan ve tek başına tüketilemeyen gıda katkılarının hepsi zararlı olmasa da, bazıları oldukça sağlıksızdır. Bu yüzden vitamin ve besin değeri olmayan bu katkılardan uzak durmanızda fayda var. Hadi gelin, bu zararlı katkıların neler olduğunu yakından tanıyalım.

Yapay Tatlandırıcılar
Paketinin üzerinde “şekersiz” yazan bir ürün ya da “diyet” için uygun olduğu söylenen gıdaların büyük bir çoğunluğunda yapay tatlandırıcı yani “aspartam” bulunur. Şekerin yerine kullanıla bu kimyasal madde kanserojen bir yapıya sahiptir. Şekerlemeler, sıvı içecekler, marmelatlar, reçeller, soslar ve hatta diş macunlarında bile yapay tatlandırıcı bulunur. E591 olarak da bilinen bu maddeyi içeren gıda ve içeceklerden uzak durmanızda fayda var.

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu
Mısır şurubu ismi size masum gibi gelebilir fakat işlenmiş tüm gıdalarda, meyveli yoğurtlarda, salata soslarında ve hatta kahvaltı gevreklerinde dahi bulunabilen bir katkı maddesi olarak biliniyor. Obeziteye neden olduğu gibi kötü kolesterolü (LDL) de artırıyor. Diyabet hastalığının en başta gelen nedenleri arasında gösterilen bu katkı gıdasından kaçmak zor olsa da işlenmiş gıdalardan uzak durmayı deneyerek bu katkı maddesinden uzak kalabilirsiniz.

Gıda Etiketlerini Dikkatli İnceleyin
Monosodyum Glutamat
Hazır çorba içiyor musunuz? O zaman monosodyum glutamat denilen katkı gıdasını da tüketmiş bulunmaktasınız. Bu madde, beyninize “yediği şeyin çok lezzetli olduğu” mesajını gönderiyor ve siz de gerçekten leziz bir şey yediğinizi düşünüyorsunuz. Ama durum hiç böyle değil çünkü kendisi depresyona, göz hastalıklarına, kronik yorgunluğa ve obeziteye neden oluyor.

Trans Yağ
Gıdaların raf ömürlerini uzatmak için kullanılan trans yağ, en çok fast-food türü gıdalarda bulunuyor. Kalp krizi ve felç geçirme riskini yükselten bu katkı maddesi, özellikle dolaşım sisteminiz için son derece zararlı. Diyabet ve alerjilere neden olduğu da biliniyor.

Sodyum Sülfat
Her 100 kişiden birinin kronik astıma yakalanmasını sağlayan sodyum sülfat, kağıt, cam, tekstil ve deterjan gibi sektörlerde de kullanılıyor. Bazı durumlarda, ciddi bir alerjik reaksiyon göstererek, nefes borusunun şişmesine ve kapanmasına neden oluyor. Ucuz şaraplarda ve kurutulmuş meyvelerde bulunuyor.